Ελληνικό Φεστιβάλ, το φεστιβάλ της Αθήνας
Σύνταξη άρθρου: Σπυριδούλα-Υρώ Γιολδάση
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (ή αλλιώς Ελληνικό Φεστιβάλ) είναι αδιαμφισβήτητα κορυφαίος θεσμός στον χώρο του πολιτισμού. Αποτελεί τον στιβαρό βραχίονα άσκησης πολιτιστικής και εκπαιδευτικής πολιτικής στη χώρα αλλά και έξω από αυτήν. Το Φεστιβάλ έχει μακρά ζωή, έξι δεκαετιών, κατά τις οποίες έλαβαν χώρα σπουδαίες παραστάσεις και δρώμενα πολιτισμού, αρκετά από τα οποία αποτέλεσαν σταθμούς στην ιστορία του πνεύματος της Ελλάδας και αξιόπιστη έξωθεν μαρτυρία της ζώσας καλλιτεχνικής παραγωγής της.
Καθώς η ιστορία του Φεστιβάλ είναι ιδιαιτέρως μεγάλη και πλούσια, ο αναγνώστης μας μπορεί να περιηγηθεί στην πολύ ενδιαφέρουσα ιστοσελίδα του και να μορφωθεί περί αυτού. Μπορεί επίσης να πάρει πληροφορίες για τις τρέχουσες παραστάσεις αλλά και για τα εισιτήρια: Ελληνικό Φεστιβάλ.
Τι ακριβώς είναι το Ελληνικό Φεστιβάλ
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου συνιστά, θα λέγαμε, τη γιορτή των παραστατικών Τεχνών. Για τους θεατές του αποτελεί τη σπάνια ευκαιρία να παρακολουθήσουν εν τω γίγνεσθαι την καλλιτεχνική συνάντηση σπουδαίων προσωπικοτήτων της μουσικής, του χορού, του θεάτρου ή και των εικαστικών, τόσο της εγχώριας, όσο και της διεθνούς σκηνής. Και, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, μιλώντας πάντα για σημαντικούς καλλιτέχνες και ονόματα ιδιαίτερου κύρους. Πρακτικά το Φεστιβάλ ασχολείται κυρίως με το θέατρο και με τη μουσική. Φυσικά υπάρχουν δράσεις χορού και συμμετοχές εικαστικών. Θεωρείται, και πραγματικά είναι, συγκέντρωση των αρτιότερων καλλιτεχνών της χώρας και μεγάλη διαφήμιση για την Ελλάδα.
Πού γίνονται οι παραστάσεις του Φεστιβάλ
Μέχρι το 2005, το Ελληνικό Φεστιβάλ παρουσίαζε τις δράσεις του αποκλειστικά στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, στα αρχαία θέατρα της Επιδαύρου (Θέατρο του Ασκληπιείου και Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου) και στο θέατρο του Λυκαβηττού, το οποίο έχει πια κλείσει. Ωστόσο, από το 2006 ξεκίνησε ένα πρόγραμμα επέκτασης των χώρων, όπου πραγματοποιούνται παραστάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, πέραν των βασικών χώρων διεξαγωγής του Ελληνικού Φεστιβάλ, παραστάσεις κι εκδηλώσεις του φιλοξενούνται, επίσης στην Πειραιώς 260 (πρώην εργοστάσιο Τσαούσογλου), καθώς και σε άλλους χώρους μέσα στην πόλη.
Στο Ωδείον Ηρώδου του Αττικού, φιλοξενούνται κυρίως μουσικά δρώμενα, όπως όπερες, συναυλίες, μιούζικαλ καθώς και θεατρικές παραστάσεις. Στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου μπορούμε να παρακολουθήσουμε αρχαίες κωμωδίες και τραγωδίες, ενώ στο Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου, μπορούμε, επίσης, να απολαύσουμε παραστάσεις αρχαίου δράματος, με μια πιο εναλλακτική οπτική όπως επίσης και συναυλίες ήπιας επιβάρυνσης του χώρου. Στους χώρους της Πειραιώς 260 φιλοξενούνται παραστάσεις και εκδηλώσεις μουσικής, χορού, θεάτρου, καθώς και άλλες δραστηριότητες, όπως εκθέσεις ή αφιερώματα. Έτσι, για παράδειγμα, τη φετινή χρονιά (2018), παρουσιάζει το πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στη σπουδαία θεατρική συγγραφέα, Λούλα Αναγνωστάκη.
Ανάμεσα στους χώρους δράσης του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για το καλοκαίρι του 2018, θα είναι, επίσης, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Αρχοντικό Μπενιζέλων, το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, το Μουσείο Μπενάκη, το Ωδείον Αθηνών και ο Εθνικός Κήπος.
Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, που ιδρύθηκε το 1955, από το 1988 δραστηριοποιείται με την επωνυμία «Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε.». Οι πόροι του προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Κράτους, από τις εισπράξεις των καζίνων Πάρνηθας και Κέρκυρας, από χορηγίες, καθώς και από έσοδα που προκύπτουν από τις παραστάσεις και τις παραχωρήσεις χώρων, σύμφωνα με τα δεδομένα της επίσημης σελίδας του Ελληνικού Φεστιβάλ.
Προσωπικότητες, που έλαβαν μέρος
Στο Ελληνικό Φεστιβάλ, όλα αυτά τα χρόνια δράσης του, έχει συμμετάσχει μια πληθώρα διακεκριμένων καλλιτεχνών και σπουδαίων προσωπικοτήτων της μουσικής, του χορού και του θεάτρου, από την εγχώρια και τη διεθνή σκηνή. Ανάμεσά τους, στη μουσική, η Μαρία Κάλλας, ο Λουτσιάνο Παβαρόττι, ο Δημήτρης Σγούρος, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Διονύσης Σαββόπουλος, η Μαρία Φαραντούρη, ο Γιαν Τιρσέν, ο Λουντοβίκο Εϊνάουντι. Στον χορό, ο Τζορτζ Μπαλανσίν, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, τα Μπαλέτα Μπολσόι, το Μπαλλέ Ρουαγιάλ, η Μάρθα Γκράχαμ, η Πίνα Μπάους, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου. Στο θέατρο, ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, η Μαίρη Αρώνη, ο Δημήτρης Ροντήρης, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Κάρολος Κουν, ο Λευτέρης Βογιατζής, ο Δημήτρης Καταλειφός, ο Τζιόρτζιο Στρέλλερ, η Αριάν Μνουσκίν, ο Κέβιν Σπέισι, ο Ρομέο Καστελλούτσι, ο Τόμας Όστερμάγερ, ο Ρόμπερτ Γουίλσον, ο Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ και πολλοί πολλοί άλλοι.
Η έναρξη του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, για μια ακόμη χρονιά, πλησιάζει… Ας αδράξουμε, λοιπόν, την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και να γίνουμε κοινωνοί των σπουδαίων εκδηλώσεών του, που θα λάβουν χώρα τόσο κοντά μας και φέτος και να έρθουμε σε επαφή με την ιαματική και παιδευτική, την τόσο ποικιλόμορφη έκφραση των Τεχνών! Μην ξεχνάμε πως όλα είναι θέμα αισθητικής…
Πηγές
Ηλ. ταχ.: [email protected]
Κωνσταντίνος Ουρανός
Δάσκαλος