Ο Δημήτρης Τουφεξής στο Αθηνοδρόμιο, η συνέντευξη
Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός, Στέλλα Κυρίκου
Ο κύριος Δημήτρης Τουφεξής είναι πολύ γνωστός, διεθνώς, σολίστ πιάνου και μαέστρος. Ως μαέστρος έχει συνεργαστεί και διευθύνει πολλές και γνωστές ορχήστρες ανά τον κόσμο, όπως τη Φιλαμορνική του Βουκουρεστίου, το Brandenburg Ensemble, την Ορχήστρα Δωματίου Λονδίνου, την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, της οποίας και είναι και πρόεδρος κ. ά. . Ως πιανίστας έχει μία επίσης λαμπρή καριέρα, την οποία ξεκίνησε ως παιδί-θαύμα στην Αμερική σε ηλικία μόλις 10 ετών κερδίζοντας πολλές και σημαντικές διακρίσεις αλλά και την καταξίωση που δικαίως έχει τις τελευταίες δεκαετίες. Έπαιξε υπό σπουδαίους μαέστρους, όπως ο Λέοναρντ Μπερνστάιν και άλλοι πολλοί. Ο μαέστρος όμως και πολύ διακεκριμένος σολίστ έχει και μία τρίτη ιδιότητα, αυτή του δασκάλου πιάνου. Μαθητές του βρίσκονται σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας και στις σπουδαιότερες Ακαδημίες της Ευρώπης και της Αμερικής. Ξένοι σπουδαστές από Ακαδημίες του εξωτερικού τον επισκέπτονται συχνά, ώστε να τελειοποιήσουν την τεχνική και το ρεπερτόριό τους. Ανάμεσα σε πολλά άλλα έχει ηχογραφήσει για το BBC όλη την εργογραφία του Φρέντερικ Σοπέν. Ο Δημήτρης Τουφεξής είναι Ομότιμος Καθηγητής του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδος Deree.
Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, μας μίλησε για την καριέρα του, για τη μουσική, για τη διδασκαλία και μας αποκάλυψε άγνωστες πτυχές και γεγονότα από την αξιοθαύμαστη πορεία του στον κόσμο της κλασικής μουσικής.
Τον ευχαριστούμε θερμά για την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του και την τιμή να μοιραστεί με τους αναγνώστες μας τις σκέψεις και τις εμπειρίες του.
Παρακολουθήστε όλη τη συνέντευξη στο βίντεο που ακολουθεί.
Το έργο που έπαιξε στην αρχή της συνέντευξης ο κύριος Δημήτρης Τουφεξής είναι η σπουδή για πιάνο σε Ντο # ελάσσονα, έργο 2 αριθμός 1 του Αλεξάντερ Σκριάμπιν (Alexander Scriabin). Ένα από τα πιο διάσημα έργα του Ρώσου συνθέτη που αγαπούν οι μουσικοί να ερμηνεύουν και οι λάτρεις της κλασικής μουσικής να ακούνε. Το έργο αυτό γράφτηκε από τον Σκριάμπιν σε ηλικία 16 χρόνων και αποτελεί μια από τις πρώιμες επιτυχίες του. Η επιλογή του έργου ήταν αναμενόμενη μιας και η αδυναμία του κύριου Τουφεξή στους Ρώσους συνθέτες είναι γνωστή.
Το παρόν άρθρο και η συνέντευξη του κυρίου Δημήτρη Τουφεξή δημοσιεύονται με αφορμή τους εορτασμούς για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής στις 21 Ιουνίου.
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Στέλλα Κυρίκου
Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ίρις – Φιόνα Νικολάου
Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός
Περίανδρος – Νικόλαος Καράλης
Δάσκαλος Ειδικός στη Διδασκαλία των Μαθηματικών, Ερασιτέχνης Μουσικός