Πρώτη φορά λοιπόν στην Α’ δημοτικού…
Σύνταξη άρθρου: Ανδριάνα Δημητριάδου
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Τα μικρά μας πρωτάκια έχουν ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι του δημοτικού σχολείου. Αυτό εμπεριέχει γνώση και χαρά αλλά και ευθύνη, επιμέλεια, εργατικότητα, οργάνωση και ένα σωρό άλλες έννοιες που θα το συνοδεύουν από εδώ και μπρος.
Όπως είναι αναμενόμενο, εκτός από τους μικρούς μας φίλους, το άγχος έχει κατακλύσει και τους γονείς τους, οι οποίοι θα πρέπει να θυμηθούν ξανά τα σχολικά τους χρόνια και…. να ακολουθήσουν τις υποδείξεις της δασκάλας. Αυτή ξέρει πώς να τους συμβουλεύσει και να διαχειριστεί τις καταστάσεις, όσο δύσκολες και αξεπέραστες κι αν φαίνονται.
Για να μπορέσουμε λοιπόν να βοηθήσουμε το παιδάκι μας, που ξεκινάει το σχολείο, καλό είναι να αποβάλλουμε το άγχος και να βρούμε τρόπους και μεθόδους που θα κάνουν αυτό το ξεκίνημα μια ευχάριστη και παραγωγική εμπειρία.
Αρνητικότητα για το σχολείο
Πρώτα από όλα σωστό είναι να ξέρουμε να κατευθύνουμε το παιδί, ώστε να διεκπεραιώνει σωστά και με πληρότητα τις καθημερινές του υποχρεώσεις στο σπίτι. Αν δε γνωρίζουμε το πώς, συμβουλευόμαστε τη δασκάλα. Θα πρέπει όμως επίσης να το διδάξουμε να στηρίζεται σιγά- σιγά στις δικές του δυνάμεις. Επειδή όμως είναι πολύ πιθανό ένα πρωτάκι να παρουσιάσει αρνητικότητα για τα μαθήματα και το σχολείο, πρέπει οι γονείς να το ακούσετε με προσοχή, να το παρακολουθήσετε και να εντοπίσετε τις αιτίες αυτής της πιθανής αρνητικότητας. Σε κάθε περίπτωση μη διστάζετε να ζητάτε τη συμβουλή του εκπαιδευτικού και να επιδιώκετε να είστε σε στενότατη συνεργασία μαζί του. Πιθανές αιτίες για την αρνητικότητα μπορεί να είναι μια αλλαγή στο σπίτι ή στη δομή της οικογένειας, κάποιο περιστατικό στο σχολείο ή ακόμα και κάτι που στα μάτια μας να φαντάζει εντελώς ασήμαντο, αλλά για ένα παιδάκι να φαίνεται μεγάλο, σοβαρό και αξεπέραστο σαν εμπόδιο. Να επαναλάβουμε πως ό,τι και να γίνει, συζητήστε με το παιδάκι σας, δίνετέ του χρόνο να εκφραστεί και να θέλει να μιλάει μαζί σας.
Μία σημαντική παράμετρος: Η στάση των γονιών
Επιτρέψτε στο παιδί σας να κάνει λάθη. Μην το πιέζετε να είναι καλό και σε όλα, γιατί υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μη δείχνετε δυσαρέσκεια σε περίπτωση αποτυχίας και μη χρησιμοποιείτε τη βαθμολογία ως μοχλό πίεσης. Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για την Α΄Δημοτικού… Βέβαια ο άνθρωπος όπως μάθει από μικρός, λένε. Έτσι εμφυσήστε του την αγάπη για τη μάθηση και το βιβλίο, διδάξτε του την εργατικότητα. Αυτά επιτυγχάνονται με πολλή συζήτηση και με τα σωστά πρότυπα. Δώστε κίνητρα στο παιδί. Αυτό κάντε το με προσοχή, διότι πρέπει να αποφεύγετε να δίνετε πολλά υλικά κίνητρα – ανταμοιβές. Τούτο είναι πάρα πολύ σοβαρό, επειδή σκοπός είναι να καταλάβει το παιδί ότι έχει ευθύνη των καθηκόντων του και δε διαβάζει για τον βαθμό ή για εσάς ή για τα δώρα αλλά για τον εαυτό του.
Πώς διαβάζουμε στο σπίτι
Σε πιο πρακτικό επίπεδο πρέπει στο σπίτι να έχετε φροντίσει για τον χώρο όπου θα μελετάει το παιδί. Πρέπει να είναι σωστά οργανωμένος, μακριά από τηλεόραση, τηλέφωνο ή άλλα ερεθίσματα, που θα το αποσπούν από τη μελέτη του. Προσπαθήστε, όταν μελετάει, να έχετε ορίσει συγκεκριμένο χρόνο στον οποίο θα έχει ολοκληρώσει τις εργασίες του. Είναι πολύ σημαντικό να μην το πιέζετε ποτέ να διαβάσει, όταν είναι κουρασμένο. Σε αυτήν την περίπτωση αφήστε το να ξεκουραστεί και στείλτε επεξηγηματικό σημείωμα στη δασκάλα. Επίσης, φροντίστε το απογευματινό του πρόγραμμα να μην είναι φορτωμένο με εξωσχολικές δραστηριότητες. Μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά μας χρειάζονται ελεύθερο χρόνο να παίζουν! Είναι το ίδιο σημαντικό με το μάθημα!
Η Α΄τάξη είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στη σχολική πορεία των παιδιών και θα μείνει στη μνήμη τους για όλη τους τη ζωή!!
Σας ευχόμαστε καλή και δημιουργική σχολική χρονιά!!
Ηλ. Ταχ: [email protected]
Κωνσταντίνος Ουρανός
Δάσκαλος
Ιωάννα Ασυλογιστάκη
Δασκάλα
Τάσσος Κυρίκος
Μαθηματικός