Ψηφιακά παιχνίδια για τις πασχαλινές διακοπές
Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Οι διακοπές του Πάσχα έφτασαν! Μαζί τους έφτασε και ο καιρός μικροί και μεγάλοι να αποφορτιστούν από τις συνήθεις ευθύνες της καθημερινότητας και να στραφούν σε δραστηριότητες ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. Οι μικροί λάτρεις του ψηφιακού παιχνιδιού έχουν τις ημέρες αυτές τον χρόνο και τη δυνατότητα να απολαύσουν στιγμές αναψυχής, παίζοντας μόνοι, με φίλους ή ακόμα και με τους γονείς τους τα αγαπημένα τους παιχνίδια. Μάλιστα, το διάλειμμα αυτό από τη σχολική καθημερινότητα αποτελεί ευκαιρία για τους μικρούς παίκτες να αναζητήσουν και να ανακαλύψουν νέα ψηφιακά παιχνίδια, που θα τους κρατήσουν συντροφιά, αλλά και το ενδιαφέρον αμείωτο κατά τη διάρκεια των διακοπών. Στο πλαίσιο αυτό, η σελίδα μας ΨΗΦΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ-GAMING ερεύνησε, εράνισε και σας παρουσιάζει αμέσως παρακάτω ιστοτόπους και εφαρμογές ψηφιακών παιχνιδιών, τα οποία θα αποτελέσουν αναμφίβολα πηγή διασκέδασης, ψυχαγωγίας και μάθησης για όλους εσάς τους μικρούς, και όχι μόνον, παίκτες.
- Η ψηφιακή παιδική χαρά «Poki»
To Poki είναι μια πύλη ψυχαγωγίας και διασκέδασης, η οποία λειτουργεί σε περισσότερες από 40 χώρες και προσφέρει δωρεάν πρόσβαση σε πάνω από 20.000 τίτλους παιχνιδιών. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ψηφιακή παιδική χαρά για όλη την οικογένεια, στην οποία παιδιά όλων των ηλικιών (συμπεριλαμβανομένων και των «μεγάλων» παιδιών), μπορούν να επιλέξουν διασκεδαστικά παιχνίδια, μέσα από ένα πλήθος κατηγοριών. Εφόσον δε και οι ημέρες το επιβάλλουν, μπορείτε να ξεκινήσετε, παίζοντας κάποιο από τα πασχαλινά παιχνίδια της πλατφόρμας εδώ.
- Ο ιστότοπος ψυχαγωγικών εφαρμογών «Avokiddo»
Το Avokiddo είναι ένας ιστότοπος φτιαγμένος από ανθρώπους που ειδικεύονται στην ανάπτυξη ποιοτικών εκπαιδευτικών-ψυχαγωγικών εφαρμογών για παιδιά. Η φιλοσοφία των δημιουργών του είναι ότι η μάθηση συντελείται μέσα σε ένα περιβάλλον όπου η προσοχή, η παρατηρητικότητα, η μνήμη και οι υπόλοιπες σημαντικές ικανότητές μας οξύνονται και μας οδηγούν στη δημιουργικότητα. Μας καλούν, λοιπόν, να παίξουμε και να μάθουμε μέσα από πειρατικά κυνήγια θησαυρού, συναρπαστικούς αγώνες δρόμου, περιπέτειες σε χώρες ιπποτών, γρίφους και πειράματα φυσικής, ένα πρωτότυπο εργαστήρι γενετικής κ.ά. . Μάλιστα, το παιχνίδι ανακάλυψης Thinkrolls 2 κέρδισε το 2016 το βραβείο της Καλύτερης Εφαρμογής για όλη την Οικογένεια της Google Play (Google Play award winner 2016 for Best Family App). Ανακαλύψτε το, μαζί με τα υπόλοιπα παιχνίδια του Avokiddo, εδώ.
- Η σελίδα ψυχαγωγικών εφαρμογών της Fisher-Price
Η γνωστή εταιρεία εκπαιδευτικών παιχνιδιών για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας δραστηριοποιείται πλέον και στον ψηφιακό κόσμο. Με αυτές τις όμορφες και απλές, δωρεάν εφαρμογές τα πολύ μικρά παιδιά μπορούν να μάθουν παίζοντας τους αριθμούς, τα γράμματα, τα σχήματα κ.ά., αλλά και να ασκηθούν σε σημαντικές δεξιότητες. Η σελίδα συμπληρώνεται και από προτάσεις για δημιουργικές δραστηριότητες και παιχνίδια στον πραγματικό αυτή τη φορά κόσμο, με υλικά που υπάρχουν στο σπίτι, ώστε γονείς και παιδιά να παίξετε και να μάθετε μαζί. Επισκεφθείτε την εδώ.
- Ο ψηφιακός παιδότοπος του Cyberkid
Η ψηφιακή εφαρμογή για παιδιά και εφήβους Cyberkid, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, δεν εξαντλεί τον πολύ σημαντικό ρόλο της στην ενημέρωση παιδιών, εφήβων και γονέων για τον ψηφιακό κόσμο, τα προτερήματα αλλά και τις κακοτοπιές του. Μεριμνά και για την αναψυχή των μικρών χρηστών, μέσα από τον ψηφιακό παιδότοπο που έχει δημιουργήσει. Εδώ μπορείτε να βρείτε πλήθος παιχνιδιών, εκπαιδευτικών και διασκεδαστικών, για όλες τις ηλικίες. Παίξτε, λοιπόν, άφοβα!
- Οι ψηφιακές εφαρμογές της Culturplay
H Culturplay αναπτύσσει ψηφιακά παιχνίδια και εφαρμογές, που προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά και την παιγνιώδη μάθηση. Η διεπιστημονική ομάδα της, που εργάζεται πάνω στα παιχνίδια που αναπτύσσονται και αντλούν θέματα από τις διάφορες ιστορικές περιόδους της Ελλάδας, συνδέει την ψηφιακή ψυχαγωγία με την αξία που έχει το αγαθό του πολιτισμού. Γίνετε και εσείς μικροί αρχαιολόγοι και ταξιδιώτες του χρόνου και ανακαλύψτε τα μυστικά του χθες με τα ψηφιακά μέσα του σήμερα εδώ.
- Το ψηφιακό παιχνίδι «Wild Web Woods»
Παίξτε και εσείς αυτό το ενδιαφέρον και διασκεδαστικό παιχνίδι, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Με τη βοήθεια της αραχνούλας W@b, περιηγηθείτε στο άγριο δάσος του Διαδικτύου και ελάτε αντιμέτωποι με διάφορες προκλήσεις, για να βγείτε στο τέλος δυνατότεροι και σοφότεροι, έχοντας μάθει χρήσιμα πράγματα για τον ψηφιακό κόσμο, αλλά και για τα δικαιώματα που έχετε ως παιδία. Ξεκινήστε το ταξίδι σας εδώ.
- Η εκπαιδευτική-ψυχαγωγική πύλη «Αερόστατο»
Το Αερόστατο είναι μία εκπαιδευτική πύλη, ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά 3-7 ετών, μέσα στην οποία μπορούν να παίζουν και παράλληλα να μαθαίνουν. Υλοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου και απευθύνεται σε γονείς, δασκάλους και φυσικά σε παιδιά! Τα παιχνίδια και οι δραστηριότητες που περιέχει υποστηρίζονται και από την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ώστε να μπορούν να παίξουν και παιδιά κωφά και βαρύκοα, ενώ περιλαμβάνει και παιχνίδια για παιδιά που χρειάζονται βοήθεια στον λόγο και στην ομιλία τους. Οι δάσκαλοι, μάλιστα, και οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν και να ενσωματώσουν νέο υλικό στην πλατφόρμα του «Αερόστατο». Μια παιδική χαρά για όλους, λοπόν, εδώ.
- Οι «e-ιστορίες» του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας
Πώς θα σας φαινόταν αν, μέσα από το παιχνίδι, μπορούσατε να μάθετε περισσότερα για τη γλώσσα μας, να γίνετε καλύτεροι αναγνώστες, αλλά και μικροί συγγραφείς, φτιάχνοντας δικές σας ιστορίες; Τώρα μπορείτε να το κάνετε εδώ, εξερευνώντας μαγευτικές ιστορίες, παίζοντας, δημιουργώντας και, το κυριότερο, αποφασίζοντας εσείς για τη συνέχεια!
- Η διασκεδαστική «Γωνιά Μάθησης» της Ε.Ε.
Ένας ψηφιακός ιστότοπος που μας ταξιδεύει στις χώρες της Ευρώπης. Μέσα από πρωτότυπα παιχνίδια έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τις γλώσσες, τις σημαίες, τα αξιοθέατα, τον πολιτισμό και την ιστορία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας παίξουμε κι ας μάθουμε για την Ευρώπη εδώ.
- Τα συναρπαστικά ψηφιακά παιχνίδια των ελληνικών μουσείων
Το εκπληκτικό με την ψηφιακή τεχνολογία είναι ότι μας δίνει πλέον τη δυνατότητα να γνωρίσουμε την ψυχαγωγία μέσα από την οθόνη του υπολογιστή μας, σε νέες εκφάνσεις και εκφράσεις της, που δεν είχαμε μέχρι τώρα φανταστεί. Έτσι, ανακαλύπτουμε πια μικρά διαμάντια με τη μορφή παιχνιδιών στις ιστοσελίδες πολλών μουσείων της χώρας μας. Το παιχνίδι και η ανακάλυψη μπορεί να αρχίσει στις σελίδες του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών, του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, του Μουσείου Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού. Και επειδή η όρεξη για παιχνίδι είναι πάντοτε αστείρευτη, όπως και η όρεξη για εξερεύνηση, μπορείτε να ανακαλύψετε τι κρύβουν και άλλες ιστοσελίδες μουσείων και όχι μόνο, στα ευρετήρια ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ και ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ του ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ.
Αγαπητοί, μικροί μας αναγνώστες, πριν σας ευχηθούμε και από τη σελίδα αυτή «Καλό Πάσχα», να δώσουμε μια τελευταία, σύντομη αλλά ουσιαστική συμβουλή: Θυμηθείτε πως, στον ψηφιακό κόσμο, οφείλουμε να περιηγούμαστε και να παίζουμε υπεύθυνα, τηρώντας τους κανόνες ασφαλείας και ευγενείας, σεβόμενοι τα όρια χρόνου που περνάμε μπροστά από την οθόνη και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και τη σύμπραξη των γονέων μας! Καλές διακοπές, λοιπόν, και καλή διασκέδαση!
Μέχρι την επόμενη φορά,
Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Αγάθη Πατσιούδη
Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο