Η 28η Οκτωβρίου στην Ομογένεια
Σύνταξη: Ευτυχία Κρυστάλλη, Κωνσταντίνος Ουρανός
Ποια είναι η σημασία της 28ης Οκτωβρίου για τη Διασπορά και γιατί οι Έλληνες του εξωτερικού δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στον εορτασμό και την προβολή της;
Οι ελληνικές κοινότητες επιμένουν να εορτάζουν την 28η Οκτωβρίου για πολλούς λόγους. Ο πιο βασικός είναι πως αυτή η ημέρα συμβολίζει τη δυναμική του ελεύθερου κόσμου έναντι του φασισμού και αποτελεί την πρώτη νίκη των Συμμάχων απέναντι στον Άξονα. Κι αυτό το κατάφεραν οι Έλληνες. Κατέχοντας, ούτως ειπείν, λοιπόν αυτή τη »συστατική επιστολή» αισθάνονται ότι πρόσφεραν ουσιαστικά στη »δεύτερη» πατρίδα, και πως δικαιούνται να συνυπάρχουν με τους πρωθύστερα ντόπιους κοιτώντας τους στα μάτια.
Επιπλέον, ο εορτασμός αυτός είναι μία σημαντική ευκαιρία συνάντησης για τους ομογενείς. Συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένα μέρη – σημεία αναφοράς, τα οποία έχουν παγιωθεί στην αντίληψη όλων ως »ελληνικά». Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών και με αφορμή τις δομές, οι οποίες απαιτούνται για την ανάπτυξη αυτών των κοινών δράσεων, κάνουν αισθητή την παρουσία τους ανάμεσα στις άλλες κοινότητες και διατηρούν την πολιτισμική τους ταυτότητα. Επίσης εισάγονται έτσι και στα κοινά οι νεότερες γενιές, που είναι διαδικασία μεγάλης σημασίας! Διοργανώνονται παρελάσεις, προβολές ντοκιμαντέρ, εκθέσεις, ομιλίες, τελετές στις εκκλησίες, κοινοποιείται και διαχέεται ο ελληνικός πολιτισμός και η κουλτούρα.
Θα χρειαζόταν ολόκληρη σειρά άρθρων για να γίνει αναφορά έστω ονομαστική των χιλιάδων εορταστικών εκδηλώσεων ανά τον πλανήτη. Θα αναφέρουμε όμως κάποια χαρακτηριστικά αλλά και κάποια κάπως απρόσμενα μέρη, στα οποία γιορτάστηκε και φέτος η μεγάλη επέτειος. Πρώτα πρώτα στη Βόρεια Ήπειρο. Οι Βορειοηπειρώτες, μην ξεχνάμε, είχαν άμεση και ενεργό εμπλοκή στα γεγονότα του πολέμου εκείνου κι έχυσαν το αίμα τους στην κοινή προσπάθεια. Έχουν νεκρούς, πράξεις ηρωισμού και αυτοθυσίας να μνημονεύσουν. Επιπλέον, καθώς έχουν απόλυτη ανάγκη τη διατήρηση της μνήμης και του φρονήματος, οι εορτασμοί για την 28η Οκτωβρίου γίνονται ευκαιρία για συσπείρωση και ενδυνάμωση. Πρωτοστατεί η Εκκλησία και τα ομογενειακά κόμματα κι οργανώσεις.
Με λαμπρότητα γίνονται εκδηλώσεις και στην Κωνσταντινούπολη. Ο εκεί ελληνισμός γιορτάζει πάντα την επέτειο αυτή με μία καθιερωμένη θεία λειτουργία και δοξολογία στο παρεκκλήσι του Αγίου Σάββα εντός του Ελληνικού Γενικού Προξενείου. Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως πολλοί ομογενείς της Κωνσταντινούπολης, όταν ξέσπασε ο ελληνοϊταλικός πόλεμος, ζήτησαν να καταταχθούν εθελοντικά και να πολεμήσουν στο πλευρό της Ελλάδας. Γι’ αυτό και στην Πόλη η επέτειος του ΟΧΙ γιορτάζεται με ιδιαίτερη συγκίνηση από τους Έλληνες (Ρωμιούς).
Όσον αφορά στους Έλληνες της ευρύτερης Διασποράς, ο Ελληνισμός της Κυανής Ακτής και του πριγκιπάτου του Μονακό γιορτάζει κάθε χρόνο με ιδιαίτερες τιμές την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Συγκεκριμένα η ελληνορθόδοξη Κοινότητα-Ενορία Νίκαιας – Κυανής Ακτής – Μονακό διοργανώνει την καθιερωμένη θεία λειτουργία, που διαδέχεται τους πανηγυρικούς λόγους σημαντικών ανθρώπων και δασκάλων γύρω από την επέτειο. Στην Αμερική βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, με σημαντικότατη παρουσία στην Πολιτική και την Οικονομία. Δε θα μπορούσαν λοιπόν να μην εορτάσουν μεγαλειωδώς την επέτειο αυτή. Ούτως ή άλλως οι εθνικές μας επέτειοι είναι καθιερωμένες κι από την επίσημη Αμερικανική Πολιτεία. Γίνονται μεγάλες εκδηλώσεις και παρελάσεις στη Βοστώνη, τη Νέα Υόρκη και πολλές άλλες πολιτείες. Στη Νέα Υόρκη οι σύλλογοι Πύρρος, Αναγέννηση, Θυγατέρες της Ηπείρου, Σουλιώτισσες και ο σύλλογος Ερεικουσσίων Αμερικής γιορτάζουν κάθε χρόνο την επέτειο με δοξολογία, παρέλαση, στην οποία συμμετέχουν επιφανείς Έλληνες της Ομογένειας, αλλά και σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες της αμερικανικής πολιτικής σκηνής. Φυσικά συμμετέχει πλήθος κόσμου και λαμβάνει πολύ μεγάλη κάλυψη από τα Μέσα. Στη Βοστώνη οργανώνονται σχολικές εορτές, όπου Έλληνες μαθητές και μη απαγγέλλουν ποιήματα, χορεύουν ελληνικούς χορούς, ενώ Έλληνες πρόξενοι καλούνται να τιμήσουν με την παρουσία τους τη μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού και της Διασποράς.
Στη Βουδαπέστη αλλά και τη Βιέννη οι εορτασμοί έχουν ξεκινήσει ήδη από την 27η Οκτωβρίου με ποιήματα, λόγους, θεατρικά έργα αλλά και τα χορευτικά συγκροτήματα να έχουν δώσει ήδη τον «ρυθμό» σε μία γιορτή, της οποίας η σημασία αναγνωρίζεται από όλους και όχι μόνο τους Έλληνες της εκεί Ομογένειας.
Επομένως, η τέλεση των εορτασμών στις χώρες αυτές είναι για την επέτειο του ΟΧΙ, αλλά και για την αποδοχή των Ελλήνων από τις κοινωνίες αυτές. Οι Έλληνες της Διασποράς επιβεβαιώνουν κι ενδυναμώνουν τον δεσμό με τη νέα πατρίδα και υπενθυμίζουν στους ντόπιους την ελληνική συμβολή στους κοινούς αγώνες. Φυσικά οι εορτασμοί δεν σταματούν εδώ. Οι Έλληνες σε όλον τον κόσμο γιορτάζουν είτε σε στενό είτε σε πιο ανοιχτό κύκλο μία επέτειο που σημάδεψε την ελληνική ιστορία, καθόρισε το παρόν τους αλλά και το μέλλον τους. Στη Γαλλία, τη Γερμανία, τον Καναδά, την Αυστραλία, τη Λατινική Αμερική και σε πολλές ακόμα χώρες η ημέρα αυτή χαίρει από ευχαριστίες, λειτουργίες, παρελάσεις και δοξασίες προς την Ελλάδα και τον λαό της.
Το πώς εορτάστηκε η 28η Οκτωβρίου σε χιλιάδες πόλεις και σπίτια ανά τον κόσμο, φαίνεται από τα πρωτοσέλιδα των ομογενειακών φύλλων και εντύπων. Ας δούμε μερικά:
http://www.ilearngreek.com/Greek_traditions/Ohi_Day.asp
http://greekerthanthegreeks.blogspot.gr/2016/10/oxi-day-celebration-greece-oxi-no-one.html
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευτυχία Κρυστάλλη
Πολιτικός Επιστήμονας – Διεθνολόγος