Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια άρθρου: Περίανδρος Καράλης

Σημείωση προς τον αναγνώστη

Πληροφορίες για τα γεγονότα εκείνων των ημερών μπορεί να βρει κανείς στα βιβλία της Ιστορίας, στα ντοκιμαντέρ, στους επιζώντες του τότε και αλλού. Δεν είναι δουλειά ενός πανηγυρικού λόγου να το κάνει. Ο πανηγυρικός έχει σαν αποστολή να διεγείρει το συναίσθημα, να δώσει την ατμόσφαιρα. Απευθύνεται στο θυμικό και εξηγεί γιατί μας αφορά το εορταζόμενο γεγονός. Ο πανηγυρικός είναι ιδιαίτερο είδος και προπαντός δε χρειάζεται εμβριθείς αναλύσεις.

Πανηγυρικός προς εκφώνηση 

Είμαστε σήμερα στο έτος 2020 κι έχουν περάσει 79 ολόκληρα χρόνια από εκείνη την πολύ ιδιαίτερη, την αποφράδα και συνάμα ένδοξη στιγμή της Ιστορίας μας. Εμείς, όλα αυτά τα χρόνια, γιορτάζουμε και τιμούμε αυτήν την επέτειο. Την τιμούμε και κρατάμε το πνεύμα εκείνων των γεγονότων ζωντανό. Ας το κάνουμε και φέτος λοιπόν. Πώς; Διεγείροντας το συναίσθημα, ξυπνώντας τη μνήμη. Και για να το καταλάβουν τα παιδιά μας: ας χαρούμε, ας λυπηθούμε, ας θυμώσουμε, ας συγκινηθούμε, ας θυμηθούμε.

Η σημερινή επέτειος γιορτάζεται για δύο λόγους, που, αν το καλοσκεφτούμε, είναι ένας.

Ο πρώτος λόγος είναι για να μάθουμε ποιοι είμαστε. Τι έχουμε κάνει. Ποια είναι η Ιστορία μας. Η ζωντανή μας Ιστορία.

Ο δεύτερος λόγος είναι για να μην ξεχάσουμε. Να μην ξεχάσουμε τι έκαναν για μας οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας κι έτσι να τους τιμήσουμε.

Όλα λοιπόν ξεκίνησαν με ένα βροντερό ΟΧΙ στους Ιταλούς.

ΟΧΙ δε θα μπείτε στη χώρα μας!

ΟΧΙ δεν είμαστε ανυπεράσπιστοι!

ΟΧΙ δεν σας φοβόμαστε!

Έτσι πάνω ψηλά, στα βουνά της Ηπείρου, στο αφόρητο κρύο, στις κακουχίες, πολλές φορές με πείνα και κρυοπαγήματα, οι στρατιώτες, οι απλοί δηλαδή άνθρωποι που είχαν αφήσει τις δουλειές και τις οικογένειές τους, για να μην μπει το κακό στη χώρα μας, έδωσαν ό,τι πιο πολύτιμο είχαν για τα παιδιά τους, για εμάς: Την ίδια τους τη ζωή. Ας το σκεφτούμε λίγο. Και νίκησαν.

Κανείς δεν το πίστευε. Οι Έλληνες νίκησαν. Κανείς δεν το πίστευε. Κι όμως οι μικροί και φτωχοί Έλληνες νίκησαν. Όλος ο πλανήτης κράτησε την ανάσα του. Οι Έλληνες νίκησαν. Αυτό είναι το Έπος του ’40.

Όμως ένας μικρός λαός πόσο μπορεί, αλήθεια, να αντισταθεί. Μετά τους Ιταλούς ήρθαν οι Γερμανοί. Οι στρατιώτες μας, που είχαν χύσει ήδη τόσο αίμα, μάζεψαν τις δυνάμεις τους και τα έβαλαν και μ’ αυτόν τον τρομερό εχθρό. Και κράτησαν. Λίγο. Αλλά κράτησαν. Κι ύστερα αυτός ο απαίσιος εχθρός μπήκε στην Ελλάδα μας. Έτσι άρχισε η πιο σκοτεινή, η πιο απαίσια εποχή των τελευταίων χρόνων. Αυτή, που τη λέμε Κατοχή.

Τι σημαίνει όμως αυτή η άσχημη λέξη;

Σημαίνει ένας ξένος να μπαίνει με τη βία στα σπίτια μας και να κάνει ό,τι θέλει, όπως θέλει, όποτε το θέλει.

Σημαίνει άνθρωποι χωρίς φαγητό και σκελετωμένα παιδάκια στους δρόμους.

Σημαίνει η χώρα σου να μην είναι η χώρα σου αλλά να την κάνει ό,τι νομίζει κάποιος άλλος, ένας ξένος.

Σημαίνει στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων να ζει μόνον ο φόβος. Ποιος άραγε θέλει να ζει έτσι;

Αυτός ο φόβος όμως δεν γονάτισε κανέναν Έλληνα. Απεναντίας. Γέννησε την Αντίσταση.

Οι Έλληνες άρχισαν να πολεμούν από σπίτι σε σπίτι, από χωριό σε χωριό, από γειτονιά σε γειτονιά. Αυτό είναι η Αντίσταση.

Άρχισε να βοηθά ο ένας τον άλλο, με λίγο φαγητό, με λίγα φάρμακα, με ό,τι είχε ο καθένας. Αυτό είναι η Αντίσταση.

Ακόμη, όσοι φοβούνταν λιγότερο έδιωχναν τον φόβο αυτών που φοβούνταν περισσότερο. Έτσι η αξιοπρέπεια, η περηφάνεια και το θάρρος ξανάρχισαν να μπαίνουν στις καρδιές των ανθρώπων. Λίγο – λίγο στην αρχή και σαν ποτάμι φουσκωμένο μετά. Αυτό είναι η Αντίσταση.

Ώσπου… ώσπου επιτέλους ήρθε η ευλογημένη, η άγια μέρα, που οι κατακτητές, Γερμανοί, Ιταλοί και Βούλγαροι, έφυγαν τρέχοντας και μας άδειασαν τη γωνιά!

Θάλασσες οι Έλληνες στους δρόμους! Με μια λέξη όλοι στο στόμα: Ελευθερία! Ελευθερία! Και όλοι φίλοι και όλοι αδέρφια!

Και επιτέλους στην Ιερή μας Ακρόπολη αλλά και σε κάθε βράχο και κάμπο της Ελλάδας μας, ξανά η γαλανόλευκή μας! Αυτό λέγεται: η Απελευθέρωση.

Το Έπος του ’40, η Κατοχή, και η Αντίσταση κράτησαν 4 μόνο χρόνια. Αλλά ένα σας λέω: Θα τα θυμόμαστε αιώνια. Αιώνια…

Ζήτω οι Έλληνες!

Ζήτω η 28η Οκτωβρίου!

 

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος

 

Ιωάννα Ασυλογιστάκη

Δασκάλα

 

Τάσσος Κυρίκος

Μαθηματικός