Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του σύγχρονου κόσμου είναι η καθολική (η για όλους δηλαδή) εκπαίδευση. Χάρη σε αυτήν ο άνθρωπος βγαίνει από την αμάθεια και από τη βαθιά φτώχεια. Χάρη σε αυτήν οι ανθρώπινες κοινωνίες εξελίσσονται και, ίσως αν είμαστε και τυχεροί, φτάσουν σε μια κατάσταση γενικής αξιοπρέπειας. Χάρη σε αυτήν, το άτομο έχει αυτοσυνειδησία και δύναται να ορίσει το πεπρωμένο του. Χάρη σε αυτήν οι κοινωνίες είναι πάντα έτοιμες να απορροφήσουν τις κατακλυσμιαίες αλλαγές που φέρνει η τεχνολογία, οι παγκοσμιοποιημένη οικονομία, η πολυσύνθετες κυβερνητικές δυνατότητες. Χάρη σε αυτήν η δημοκρατία διευρύνεται. Την Εκπαίδευση λοιπόν και τα μάτια μας.

Πώς καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης

Το 2018 η γενική συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης με σκοπό να καταδείξει τον ρόλο της Εκπαίδευσης στην ειρήνη και στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με την Ουνέσκο και τον Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης, σήμερα στον πλανήτη 250 εκατομμύρια παιδιά είναι εκτός εκπαιδευτικού συστήματος και 763 εκατομμύρια ενήλικες είναι παντελώς αναλφάβητοι. Στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα…

Κάθε χρόνο η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης έχει και ένα θέμα. Για το 2025 το θέμα είναι «Τεχνητή Νοημοσύνη και Εκπαίδευση: διατηρώντας την ανθρώπινη ενεργητικότητα σε έναν αυτοματοποιημένο κόσμο» (Artificial Intelligence and Education: preserving the human agency in an automated world).

Σημείωση: Η εκπαίδευση μαζί με το βιβλίο, με το μουσείο, με το καλό θέατρο, με την εκπαιδευτική τηλεόραση, με τον αρχαιολογικό χώρο, με το καλό διαδίκτυο και τις πάσης φύσεως εφαρμογές του αποτελούν αυτό που αποκαλούμε Παιδεία.

Πηγές

Ο.Η.Ε.

Ευρωπαϊκός Χώρος Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός