Πανεπιστημιακά Τμήματα Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, οι σχολές των δασκάλων και των νηπιαγωγών στην Ελλάδα
Σύνταξη άρθρου: Ιωάννα Ασυλογιστάκη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Το επάγγελμα του εκπαιδευτικού είναι από τα αρχαιότερα επαγγέλματα στον κόσμο. Με τα χρόνια, μέσα από μια μακρά πορεία εξέλιξης επιστημονικής και κοινωνικής, έχει μεταβληθεί και εξειδικευτεί για να φτάσει στη σύγχρονη εκδοχή του 21ου αιώνα, όπου καλείται να καλύψει περίπλοκες ανάγκες και να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, οι οποίες τώρα μορφοποιούνται και προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες.
Όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι λειτουργοί της είναι ο δάσκαλος και ο νηπιαγωγός. Από τη μία, ο δάσκαλος έχει ως έργο του τη διδασκαλία των μαθημάτων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε μαθητές ηλικίας από έξι ως δώδεκα ετών και, από την άλλη, ο νηπιαγωγός ασχολείται με την εκπαίδευση και την αγωγή των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, ήτοι 4-6 χρονών. Στην εποχή των τυπικών εκπαιδευτικών συστημάτων, για να γίνει κάποιος δάσκαλος πρέπει να σπουδάσει στα παιδαγωγικά τμήματα δημοτικής εκπαίδευσης των πανεπιστημίων και για να γίνει νηπιαγωγός μπορεί να σπουδάσει στα αντίστοιχα παιδαγωγικά τμήματα νηπιαγωγών και προσχολικής εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, αλλά και των Τ.Ε.Ι. και των Ι.Ε.Κ., τα οποία όμως δεν θα παρουσιαστούν στο παρόν άρθρο προκειμένου να εστιάσουμε στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.
Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.)
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ναυαρίνου 13Α, 10680, Αθήνα
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισε τη λειτουργία του το ακαδημαϊκό έτος 1984-1985. Διαιρείται σε πέντε τομείς που αντιστοιχούν σε συγκεκριμένα πεδία της Επιστήμης (π.χ. Ειδικής Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα τους, το τμήμα διαθέτει 24 διδάσκοντες και βιβλιοθήκη, η οποία στεγάζεται στο κτήριο επί της οδού Δραγατσανίου 4, στην πλατεία Κλαυθμώνος. Μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις του 2019 με 221 εισακτέους, η βάση του τμήματος είναι στα 15.732 μόρια.
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Οδός Αρχαιολογικού Μουσείου 29, Πανεπιστημιούπολη, 54124, Θεσσαλονίκη
Το Π.Τ.Δ.Ε. του Αριστοτέλειου άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1986-87, τα δε μαθήματά του κατανέμονται σε τρεις τομείς και έχει πάνω από 25 διδάσκοντες. Η βιβλιοθήκη λειτουργεί ως βιβλιοθήκη όλης της Παιδαγωγικής Σχολής και αριθμεί περίπου 30.000 τόμους βιβλίων και περιοδικών. Το πρόγραμμα σπουδών αποτελείται από υποχρεωτικά μαθήματα πρακτικής άσκησης, υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα κ.ά. . Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) κατανεμημένες σε 8 εξάμηνα. Το τμήμα δέχτηκε 232 φοιτητές για το 2019-20 και η βάση βρίσκεται στα 15.262 μόρια.
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νέα Χηλή, 68100, Αλεξανδρούπολη
To συγκεκριμένο Π.Τ.Δ.Ε. άρχισε να λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 1986-87 και αποτελεί συνέχεια της Ζαριφείου Ακαδημίας ή Ακαδημίας Αλεξανδρούπολης. Σήμερα δέχεται 135 περίπου φοιτητές κατά έτος και το δυναμικό του Διδακτικού Επιστημονικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) του ανέρχεται σε 22 μέλη. Κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ο φοιτητής υποχρεούται να εξεταστεί επιτυχώς σε 38 υποχρεωτικά και σε 14 επιλεγόμενα μαθήματα, ενώ στο όγδοο εξάμηνο πρέπει να εκπονήσει πτυχιακή εργασία. Επίσης, ανάλογα με τα μαθήματα ειδικότητας, το ενιαίο πτυχίο συνοδεύεται από πιστοποιητικό εξειδίκευσης στα Ελληνικά ή στην Ειδική Αγωγή, στα Μειονοτικά Σχολεία ή στα Φυσικομαθηματικά. Πέρυσι το τμήμα δέχτηκε 221 φοιτητές και η βάση βρίσκεται στα 12.667 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης, 53100, Φλώρινα
Το Π.Τ.Δ.Ε. αυτό στεγάζεται στις κτηριακές εγκαταστάσεις στις οποίες στεγαζόταν η πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Φλώρινας. Είχε ιδρυθεί το 1989 και άρχισε να λειτουργεί ως παράρτημα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης από το ακαδημαϊκό έτος 1990-91, αλλά αργότερα αποτέλεσε τμήμα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, που ιδρύθηκε το 2003. Σήμερα διαθέτει βιβλιοθήκες, αναγνωστήριο, εργαστήρια και άλλους χώρους, ενώ τα μέλη του Δ.Ε.Π. ανέρχονται στα 20. Για τη λήψη του πτυχίου απαιτούνται 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS), οι οποίες συγκεντρώνονται από τα εξαμηνιαία μαθήματα, την πρακτική άσκηση στα συνεργαζόμενα δημοτικά σχολεία και την προαιρετική πτυχιακή εργασία. Το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είχε 177 εισακτέους και βάση 12.647 μορίων.
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστημιούπολη, 45110, Ιωάννινα
Από τα πρώτα παιδαγωγικά τμήματα που ιδρύθηκαν το 1982, το Π.Τ.Δ.Ε. Ιωαννίνων άρχισε και αυτό να λειτουργεί το 1984. Όπως και σε άλλα Π.Τ.Δ.Ε., το Προπτυχιακό Πρόγραμμα σπουδών διαρκεί 8 εξάμηνα. Tα 48 μαθήματα είναι κατανεμημένα σε 3 κύκλους και περιλαμβάνουν τίτλους, όπως Ιστορία Nεοελληνικής Eκπαίδευσης, Διδακτική Mαθηματικών, Αναπτυξιακή Ψυχολογία κ.ά. . Υπηρετούν σε αυτό 22 μέλη Δ.Ε.Π. και δέχεται περίπου 300 φοιτητές ετησίως, συγκεκριμένα το έτος 2019-20 ξεκίνησε με 232 εισακτέους, με τη βάση στα 13.812 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 38221, Βόλος
Η λειτουργία του τμήματος ξεκίνησε το 1984 και αυτή τη στιγμή αριθμεί 16 μέλη Δ.Ε.Π. . Το πρόγραμμα σπουδών του μοιάζει με των υπόλοιπων Π.Τ.Δ.Ε. καθώς περιλαμβάνει εξαμηνιαία μαθήματα, πρακτική άσκηση στα συνεργαζόμενα δημοτικά σχολεία και προαιρετική πτυχιακή εργασία. Τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, κατ’ επιλογήν υποχρεωτικά μαθήματα και ελεύθερης επιλογής. Το τμήμα δέχτηκε 177 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση βρίσκεται στα 14.361 μόρια.
Τμήμα Ειδικής Αγωγής
Αργοναυτών & Φιλελλήνων, 38221, Βόλος
Το μοναδικό πανεπιστημιακό τμήμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα άρχισε τη λειτουργία του το 1998 και έχει αποστολή την κατάρτιση ειδικών παιδαγωγών για την εκπαίδευση μαθητών με προβλήματα ακοής, προβλήματα όρασης, νοητική καθυστέρηση, αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες. Το πρόγραμμα σπουδών χωρίζεται στους ακόλουθους κύκλους μαθημάτων: Ειδική Αγωγή (με μαθήματα όπως «Εισαγωγή στη νοητική καθυστέρηση»), Ψυχολογία-Γλώσσα (με μαθήματα όπως «Ψυχοφυσιολογία») και Παιδαγωγικές και Θετικές Επιστήμες (με μαθήματα όπως «Θεωρία διδασκαλίας»). Επίσης, περιλαμβάνονται δύο κατευθύνσεις: κατεύθυνση με πτυχίο Ειδικής Αγωγής Νηπιαγωγού και κατεύθυνση με πτυχίο Ειδικής Αγωγής Δασκάλου. Το τμήμα δέχτηκε 127 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση βρίσκεται στα 15.685 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Πατρών
Οδός Αρχιμήδους – Κτήριο 7, Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 26504, Πάτρα
Το Π.Τ.Δ.Ε. άρχισε τη λειτουργία του το 1986 και το 2019, λόγω συνέργειάς του με το Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Ελλάδος, μετονομάστηκε σε «Τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας». Το πρόγραμμα σπουδών, το οποίο αναθεωρείται τώρα, προβλέπει δύο κατευθύνσεις, οι οποίες θα καταλήγουν σε διακριτό πτυχίο δασκάλου ή κοινωνικού λειτουργού. Ο φοιτητής της δημοτικής εκπαίδευσης παρακολουθεί μαθήματα όπως κοινωνιολογία της εκπαίδευσης, σχολική ψυχολογία και κοινωνική-εκπαιδευτική πολιτική. Με 20 καθηγητές και λέκτορες, το τμήμα δέχτηκε 250 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση βρίσκεται στα 14.525 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημοκρατίας 1, Κτήριο «7ης Μαρτίου», 85100, Ρόδος
Το Π.Τ.Δ.Ε. του Πανεπιστημίου Αιγαίου με τη σημερινή μορφή του ιδρύθηκε το 1984, μαζί με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, και αποτελεί συνέχεια της Παιδαγωγικής Ακαδημίας της Ρόδου. Έχει 20 μέλη Δ.Ε.Π. και το πρόγραμμα σπουδών διακρίνεται στις εξής ενότητες: 1) ψυχολογία και παιδαγωγικές επιστήμες, 2) κοινωνικές-ανθρωπιστικές επιστήμες και η διδακτική τους, 3) θετικές επιστήμες-νέες τεχνολογίες και η διδακτική τους, 4) ελληνική γλώσσα-λογοτεχνία-λαογραφία και η διδακτική τους, 5) ξένες γλώσσες και 6) πρακτικές ασκήσεις κατά το έκτο, έβδομο και όγδοο εξάμηνο. Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται συνολικά 46 μαθήματα (242 ECTS). Οι εισακτέοι για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 ήταν 309 και η βάση είναι 11.872 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου , 74100, Ρέθυμνο
Το τμήμα λειτουργεί από το 1984. Στην αρχή ανεξάρτητο και μετά το 1995 εντός της σχολής Επιστημών Αγωγής του πανεπιστημίου. Διαθέτει 20 καθηγητές και τα μαθήματα που διδάσκονται ανήκουν στους τομείς: α) Θεωρίας και Κοινωνιολογίας της Παιδείας, β) Παιδαγωγικής Ψυχολογίας και Μεθοδολογίας της Έρευνας, γ) Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Διδακτικής Μεθοδολογίας και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας, δ) Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και ε) Θετικών Επιστημών. Για την απόκτηση πτυχίου απαιτείται η επιτυχής εξέταση σε 54 ή 57 μαθήματα, αναλόγως της εκπόνησης ή μη πτυχιακής εργασίας. Πέρυσι δέχτηκε 188 φοιτητές με βάση 13.024 μορίων.
Παιδαγωγικά Τμήματα Νηπιαγωγών και Προσχολικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Ν.)
- Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ναυαρίνου 13α, 10680, Αθήνα
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Αθηνών άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 και το 1997 μετονομάστηκε σε Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία. Στεγάζεται στο κέντρο της Αθήνας στα εξής κτήρια: κτήριο Νέου Χημείου, οδός Ναυαρίνου 13α (στο ίδιο κτήριο είναι και η γραμματεία της σχολής), κτήριο οδού Σταδίου 5, κτήριο οδού Ιπποκράτους 31 και το κτήριο της βιβλιοθήκης, το οποίο βρίσκεται στην οδό Δραγατσανίου 4. Η Σχολή διαθέτει 31 καθηγητές και λέκτορες. Για το πτυχίο απαιτούνται συνολικά 250 πιστωτικές μονάδες, που αντιστοιχούν σε μαθήματα «ανάπτυξη του παιδιού», «οι φυσικές επιστήμες στην εκπαίδευση» και άλλα αρκετά. Το τμήμα δέχτηκε 130 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση εισαγωγής σε αυτό βρίσκεται στα 15.092 μόρια.
- Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Πύργος Παιδαγωγικής Σχολής-Πανεπιστημιούπολη, 54124, Θεσσαλονίκη
Το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης ιδρύθηκε το 1984 ως Τμήμα Νηπιαγωγών. Από το 2002-2003 στεγάζεται στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής, όπου και βρίσκεται η βιβλιοθήκη με περίπου 25.000 τόμους βιβλίων. Τα μαθήματά του ανήκουν σε τέσσερις τομείς: ψυχολογίας και ειδικής αγωγής, γλώσσας και ιστορίας, παιδαγωγικής και αισθητικής παιδείας. Μέχρι σήμερα έχουν αποφοιτήσει πάνω από 6.700 φοιτητές/τριες από το τμήμα, ενώ η φετινή ακαδημαϊκή χρονιά ξεκίνησε με 161 φοιτητές και με βάση 14.079 μορίων.
- Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Νέα Χηλή, 68100, Αλεξανδρούπολη
Η ιστορία του ξεκινάει το 1987 ως τμήμα νηπιαγωγών. Σήμερα στεγάζεται από κοινού µε το Παιδαγωγικό Τµήµα ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης σε τέσσερα κτήρια της Σχολής Επιστημών Αγωγής και έχει 14 καθηγητές. Το σύνολο των πιστωτικών μονάδων για τα τέσσερα έτη φοίτησης στο Τμήμα είναι 240 και αντιστοιχούν σε μαθήματα ψυχολογίας, διδακτικής κ.ά. . Πέρυσι το τμήμα δέχτηκε 210 φοιτητές και η βάση εισαγωγής του βρίσκεται στα 11.225 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
3ο χλμ. Εθνικής Οδού Φλώρινας – Νίκης, 53100, Φλώρινα
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα 99/1993 και διαθέτει 17 καθηγητές, εργαστήρια, βιβλιοθήκη-αναγνωστήριο και γυμναστήριο. Μερικά από τα μαθήματα του προγράμματος σπουδών είναι η προσχολική παιδαγωγική, τα εικαστικά εργαστήρια και η παιδική λογοτεχνία. Το τμήμα δέχτηκε 188 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση εισαγωγής σε αυτό βρίσκεται στα 11.408 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Μεταβατικό Κτήριο-Πανεπιστημιούπολη, 45110, Ιωάννινα
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων άρχισε να λειτουργεί το ακαδημαϊκό έτος 1987-88 και αριθμεί πλέον 20 καθηγητές. Για τη λήψη πτυχίου απαιτούνται τουλάχιστον 240 πιστωτικές μονάδες (ECTS) από 57 μαθήματα, τα 22 υποχρεωτικά, τα 15 επιλογής υποχρεωτικά, τα 18 επιλογής και 2 ξένης γλώσσας. Το τμήμα νηπιαγωγών δέχτηκε 276 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση εισαγωγής του βρίσκεται στα 12.074 μόρια.
Τμήμα αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία
4o χιλ. Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αθηνών, 45500, Ιωάννινα
Το τμήμα αυτό αποτελεί μετεξέλιξη του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας του πρώην Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών τους οι πτυχιούχοι του Τμήματος αποκτούν τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητες στην ολόπλευρη ανάπτυξη βρεφών και νηπίων, μέσα από μαθήματα όπως «αγωγή και φροντίδα βρέφους» και «διατροφή και ανάπτυξη παιδιού». Το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 ξεκίνησε με 135 φοιτητές και 11.438 μόρια ως βάση εισαγωγής.
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Αργοναυτών και Φιλελλήνων, 38221, Βόλος
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης είναι ένα από τα τρία πρώτα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που ιδρύθηκαν το 1984 με έδρα το Συγκρότημα Παπαστράτου στον Βόλο. Η αρχική ονομασία του τμήματος ήταν Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών. Είναι στελεχωμένο με 23 μέλη Δ.Ε.Π. . Το πρόγραμμα μαθημάτων περιλαμβάνει 44 μαθήματα (υποχρεωτικά, επιλογής και σεμινάρια πρακτικής άσκησης), τα οποία κατανέμονται σε οκτώ εξάμηνα σπουδών (4 έτη). Οι εισακτέοι του 2019-20 ήταν 154 και η βάση βρίσκεται στα 12.773 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Πατρών
Πανεπιστημιούπολη Ρίου, 26504, Πάτρα
Το τμήμα ιδρύθηκε το 1983 (ως Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών) με σκοπό την ανάπτυξη της έρευνας στις Επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Αγωγής και την παροχή πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στις/στους παιδαγωγούς της προσχολικής ηλικίας. Στεγάζεται σε πέντε διαφορετικά κτήρια της Πανεπιστημιούπολης και, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, έχει κατά προσέγγιση 1060 προπτυχιακούς, 50 μεταπτυχιακούς φοιτητές και 65 υποψήφιους διδάκτορες. Το τμήμα δέχτηκε 177 φοιτητές για το τρέχον έτος και η βάση του βρίσκεται στα 12.680 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Αιγαίου
Δημοκρατίας 1, Κτήριο «7ης Μαρτίου», 85132, Ρόδος
Το Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Τ.Ε.Π.Α.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1987 και έχει 23 μέλη Δ.Ε.Π. σήμερα. Oι πτυχιούχοι του αποκτούν τις αναγκαίες γνώσεις, ώστε να δραστηριοποιούνται ως εκπαιδευτικοί προσχολικής αγωγής. Το πρόγραμμα σπουδών του βασίζεται και στον άξονα του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, δίνοντας τη δυνατότητα να εμπλακούν ως σύμβουλοι, σχεδιαστές, διαχειριστές στην οργάνωση κοινωνικών, εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών δράσεων (π.χ. σε προγράμματα δήμων). Το τμήμα δέχτηκε 288 φοιτητές για το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 και η βάση εισαγωγής του βρίσκεται στα 10.803 μόρια.
- Πανεπιστήμιο Κρήτης
Πανεπιστημιούπολη Γάλλου, 74100, Ρέθυμνο
Το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης άρχισε να λειτουργεί κατά το ακαδημαϊκό έτος 1987-1988 με την επωνυμία Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών και το 2001 μετονομάστηκε, χωρίς μεταβολή του γνωστικού του αντικειμένου. Μερικά από τα υποχρεωτικά μαθήματα είναι: Κοινωνιολογία της Εκπαίδευσης, Διδακτικές προσεγγίσεις ψυχοκινητικής αγωγής, Μουσική και ρυθμική αγωγή νηπίων. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του τμήματος, έχουν απονεμηθεί πάνω από 2.400 πτυχία, έως την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2016-17 φοιτούσαν περίπου 1.100 προπτυχιακοί φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό αποτελούν 32 καθηγητές. Το ακαδημαϊκό έτος 2019-20 είχε 188 εισακτέους, με βάση εισαγωγής 11.553 μορίων.
Επίλογος
Το επάγγελμα του παιδαγωγού χαρακτηρίζεται από πυκνωμένο ωράριο, σχετικά αρκετές μέρες διακοπών και έναν μέτριο μισθό, που οριακά καλύπτει τις βασικές ανάγκες. Επιπλέον έχει μηδενική εξέλιξη, πλην της πλήρωσης των θέσεων διευθυντών σχολείων. Παρόλα αυτά όμως, αποτελεί, πέρα από καθετί άλλο, ένα λειτούργημα και έναν τρόπο ζωής, οι απαιτήσεις του οποίου αποθαρρύνουν πολλούς από την επιλογή του. Οι καθημερινές και απλήρωτες υπερωρίες στο σπίτι, στις οποίες περιλαμβάνονται οι προετοιμασίες των μαθημάτων και των διαγωνισμάτων και των σχολικών δραστηριοτήτων, οι ατελείωτες ώρες διορθώματος, η καθημερινή εξουθενωτική τριβή με τα παιδιά αλλά και τους γονείς, η καλοκαιρινή ανεργία και η άγνοια για το πού θα βρεθεί την επόμενη σχολική χρονιά (δεδομένου ότι τα δεκάδες χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών καλύπτονται από ευκαιριακές προσλήψεις αναπληρωτών – συμβασιούχων), είναι μερικές μόνο από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο εκάστοτε εκπαιδευτικός και οι οποίες πρέπει να ληφθούν υπόψη πολύ σοβαρά, πριν επιλέξει κάποιος το επάγγελμα αυτό.
Πηγές
Π.Τ.Δ.Ε.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Π.Τ.Ν.
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Κωνσταντίνος Ουρανός
Δάσκαλος
Ιωάννα Ασυλογιστάκη
Δασκάλα
Τάσσος Κυρίκος
Μαθηματικός