Γιατί δεν προσέχουμε…
Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Καθώς διανύουμε με μεγάλη ένταση το τρίτο κύμα της πανδημίας και έχει επέλθει κόπωση, κυρίως ψυχολογική, οι περισσότεροι, εντελώς απερίσκεπτα, νομίζοντας πως δικαιωματικά επωφελούνται από τη μερική άρση των περιοριστικών μέτρων, έχουν ξεχυθεί μαζικά στους ανοιχτούς χώρους της πόλης, στις εμπορικές οδούς, στις παραλίες και στα πάρκα. Η κατάσταση αυτή συμπυκνώνεται ως εξής: συνωστισμός και συγχρωτισμός δηλαδή υπέρ-μετάδοση του ιού. Αυτοί όλοι, που τρέχουν κοπαδιαστά στους λειμώνες της (μικρο-)αστικής «ελευθερίας», να ανακουφιστούν από τον εγκλεισμό που τους κράτησε ζωντανούς, ας αναλογιστούν τούτα:
• Η βόλτα τους μπορεί να μεταφέρει τον ιό σε κάποιον άνθρωπο, ο οποίος εξαιτίας αυτής της βόλτας ακριβώς «θα φύγει». Βέβαια και αυτός επέλεξε να είναι στον συνωστισμό.
• Όσο περισσότερο φέρονται αμελώς και απρόσεκτα τόσο μετατίθεται για το απώτερο μέλλον η «κανονικότητα» και προφανώς δεν αρκεί η φετινή χαμένη σχολική χρονιά, ούτε η τεράστια πίεση στο Ε.Σ.Υ., ούτε η καθίζηση στο εμπόριο, ούτε οι περιορισμοί και οι μάσκες, που δύσκολα θα φύγουν από τις ζωές όλων.
• Οι ζωές τους, προσωπικά, μπαίνουν σε άμεσο κίνδυνο. Και των οικείων τους. Από τους ανθρώπους που «έφυγαν», πολλοί κόλλησαν τον ιό από την οικογένειά τους.
• Οι προεκτάσεις βαθύτερων συνεπειών στην Πολιτική και στη διαχείριση της Εξουσίας και της Οικονομίας είναι άμεσες. Είναι άμεσες, κατά συνέπεια, και σε αυτό που σήμερα αποκαλούμε Δημοκρατία.
Αυτό που ζητείται και απαιτείται από τους πολίτες, ο εγκλεισμός και η μετρίαση της κυκλοφορίας, είναι δύσκολο και οριακά αφύσικο ειδικά σε μια χώρα με τόσο ήλιο και έναν λαό που ζει και αναπνέει-φυσιολογικά ή στρεβλά δεν έχει σημασία-για την κοινωνικότητα. Για πολλούς τα μέτρα αυτά είναι και απάνθρωπα. Ας σκεφτούμε όμως όλοι το Μπέργκαμο στην Ιταλία πέρυσι, ας σκεφτούμε όλοι πόσα εκατομμύρια «έφυγαν» στην Ισπανική γρίπη έναν αιώνα πριν και ας αναλογιστούμε πόσες ζωές γλύτωσαν με τα περιοριστικά μέτρα. Πιθανότατα εγώ και εσύ, αναγνώστη αυτού του άρθρου, να είμαστε ζωντανοί και υγιείς αυτή τη στιγμή χάρη σε αυτά…
Η αλήθεια λοιπόν είναι πως μια κοινωνία δύσκολα αλλάζει τα χούγια της και το τι φταίει για αυτό είναι μια μεγάλη συζήτηση. Τουλάχιστον ακολουθείτε τις οδηγίες για τις συγκεντρώσεις σε εξωτερικούς χώρους:
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Κωνσταντίνος Ουρανός
Δάσκαλος