Σχολικά είδη, η αγορά τους και η προετοιμασία για το σχολείο. Η οικονομική διάσταση
Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Μοσχόβη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και σε λίγες μέρες τα σχολεία ανοίγουν. Παραδοσιακά οι αρχές του μήνα αυτού είναι η περίοδος κατά την οποία οι γονείς και τα παιδιά κατακλύζουν τα καταστήματα σχολικών ειδών αναζητώντας τα απαραίτητα για τις απαιτήσεις της καθημερινότητας στο σχολείο. Η ποικιλία είναι τεράστια και καλύπτεται κάθε μικρή και μεγάλη ανάγκη του σχολικού βίου. Τα παιδιά χαίρονται και εντυπωσιάζονται, οι γονείς αντιστέκονται αλλά και υποχωρούν. Βέβαια πάντα έχει γίνει μια απογραφή του τι είναι ακόμη χρήσιμο από την προηγούμενη σχολική χρονιά και του τι λείπει και πρέπει να αποκτηθεί με καινούργια αγορά.
Οι γονείς που θέλουν να εξοπλίσουν πλήρως τα παιδιά τους πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Άρα πρέπει να έχουν και αναγκαίο κομπόδεμα. Οι υπόλοιποι όμως κοιτάνε τα ταμπελάκια με τις τιμές, κάνουν προσθαφαιρέσεις, για να δουν αν βγαίνουν οικονομικά και «διαπραγματεύονται» με τα παιδιά τους -σκληρά πολλές φορές- για τα προϊόντα που θα αγοράσουν.
Οι περισσότεροι γονείς, πάντως δηλώνουν ότι αυτόν τον μήνα έχουν κόψει άλλα έξοδα προκειμένου να ανταποκριθούν στις ανάγκες των παιδιών. Υπάρχουν σαφώς και γονείς, που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά και αγοράζουν τα άκρως απαραίτητα. Οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του γενικού πληθυσμού.
Τα κόστη
Σύμφωνα με έρευνα τιμών της καταναλωτικής οργάνωσης Κ.Ε.Π.Κ.Α., σε τιμές 20 προϊόντων, το κόστος για την αγορά σχολικών για ένα παιδί κυμαίνεται: για το Δημοτικό από 14,52 ευρώ έως 172,33 ευρώ ενώ για το Γυμνάσιο και το Λύκειο από 26,72 έως 243,38 ευρώ, ανάλογα με την αξία τους. Σε αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και την έκτακτη αγορά κάποιας ταμπλέτας, ηλεκτρονικού υπολογιστή, εκτυπωτή ή άλλου απαραίτητου τη σήμερον ηλεκτρονικού αντικειμένου.
Όπως επισημαίνεται, στην αγορά μπορούμε να βρούμε ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών κι αν προτιμήσουμε τα ακριβά, τελευταίας μόδας προϊόντα, θεωρώντας ότι έτσι το παιδί μας θα προβληθεί, θα πληρώσουμε 1.086,85% παραπάνω για το Δημοτικό και 810,85% παραπάνω για το Γυμνάσιο-Λύκειο! Τα ακριβά και τα εξεζητημένα σχολικά, τονίζει, μπορούν να δημιουργήσουν ακόμα και πρόβλημα κοινωνικής ένταξης για το παιδί, ενώ τα σχολικά είδη είναι εργαλεία μάθησης και όχι επίδειξης.
Βοήθεια σημαντική για την οικογένεια είναι και το λεγόμενο «Καλάθι του μαθητή», το οποίο θα διαρκέσει έως τις 15 Οκτωβρίου 2024. Για πληροφορίες και εγγραφή μπείτε στη σελίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης e-katanalotis.gov.gr.
Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Τι πρέπει να προσέξουμε
Τα σχολικά είδη βρίσκονται ήδη στα ράφια των καταστημάτων, περιμένοντας το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Δυστυχώς πολλά είναι όχι μόνο περιττά και αδικαιολόγητα πανάκριβα, αλλά και επικίνδυνα! Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, προειδοποιώντας τους γονείς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Συγκεκριμένα: «Δυστυχώς, τα σχολικά είδη, ενώ είναι αντικείμενα που χρησιμοποιούνται από παιδιά και ενώ πολλά μοιάζουν με παιχνίδια, δεν έχουν συμπεριληφθεί στη νομοθεσία για τα παιχνίδια, αλλά σε εκείνη για τη γενική ασφάλεια προϊόντων, για ενήλικες. Είναι σημαντικό να μην αγοράζουμε σχολικά που μοιάζουν με παιχνίδια», τονίζουν οι εκπρόσωποι του Κέντρου.
Καλή σχολική χρονιά λοιπόν και με προσοχή οι αγορές των σχολικών ειδών. Όσα αναφέρει το παρόν μας άρθρο δεν είναι άποψη αλλά η πραγματικότητα. Αγαπητοί γονείς αλλά και παιδιά, λάβετέ την υπόψη σας καθώς ψωνίζετε!
Πηγές
e-Καταναλωτής Παρατηρητήριο Αγοράς
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Ελευθερία Κρασσά
Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.
Αναστασία Μοσκόβη
Λογίστρια
Λίνα Ριζκάλα
Οικονομολόγος