Παιδική κοιλιοκάκη
Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλα Λαδοπούλου
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Κοιλιοκάκη στα παιδιά
Μια από τις βασικές έγνοιες των γονέων είναι το πώς θα τραφούν σωστά τα παιδιά τους. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου αυτή η έγνοια μετατρέπεται σε καθημερινό σχεδιασμό από ανάγκη για λόγους υγείας. Μια από αυτές τις περιπτώσεις είναι η κοιλιοκάκη.
Τι είναι η κοιλιοκάκη
Η κοιλιοκάκη είναι καταρχήν μια εντεροπάθεια. Προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που περιλαμβάνει τη γλιαδίνη του σίτου, τη σεκαλίνη της σίκαλης, την ορδεΐνη του κριθαριού και την αβενίνη της βρώμης. Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος όπου η βλαβερή δράση της γλουτένης προκαλεί παθολογική ανοσολογική διέγερση που έχει ως συνέπεια βράχυνση ή απώλεια φυσιολογικών λαχνών του εντέρου. Αυτό καθιστά την κοιλιοκάκη την πιο συχνή αιτία δυσαπορρόφησης μικροθρεπτικών συστατικών.
Ποια είναι τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης
Η κοιλιοκάκη μπορεί να εμφανιστεί είτε στην παιδική είτε στην ενήλικη ζωή, και με διαφορετικό τρόπο εκδήλωσης σε κάθε άτομο. Τα παιδιά με τυπική κοιλιοκάκη εμφανίζουν συμπτώματα περίπου τον έκτο μήνα έως και τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, αμέσως μετά την είσοδο των δημητριακών στη διατροφή τους. Μπορεί λοιπόν να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:
- Διάρροια.
- Κοιλιακό άλγος και φούσκωμα.
- Απώλεια βάρους και μειωμένη πρόσληψη τροφής.
- Μεταβολές στις εντερικές συνήθειες.
ΠΡΟΣΕΞΤΕ!
Η καθυστερημένη διάγνωση στα παιδιά μπορεί να επιφέρει σοβαρή αφυδάτωση και ηλεκτρολυτικές διαταραχές. Υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης της κοιλιοκάκης με άτυπα ή ήπια συμπτώματα, όπως υποτροπιάζουσα αναιμία αλλά και νευρολογικές διαταραχές λόγω έλλειψης βιταμινών.
Πώς αντιμετωπίζεται η κοιλιοκάκη
Με δίαιτα ελεύθερη γλουτένης. Η δίαιτα αυτή απαιτεί αποκλεισμό σιταριού, σίκαλης, κριθαριού και βρώμης. Ενδεικτικά, απαγορεύονται τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, πίτσες, πίτες, γλυκά, σούπες του εμπορίου κ.ά.), τα ζυμαρικά (μακαρόνια, σπαγγέτι, κριθαράκι κ.ά.), κάποια αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα (σάλτσες, λαχανικά, όσπρια), οι μαγιονέζες, οι μουστάρδες, τα κρεμώδη τυριά, τα κατεργασμένα καρυκεύματα, μερικά έτοιμα ροφήματα (π.χ. σοκολάτας) και κάποια αλκοολούχα ποτά (π.χ. μπύρα).
Στη δίαιτα ελεύθερης γλουτένης επιτρέπονται η σόγια, το ρύζι, η πατάτα και το καλαμπόκι. Όμως, υπάρχει και η κρυφή γλουτένη σε διάφορα τρόφιμα και φάρμακα. Άρα ο ασθενής δεν πρέπει να καταναλώνει προϊόντα που δεν αναγράφουν την ένδειξη «ελεύθερο γλουτένης».
Στην ανθεκτική κοιλιοκάκη είναι πιθανό να χορηγηθεί και φαρμακευτική αγωγή.
Πηγή
Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Γαστρεντερολογίας Ηπατολογίας και Διατροφής
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευγενία Γεωργακοπούλου
Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Γερογιάννη Αναστασία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης