Παναθηναϊκό Στάδιο, το Καλλιμάρμαρο
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
ΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΑΙΩΝΩΝ
Η κατασκευή, που σήμερα αποκαλούμε «Παναθηναϊκό Στάδιο», βρίσκεται στη θέση αρχαίου ελληνικού Σταδίου και για πολλούς αιώνες φιλοξένησε τη διοργάνωση γυμνικών αγώνων, αγώνων στίβου όπως θα λέγαμε σήμερα. Οι γυμνικοί αγώνες, οι οποίοι διοργανώνονταν από πολύ παλιά και πάντα σε χώρο μακριά από την πόλη, περιελήφθησαν στο πρόγραμμα των εορτών των Παναθηναίων το 566/565 π.Χ. . Όταν ο ρήτορας Λυκούργος ανέλαβε το 338 π.Χ. τη διαχείριση των οικονομικών της πόλης των Αθηνών, συμπεριέλαβε στην εκτέλεση δημοσίων έργων την ανέγερση ενός μεγάλου σταδίου. Ιδεώδης χώρος κρίθηκε η χαράδρα ανάμεσα στον λόφο του Αρδηττού και το απέναντι χαμηλό ύψωμα, έξω από το τείχος της πόλης, σε μία ειδυλλιακή τοποθεσία στις ήρεμες όχθες του Ιλισσού. Ο τόπος ήταν ιδιωτικός αλλά ο ιδιοκτήτης του, Δεινίας, τον παραχώρησε για την πραγματοποίηση της ανέγερσης του Σταδίου. Μεγάλα χωματουργικά έργα μεταμόρφωσαν την χαράδρα σε αγωνιστικό χώρο με τα πάγια χαρακτηριστικά του ελληνικού σταδίου: σχήμα παραλληλόγραμμο με είσοδο από τη μία στενή πλευρά και με θέση για τους θεατές στα χωμάτινα πρανή των τριών άλλων πλευρών. Το Στάδιο του Λυκούργου εγκαινιάζεται και χρησιμοποιείται για πρώτη φορά στα Μεγάλα Παναθήναια το 330/329 π.Χ., για την τέλεση των γυμνικών αγώνων προς τιμήν την Αθηνάς.
Στους ρωμαϊκούς χρόνους η πόλη των Αθηνών δεν είχε πλέον πολιτική δύναμη και ανεξαρτησία. Διατηρεί όμως ακέραιη την αίγλη της και γνωρίζει μεγάλη πνευματική και καλλιτεχνική άνθηση επί της αυτοκρατορίας του Αδριανού μεταξύ των ετών 117-138 μ.Χ. . Σε αυτήν την περίοδο έζησε ο ρήτορας και σοφιστής Ηρώδης, γιος του Αττικού ο οποίος διέθεσε ένα μέρος της μεγάλης του περιουσίας στην ανέγερση λαμπρών οικοδομημάτων σε πολλά ιερά και πόλεις της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Στη γενναιοδωρία του Ηρώδη, οφείλονται σημαντικές εργασίες στο Στάδιο, μεταξύ των ετών 139-144 μ.Χ., οι οποίες επέφεραν δύο κυρίως αλλαγές στην πρώτη του μορφή: την μετατροπή της αρχικής ευθύγραμμης μορφής σε πεταλόσχημη με την προσθήκη της σφενδόνης, χαρακτηριστικού στοιχείου των ελληνικών σταδίων στους ρωμαϊκούς χρόνους και την κάλυψη του χώρου για τους θεατές, του θεάτρου, με σειρές καθισμάτων και εδωλίων από λευκό πεντελικό μάρμαρο. Μία θολωτή δίοδος, κάτω από το ανατολικό ανάλημμα, κατέληγε στην πίσω πλευρά του Σταδίου. Στον στίβο, μαρμάρινες πλάκες οριοθετούσαν την άφεση και το τέρμα. Αναπόσπαστο στοιχείο στον αγωνιστικό χώρο ήταν επίσης οι αμφιπρόσωπες ερμαϊκές στήλες. Η είσοδος απέκτησε κορινθιακού ρυθμού πρόπυλο. Μία τρίτοξη μαρμάρινη γέφυρα στον Ιλισσό, εξασφάλιζε την εύκολη πρόσβαση από την πόλη. Τον όλο χώρο, και κυρίως τη στοά στο ύψος της σφενδόνης, κοσμούσαν αγάλματα μαρμάρινα, χάλκινα ακόμα και χρυσά. Στη κορυφή του Αρδηττού κτίστηκε ο ναός της ρωμαϊκής θεάς Τύχης με το λατρευτικό άγαλμα της θεάς από ελεφαντόδοντο. Οι Αθηναίοι δίκαια ήταν περήφανοι για το Παναθηναϊκό Στάδιο, που εφάμιλλο δεν υπήρχε στον κόσμο. Στην κορυφή του υψώματος, αριστερά της εισόδου, δέσποζε για πολλά χρόνια και ο τάφος του Ηρώδη.
Με την επικράτηση της χριστιανικής θρησκείας και την απαγόρευση των λατρευτικών εκδηλώσεων και των θεαμάτων της ελληνορωμαϊκής αντίληψης του κόσμου, το Παναθηναϊκό Στάδιο έχασε τη λάμψη του και με την πάροδο του χρόνου έλαβε τη θλιβερή εικόνα της εγκατάλειψης, καθώς τα λαμπρά του μάρμαρα ενσωματώνονταν σε νέα αθηναϊκά κτίσματα ή και τροφοδοτούσαν τα ασβεστοκάμινα της γύρω περιοχής. Κατά τους αιώνες της Τουρκοκρατίας, ιδιαίτερα στους χρυσούς αιώνες της Περιήγησης (17ος, 18ος και 19ος) Ευρωπαίοι περιηγητές κυρίως επισκέπτονται τον χώρο του, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες τους, στις οποίες δεν παραλείπουν να αναφέρουν τις μαγικές τελετουργίες μέσα στην ερειπωμένη θολωτή δίοδο από νεαρές Αθηναίες με σκοπό την ανεύρεση ενός καλού συζύγου. Προφανώς ο τόπος του Σταδίου είχε λάβει πια δεισιδαίμονα διάσταση στις λαϊκές αντιλήψεις της εποχής.
Τα αρχαιολογικά ευρήματα και θέσεις στο Στάδιο
Ο ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΤΥΧΗΣ
Ο Ναός της Τύχης από τη μεγαλόπρεπη θέση του επιτηρούσε τους αγώνες που λάμβαναν μέρος μέσα στο στάδιο. Ήταν αρκετά μεγάλος, η θέση του ήταν πανοραμική και ο Ηρώδης θα ήθελε σίγουρα να φαίνεται από παντού και να είναι και μεγαλοπρεπής. Είχε διαστάσεις περίπου 38 επί 28 μέτρα. Για την ανέγερση ναού δημιουργήθηκε μακρύ και πλατύ κρηπίδωμα, χαρακτηριστικό της Ρωμαϊκής εποχής μιας και οι Έλληνες συνήθως έχτιζαν με την φυσική τοπογραφία του τόπου να μην μεταβάλλεται, στο οποίο έφτανε κάποιος από μια εντυπωσιακή κλίμακα που ξεκινούσε από το μέσον των δυτικών κερκίδων.
ΤΑΦΟΣ ΗΡΩΔΗ ΑΤΤΙΚΟΥ
Στην εξωτερική ανατολική πλευρά του Σταδίου μπορεί και σήμερα να δει κανείς μια ιδιαίτερα επιμελημένη σαρκοφάγος που βρέθηκε πριν από έναν αιώνα. Στο εσωτερικό της υπήρχε σκελετός τοποθετημένος σε λάρνακα από μολύβι και αυτή σε δεύτερη από ξύλο, ενώ στον τοίχο που την περιέβαλλε ένα μαρμάρινο βάθρο, φέρει την επιγραφή «ήρωι τω Μαραθωνίω». Στοιχεία αρκετά για ορισμένους μελετητές να θεωρήσουν ότι πρόκειται για το ταφικό μνημείο του Ηρώδη, αν και ο σκελετός ήταν πολύ μεταγενέστερος.
ΤΟ ΚΡΗΠΙΔΩΜΑ ΤΗΣ «ΝΕΩΣ ΤΩΝ ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΩΝ»
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα επιμήκη κατασκευή, στην κορυφή του λόφου της Άγρας, σήμερα ελάχιστα ορατή. Αποτελούσε το κτίσμα στο οποίο τοποθετούσαν οι Αθηναίοι το ιερό πλοίο, που μετέφερε το πέπλο της θεάς Αθηνάς κατά την Πομπή των Παναθηναίων. Είχε κατασκευαστεί μάλιστα κρυφός μηχανισμός για την άνοδο του πλοίου στον λόφο.
ΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ
Το νεκροταφείο δεν είναι ορατό για τους επισκέπτες του Σταδίου σήμερα, καθώς βρίσκεται εκεί όπου δημιουργήθηκε το νέο κτίριο των χώρων υγιεινής, στις υπώρειες του Αρδηττού. Το έφεραν στο φως οι εργασίες συντήρησης του Σταδίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, κατά τη διάρκεια των οποίων ανασκάφηκαν 31 τάφοι διαφόρων ειδών, οι οποίοι χρονολογούνται τον 3ο-4ο αιώνα μ.Χ. . Μια μαρμάρινη σαρκοφάγος του 2ου αι.μ.Χ., που περιβάλλεται από κτιστό τοίχο και έχει εξαιρετική διακόσμηση αποκαλύφθηκε στον ανατολικό περιμετρικό διάδρομο του Σταδίου, πολύ κοντά στο σημείο όπου είχε εντοπισθεί από τον Ανδρέα Σκιά το 1904 η λεγόμενη σαρκοφάγος του Ηρώδη Αττικού. Στις ανασκαφές αυτές αποκαλύφθηκαν επίσης τέσσερις κεραμοσκεπείς τάφοι και τρεις κτιστοί (τέλος του 3ου- αρχές του 4ου αι.μ.Χ.).
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ, η σύγχρονη εποχή
Από τις πρώτες προσπάθειες αναβίωσης της ιδέας των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν οι αθλητικοί αγώνες που οργανώθηκαν το 1870 και 1875 στο Παναθηναϊκό Στάδιο στα πλαίσια των Ζάππειων Ολυμπιάδων και εκθέσεων ελληνικών προϊόντων με χρηματοδότηση του εθνικού ευεργέτη Ευαγγέλη Ζάππα. Την πραγματοποίηση της ιδέας οφείλουμε στον βαθύ γνώστη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, τον Γάλλο βαρόνο Πιέρ ντε Κουμπερτέν (Pierre de Coubertin), οργανωτή του Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου στο Παρίσι το 1894. Πρόεδρος του Συνεδρίου και πληρεξούσιος του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου ήταν ο Δημήτριος Βικέλας, ο οποίος έπεισε το Συνέδριο να διεξαχθούν στην ελληνική πρωτεύουσα το 1896, οι πρώτοι Διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες. Το Παναθηναϊκό Στάδιο κλήθηκε τότε να φιλοξενήσει τη διεξαγωγή των διεθνών αγώνων και αποτέλεσε το επίκεντρο των προετοιμασιών της πόλης για τη μεγάλη διεθνή συνάντηση. Την υπέρογκη δαπάνη για την ανακατασκευή του ανέλαβε κυρίως ένας άλλος εθνικός ευεργέτης, ο Γεώργιος Αβέρωφ. Τον μαρμάρινο ανδριάντα του, δεξιά της εισόδου του Σταδίου φιλοτέχνησε ο γλύπτης Γεώργιος Βρούτος.
Αρχαιολογικές έρευνες ήδη από το 1836, είχαν αποκαλύψει ίχνη του αρχαίου Σταδίου του Ηρώδη και βάσει αυτών των δεδομένων αλλά και των ανασκαφικών ευρημάτων του Ερνέστου Τσίλλερ (Ernst Ziller) το 1869 συντάχθηκε το σχέδιο ανακατασκευής του από τον αρχιτέκτονα Αναστάση Μεταξά. Η ανακατασκευή του Σταδίου από πεντελικό μάρμαρο, στο οποίο οφείλει και την ονομασία Καλλιμάρμαρο, διακρίνεται για την πιστότητά της σε μεγάλο βαθμό ως προς το αρχαίο μνημείο του Ηρώδη. Οι πρώτοι διεθνείς Ολυμπιακοί αγώνες άρχισαν στις 25 Μαρτίου και έληξαν στις 3 Απριλίου 1896, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία. Τη νίκη του Μαραθωνίου, του δημοφιλέστερου των αγωνισμάτων, απέσπασε ο Σπύρος Λούης. Στο Παναθηναϊκό Στάδιο ακούστηκε για πρώτη φορά και ο Ολυμπιακός Ύμνος σε στίχους του Κωστή Παλαμά και μελοποίηση του Σπύρου Σαμάρα.
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟ ΣΤΑΔΙΟ
Το Παναθηναϊκό Στάδιο σε όλη τη διάρκεια του αιώνα που μας πέρασε, φιλοξένησε ποικίλες εκδηλώσεις, Πανελλήνιους και Διεθνείς Αγώνες. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 γνώρισε και πάλι στιγμές αγωνίας και συγκίνησης στο άθλημα της τοξοβολίας και στον τερματισμό του Μαραθωνίου δρόμου. Ως δημιούργημα των Αθηναίων, όπως υποδηλώνει το όνομά του, Παναθηναϊκό Στάδιο, είναι προορισμένο από τα αρχαία χρόνια να φιλοξενεί την ευγενή άμιλλα. Το Στάδιο (του οποίου η διαχείριση ανήκει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή) είναι σήμερα τουριστικό αξιοθέατο και χρησιμοποιείται πια μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, όπως μεγάλες αθλητικές εκδηλώσεις και συναυλίες ειδικού σκοπού.
ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ – ΜΟΝΙΜΗ ΕΚΘΕΣΗ «ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ»
Στο βάθος του σταδίου βρίσκεται και η στοά από την οποία στο παρελθόν οι αθλητές εισέρχονταν στον αγωνιστικό χώρο. Η στοά αυτή είναι προσβάσιμη και μάλιστα περνώντας κάτω από τις κερκίδες οδηγεί στο μουσείο που έχει δημιουργήσει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Το μουσείο είναι μικρό και αποτελείται από δύο δωμάτια και μπορεί κανείς να το δει εύκολα σε μια σύντομη περιήγηση. Στο πρώτο δωμάτιο υπάρχουν επιγραφές με ορισμένα ιστορικά στοιχεία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυρίως κατά την αρχαιότητα, ενώ στο δεύτερο φιλοξενείται μια μόνιμη έκθεση με τις επίσημες αφίσες και δάδες των σύγχρονων θερινών και χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΗΜΕΡΑ
Κατά την είσοδό τους, οι επισκέπτες λαμβάνουν μία συσκευή ατομικής ακουστικής ξενάγησης. Η ξενάγηση είναι διαθέσιμη σε 11 γλώσσες (Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Γερμανικά, Ιταλικά, Ρωσικά, Κινεζικά, Πορτογαλικά, Κορεατικά και Ιαπωνικά) και διαρκεί 20 λεπτά. Μέσω της συσκευής ξενάγησης, κάθε επισκέπτης έχει στη διάθεσή του τον προσωπικό του «ξεναγό» στο χώρο και την ιστορία του Παναθηναϊκού Σταδίου. Ιδιαίτερο είναι επίσης το ότι μπορεί κανείς να τρέξει και να αθληθεί στο στάδιο καθημερινά από τις 7:30 μέχρι τις 9:00. Κατά την είσοδό σας στο Παναθηναϊκό Στάδιο, προκειμένου να πραγματοποιήσετε το πρωινό σας τρέξιμο, θα πρέπει να συμπληρώσετε μια αίτηση αποδοχής των όρων ασφαλείας του Παναθηναϊκού Σταδίου.
Ώρες Λειτουργίας :
Μάρτιος – Οκτώβριος: 08:00 – 19:00
Νοέμβριος – Φεβρουάριος: 08:00 – 17:00
Γενική Είσοδος : 5,00 ευρώ
Μειωμένη Είσοδος για φοιτητές με επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας : 2,50 ευρώ
Πηγές
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ματίνα Δαμιανάκη
Αρχαιολόγος – Δημοσιογράφος