Σύνταξη άρθρου: Μελίνα Θεοδωρή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Είναι γνωστό πως η Γερμανική, μετά την Αγγλική Γλώσσα, αποτελεί τη δεύτερη επιλογή για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών στα ελληνικά πανεπιστήμια, σύμφωνα με τον αριθμό υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Τα Τμήματα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας στην Ελλάδα είναι δύο, με το ένα να βρίσκεται στην Αθήνα, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το δεύτερο να εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Στην Κύπρο δεν υπάρχει αυτοτελές Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας, όπως στην Ελλάδα, αλλά εντάσσεται συνήθως στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών.

Σημειώνεται το γεγονός πως για να γίνει η εισαγωγή ενός υποψηφίου στα τμήματα Γερμανικής Γλώσσας απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εξέτασή του στο Ειδικό Μάθημα των Γερμανικών και η βαθμολόγησή του με βαθμό πάνω από τη βάση, δηλαδή το 10/20. Ας δούμε τα τμήματα.


Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθήνας – Ε.Κ.Π.Α.

Η Γερμανική Γλώσσα και Φιλολογία διδάσκεται στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1960, όταν λειτούργησε για πρώτη φορά η αντίστοιχη έδρα στη Φιλοσοφική Σχολή. Το 1977 ιδρύεται με πρωτοβουλία του τότε καθηγητή της έδρας Κλάους Μπέτσεν (Klaus Betzen) το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας, σκοπός του οποίου είναι «η διδασκαλία της Γερμανικής Γλώσσας, Φιλολογίας και Λογοτεχνίας και η κατάρτισις καθηγητών, ικανών να διδάξουν την Γερμανικήν Γλώσσαν και Φιλολογίαν» (Ν. 540/15.2.1977). Έκτοτε το Τμήμα συνεχώς εξελίσσεται, αυξάνοντας τον αριθμό των φοιτητών και των διδασκόντων αλλά και τα γνωστικά του πεδία καθώς και τους στόχους του. Οι βασικοί επιστημονικοί κλάδοι που διδάσκονται στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας είναι η Λογοτεχνία και η Γλωσσολογία.

Το Πρόγραμμα Σπουδών του Τμήματος προσφέρει στους φοιτητές την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση στους δύο αυτούς επιστημονικούς κλάδους. Βασική προϋπόθεση για να μπορέσουν οι φοιτητές να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις του προγράμματος είναι η άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας, καθώς τα περισσότερα μαθήματα διεξάγονται σε αυτήν και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η επιτυχής εξέταση στο Ειδικό Μάθημα.

Μεταπτυχιακά προγράμματα

Το εν λόγω πτυχίο παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης, κατόπιν εξετάσεων, σε μεταπτυχιακές σπουδές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) με τίτλο: «Γερμανική Φιλολογία: Θεωρία – Εφαρμογές», το οποίο περιλαμβάνει τις εξής δύο κατευθύνσεις: «Γερμανική Λογοτεχνία: Ελληνογερμανικές σχέσεις στη Λογοτεχνία, τον Πολιτισμό και τις Τέχνες» και «Διεπαφές Γλωσσολογίας και Διδακτικής».

Τα μόρια εισαγωγής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α.

Για το έτος 2024 η βάση εισαγωγής στο Τμήμα, μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων, ανήλθε στα 11.945 μόρια (με 127 εισακτέους) ενώ το 2022 ήταν στα 11.035 και το 2023 είχε μια μικρή αύξηση στα 11.985.

 

Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Θεσσαλονίκης – Α.Π.Θ.

Το Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1960 και αποτελεί ένα από τα οκτώ Τμήματα της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου. Κύρια αντικείμενα του Τμήματος είναι:

  • Η απόκτηση των βασικών επιστημονικών γνώσεων της Γλωσσολογίας καθώς και η καλλιέργεια (θεωρητική και πρακτική) της ικανότητας των σπουδαστών στη χρήση των γνώσεων αυτών στη γλωσσολογική έρευνα.
  • Η γνωριμία και εξοικείωση με τη λογοτεχνική και πολιτιστική παραγωγή γενικότερα των γερμανόφωνων χωρών και η συγκριτική προσέγγιση της παραγωγής αυτής με την ανάλογη ελληνική ή και άλλων χωρών, ευρωπαϊκών και μη, μέσω της φιλολογικής, γλωσσικής, ιστορικής και άλλης μελέτης τους.
  • Η προετοιμασία των φοιτητών για τη διδασκαλία τηςγερμανικής ως ξένης γλώσσας καθώς και για τη μεταφραστική διαδικασία.Αυτά απαιτούν εκπαίδευση στα κατάλληλα παιδαγωγικά εργαλεία/μοντέλα, θεωρητικά και πρακτικά.

Στο Τμήμα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εξοικείωση σε διαπολιτισμικά περιβάλλοντα. Η γλώσσα διδασκαλίας και συγγραφής των γραπτών εργασιών και εξετάσεων είναι ως επί το πλείστον η γερμανική.

Μεταπτυχιακά προγράμματα και Διδακτορικά

Το Τμήμα προσφέρει πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών τετραετούς φοίτησης δύο κατευθύνσεων: Γλωσσολογίας-Διδακτικής και Λογοτεχνίας-Πολιτισμού και πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) δύο κατευθύνσεων: Γλωσσολογίας-Διδακτικής και Λογοτεχνίας και Πολιτισμού. Το Π.Μ.Σ. διαρθρώνεται σε δύο κύκλους : α. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, που απονέμεται μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του διετούς πρώτου κύκλου μεταπτυχιακών σπουδών και β. Διδακτορικό Δίπλωμα, που απονέμεται μετά την επιτυχή εκπόνηση διδακτορικής διατριβής. Το Τμήμα έχει έντονη επαφή και συνεργασία με γερμανόφωνα πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Τα μόρια εισαγωγής στο Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Για το έτος 2024 η βάση εισαγωγής στο Τμήμα μέσω Πανελληνίων Εξετάσεων ανήλθε στα 11.970 μόρια (με 110 εισακτέους) καταγράφοντας μιαν αρκετά μεγάλη αύξηση από το 2023 στα 11.500 και το 2022 στα 11.200 μόρια.

 

Πανεπιστήμιο Κύπρου (Κύπρος) – Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών 

Στην Κύπρο, σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν υπάρχει αυτοτελές Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας. Στο Πανεπιστήμιο Κύπρου υπάρχει Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο οποίο λειτουργούν τα πλήρη προγράμματα οχτώ εξαμήνων «Πτυχίο Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Γαλλικά-Γερμανικά» και «Πτυχίο Σύγχρονων και Ευρωπαϊκών Σπουδών με κατεύθυνση Αγγλικά-Γερμανικά». Το Πανεπιστήμιο Κύπρου (Π.Κ.) είναι ένα δημόσιο και σχετικά νέο πανεπιστήμιο που δραστηριοποιείται στην κυπριακή πρωτεύουσα. Ιδρύθηκε το 1989 με τον Περί Πανεπιστημίου Νόμο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα μα την επίσημη ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου, οι φοιτητές στις Σύγχρονες Γλώσσες και Ευρωπαϊκές Σπουδές αποκτούν πολύ καλή γνώση της γαλλικής, ή/και αγγλικής ή/και γερμανικής γλώσσας, της ευρωπαϊκής σκέψης και των ευρωπαϊκών θεσμών, γραμμάτων και τεχνών. Αποκτούν επίσης ισχυρό υπόβαθρο στις ανθρωπιστικές, κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες, με έμφαση σε ζητήματα Ευρωπαϊκών Σπουδών, ώστε να σταδιοδρομήσουν σε επαγγελματικά πεδία που απαιτούν αυτήν την κατάρτιση, όπως τα όργανα και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διπλωματικό Σώμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, δημόσιες υπηρεσίες, πολιτιστικά ιδρύματα, Μ.Κ.Ο. κ.ά. .

Για την απόκτηση του Πτυχίου Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, οι φοιτητές πρέπει να επιτύχουν σε μαθήματα συνολικής αξίας τουλάχιστον 240 πιστωτικών μονάδων (ECTS). Σε αυτά περιλαμβάνονται: 1) τα σταθερά και επιπλέον υποχρεωτικά μαθήματα, τα οποία διδάσκονται στα Γαλλικά, Αγγλικά, Γερμανικά και Ελληνικά, ανάλογα με τον συνδυασμό που έχουν επιλέξει οι φοιτητές, 2) τα υποχρεωτικά μαθήματα που προέρχονται από τα Τμήματα Αγγλικών Σπουδών, Ιστορίας, Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, Νομικής, καθώς και από το Κέντρο Γλωσσών.

Να σημειωθεί πως οι φοιτητές του Πτυχίου Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών εγγράφονται σε έναν συνδυασμό δύο γλωσσών: Γαλλικά-Αγγλικά, Γαλλικά-Γερμανικά, ή Αγγλικά-Γερμανικά.

Τρόπος εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Για να φοιτήσει κανείς στη σχολή αυτή, θα πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία αίτησης, η οποία αποτελείται από το συμπληρωμένο έντυπο αίτησης, επικυρωμένο αντίγραφο πολιτικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και ακαδημαϊκά προσόντα για προπτυχιακούς φοιτητές (απολυτήριο σχολής μέσης εκπαίδευσης και αναλυτική βαθμολογία). Αφού εξεταστεί η αίτηση, επικοινωνεί με τον ενδιαφερόμενο ένας Σύμβουλος Εισδοχής για να τον καθοδηγήσει στα επόμενα στάδια της διαδικασίας εισδοχής. Για να σπουδάσει κανείς στο Πανεπιστήμιο Κύπρου πληρώνει δίδακτρα. Τα δίδακτρα κάθε προγράμματος υπολογίζονται με βάση το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων (ECTS), που εγγράφεται ένας φοιτητής κάθε τετράμηνο, τα οποία είναι μια σαφής μέθοδος υπολογισμού των διδάκτρων.

 

Πηγές

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ & ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Ε.Κ.Π.Α. Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας Και Φιλολογίας

Α.Π.Θ. Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας

 Πανεπιστήμιο Κύπρου Τμήμα Σύγχρονων Γλωσσών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Θεοφιλίδης Χρήστος, 2006. «Η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Κύπρο από την εποχή της ανεξαρτησίας (1960) μέχρι σήμερα: χαρτογράφηση του τοπίου», Ιστορία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης: Πρακτικά 4ου επιστημονικού συνεδρίου ιστορίας της εκπαίδευσης: Πάτρα 6-8 Οκτωβρίου 2006, Gutenberg, Αθήνα.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μελίνα Θεοδωρή

Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας, απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α.