Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Επιμέλεια άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Τα σχολικά λεωφορεία, είναι παγκοσμίως σήματα κατατεθέντα της σχολικής ζωής. Από το 1930 περίπου, στις Ηνωμένες Πολιτείες πρώτα, ορίζεται ως υποχρεωτικό τους χρώμα το κίτρινο. Το χρώμα αυτό βοηθά, ώστε να είναι ευδιάκριτα από απόσταση ή σε συνθήκες κακής ορατότητας αλλά και για να ξεχωρίζουν οι μαθητές πιο εύκολα και άμεσα το σχολικό τους λεωφορείο, αν για κάποιον λόγο βγαίνοντας από ένα κτήριο στο οποίο έκαναν εκπαιδευτική επίσκεψη ή δραστηριότητα, έχει αυτό μετακινηθεί από εκεί που το είδαν για τελευταία φορά. Ας δούμε πώς ορίζεται ένα σχολικό λεωφορείο.

Ο νόμος

Σε γενικές γραμμές τα σχολικά λεωφορεία εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Συγκοινωνιών. Το Υπουργείο Συγκοινωνιών εκδίδει εγκυκλίους σχετικές με την ασφάλεια, τα χαρακτηριστικά και την κατάταξη του οχήματος καθώς και με το δίπλωμα των οδηγών. Η αλήθεια είναι πως οι νόμοι και οι διατάξεις που αφορούν στα σχολικά λεωφορεία είναι πάμπολλες και εξαιρετικά λεπτομερείς και δεν μπορούν να είναι σε όλους μας γνωστές. Ας δούμε μερικές:

• Το σήμα στο πίσω μέρος του οχήματος αναγράφει ως ανώτατο όριο ταχύτητας του σχολικού τα 60 χιλιόμετρα, πράγμα που ισχύει. Στους δρόμους όμως υψηλής ταχύτητας ο οδηγός του σχολικού δύναται να αυξήσει την ταχύτητά του ως τα 80 χιλιόμετρα την ώρα.

• Στα σχολικά λεωφορεία με τα οποία μεταφέρονται μαθητές της πρωτοβάθμιας (νήπια και μαθητές του δημοτικού) είναι υποχρεωτική η παρουσία συνοδού. Ως συνοδός μπορεί να εργαστεί ο καθένας και δεν απαιτείται ειδίκευση για αυτό. Οι μαθητές της μέσης εκπαίδευσης δε χρειάζονται συνοδό και επαφίεται στην κρίση του εκάστοτε σχολείου αν θα έχουν.

• Ο οδηγός ενός σχολικού λεωφορείου απαιτείται να έχει δίπλωμα δ’ κατηγορίας και να διαθέτει Π.Ε.Ι. (Πιστοποιητικό Επαγγελματικής Ικανότητας).

• Οι έλεγχοι από την Τροχαία είναι συνεχείς και εξονυχιστικοί. Ιδιαίτερα αυστηροί είναι οι κανονισμοί για τις ζώνες ΟΛΩΝ των επιβατών (οδηγός, συνοδοί, μαθητές) ενός σχολικού. Σε περίπτωση παράβασης υπάρχει αφαίρεση αδείας και διπλώματος συν πρόστιμο.

• Το Κ.Τ.Ε.Ο. για τα σχολικά λεωφορεία είναι ετήσιο.

• Πολλά μεγάλα ιδιωτικά σχολεία μισθώνουν μεγάλα λεωφορεία (πούλμαν) για τις καθημερινές μετακινήσεις των μαθητών τους. Επιτρέπεται να το κάνουν.

Πολύ περισσότερες και λεπτομερείς αλλά απαραίτητες πληροφορίες μπορεί να βρει ο αναγνώστης μας στην καθ’ ύλην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (πρώην Υπουργείο Συγκοινωνιών). Καλό είναι να τη διαβάσει κάποιος, αν είναι γονέας, με προσοχή καθώς υπάρχουν μέσα πληροφορίες (ακόμη και για το μέγεθος των καθισμάτων των σχολικών λεωφορείων λόγου χάρη), οι οποίες αφορούν στην ασφάλεια και άνεση των παιδιών του.

 

Πηγή

Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος