Ο Τύπος της Διασποράς, τα ομογενειακά Μ.Μ.Ε.
Σύνταξη άρθρου: Μαρία Γάλλου
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
H νεότερη και η σύγχρονη ελληνική ιστορία είναι στενά συνυφασμένη με το φαινόμενο της Διασποράς. Αναμφίβολα, αρκεί να λάβουμε υπόψη τον ρόλο που διαδραματίζουν και διαδραμάτισαν οι απόδημοι Έλληνες, μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη δημιουργία και την ανάπτυξη του νεοελληνικού κράτους. Ο ρόλος βέβαια των αποδήμων αφορά καθώς και στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη αλλά και στην ιδεολογική συγκρότηση του Ελληνισμού εντός και εκτός των συνόρων. Μετά τη συγκρότηση του νέου ελληνικού κράτους συχνά οι ελληνικές παροικίες του εξωτερικού ήταν σημαντικοί πυλώνες βοήθειας προκειμένου να στηρίξουν την αρχικά μικρή πατρίδα, προπάντων όταν αντιμετώπιζε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.
Σήμερα οι δεσμοί ανάμεσα στην Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό είναι ιδιαίτερα στενοί. Δεν περιορίζονται μόνο σε ατομικό, οικογενειακό και τοπικό επίπεδο, αλλά υποστηρίζονται συστηματικά και από θεσμοθετημένες υπηρεσίες της χώρας μας –με βάση ειδικό άρθρο του ελληνικού Συντάγματος– και από ομογενειακές οργανώσεις της ίδιας της Διασποράς, που εδώ και χρόνια, συντονίζονται από το Συμβούλιο του Απόδημου Ελληνισμού. Εκτός από αυτά, οι ομογενείς έχουν φροντίσει να κρατούν επαφές με την πατρίδα τόσο με την έκδοση περιοδικών, εφημερίδων, την παραγωγή τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εκπομπών όσο και με τη δημιουργία ιστοτόπων που καταγράφουν την ελληνική πραγματικότητα, μεταφέρουν πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές απόψεις και ειδήσεις και γίνονται φορείς του ελληνικού πολιτισμού απανταχού. Έτσι όσοι ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα μπορούν να ενημερωθούν όπου και αν βρίσκονται. Παρακάτω εμφανίζονται τα μεγαλύτερα Μ.Μ.Ε. της Ομογένειας. Ας τα δούμε:
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Αυστραλίας
Ο Ελληνικός Τύπος εμφανίστηκε πολύ νωρίς στην Αυστραλία, ήδη από το 1913 στη Μελβούρνη και λίγο αργότερα στις πόλεις Αδελαίδα και Σύδνεϋ. Στη Μελβούρνη κυκλοφορούσε από το 1913 η «Αυστραλία», από το 1917 η «Σάλπιγξ» και από το 1918 η «Αυστραλίς», ενώ στην Αδελαίδα κυκλοφορούσε από το 1914 η «Ωκεανίς» και στο Σύδνεϋ από το 1921 ο «Παρθενών» και από το 1922 το Εθνικόν Βήμα. Σήμερα οι ομογενείς της Αυστραλίας διαθέτουν στα Ελληνικά και στα Αγγλικά και εφημερίδες και περιοδικά αλλά και ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.
Εφημερίδες
Περιοδικά
Ιστότοποι
Ραδιόφωνα
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Γαλλίας
Το ελληνικό γαλλόφωνο διμηνιαίο περιοδικό ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ εκδίδεται από το 1991. Ο εκδότης Γιάννης Σταυρινός και η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποφάσισαν τη δημιουργία ιστοσελίδας με ανακοινώσεις που αφορούν στα νέα όλων των Ελληνικών Κοινοτήτων και Συλλόγων της Γαλλίας, της Ορθόδοξης εκκλησίας, καθώς και όλων των Φιλελλήνων της Γαλλίας. Και τα υπόλοιπα περιοδικά της λίστας απευθύνονται στο ίδιο κοινό, ενώ έχουν στόχο την ένωση έστω και πνευματική των απανταχού Ελλήνων.
BULLETIN DE L’INSTITUT D’ETUDES NEO-HELLENIQUES DE PARIS
Diaspora Grecque – Toutes les infos de la diaspora française
Info-Grèce – Actualité francophone de la Grèce et de Chypre
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Μεγάλης Βρετανίας
Τα ελληνικά μέσα της Μεγάλης Βρετανίας είναι εμπεριστατωμένης άποψης και ενημερωμένα πάντοτε για τις τελευταίες εξελίξεις που συμβαίνουν στην Ελλάδα. Η εφημερίδα ΠΑΡΟΙΚΙΑΚΗ κυκλοφορεί κάθε Πέμπτη και παρουσιάζει μέσα από τις σελίδες της ειδήσεις και ρεπορτάζ, έρευνες και θέματα για την Κύπρο, την Ελλάδα, τον υπόλοιπο κόσμο και την Κυπριακή παροικία του Λονδίνου στα Ελληνικά και στα Αγγλικά. Η Hellenic Mail είναι εβδομαδιαία ανεξάρτητη εφημερίδα. Και οι Έλληνες της Μεγάλης Βρετανίας διαθέτουν ραδιόφωνο εκτός από τα έντυπα και διαδικτυακά τους μέσα.
Εφημερίδες
Ραδιόφωνο
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Γερμανίας
Τα περισσότερα ελληνικά μέσα της Γερμανίας έχουν ενημερωτικό περιεχόμενο σε θέματα που αφορούν στον Ελληνισμό των παροικιών και αναφέρονται σε θρησκευτικές, πολιτιστικές, εθνικές, καλλιτεχνικές, αθλητικές, επιστημονικές, εκπαιδευτικές, πολιτικές, κοινωνικές και άλλες δραστηριότητες. Η εφημερίδα Ενημέρωση, για παράδειγμα, έχει πληροφορίες από την Εκκλησία, το Προξενείο, την Κοινότητα, τα Ελληνικά σχολεία (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσιο και Λύκειο) και τους πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς και άλλους Συλλόγους του Ελληνισμού της Νυρεμβέργης. Ο Ελληνισμός της Γερμανίας είναι πολυπληθής και ακμαίος και αυτό αντανακλάται και στην ποσότητα και ποιότητα του ομογενειακού αυτού Τύπου.
Εφημερίδες
Ιστότοποι
Πρακτορείο Ειδήσεων Ελληνικών Κοινοτήτων (NAGG)
Περιοδικά
Ραδιόφωνα
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Ολλανδίας
Τα μέσα ενημέρωσης για τους ομογενείς της Ολλανδίας αν και ολιγάριθμα, είναι δραστήρια και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων που απασχολούν τους εκεί Έλληνες, από την πολιτική και τον αγροτουρισμό μέχρι και την οικονομία.
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Σουηδίας
Ο ιστότοπος «Ελληνισμός του Βορρά» παρέχει πληροφορίες χρήσιμες για όλες τις Ελληνικές κοινότητες της Σουηδίας, από πολιτικές και συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν στους ομογενείς μέχρι Συνέδρια, που αφορούν στον Ελληνισμό και μπορούν να πάρουν μέρος. Μη λησμονούμε τη σημασία του Ελληνισμού της Σουηδίας για τη νεότερη ιστορία της Ελλάδας.
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Βουλγαρίας
Πολύ έγκυρη ενημέρωση παρέχει και το Sofia Times Magazine που από το 1997 έχει ξεκινήσει το δραστήριο έργο του της ενημέρωσης. Αξιοσημείωτο ότι στον ιστότοπο του περιοδικού μεταδίδει συγχρόνισμένα και το Greek Web Radio ζωντανά με θέματα επικαιρότητας.
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Ρωσίας
Η Ελληνική εφημερίδα της Ρωσίας γράφεται στα Ρωσικά, αλλά περιέχει θέματα που αφορούν τον Ελληνικό πληθυσμό της Ομογένειας.
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Η.Π.Α.
Καθώς η Ελληνική παροικία των Ηνωμένων Πολιτειών είναι μια από τις παλαιότερες, τις μεγαλύτερες και τις πιο ισχυρές με τη δικής της μεγάλη ιστορία, φυσικό και επόμενο είναι να είναι ανάλογα σε ποικιλία και ισχύ και τα Μ.Μ.Ε. τα οποία διαχειρίζεται και της ανήκουν. Εκατοντάδες έντυπα, ιστοσελίδες, ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί συνθέτουν τον ελληνικό Τύπο των Ηνωμένων Πολιτειών. Κάποιες μάλιστα από τις εφημερίδες των Ελλήνων έπαιξαν τον δικό τους ρόλο στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων γενικά, στη μεγάλη αυτή χώρα. Μία ειδική μνεία για την εφημερίδα ο «Εθνικός Κήρυξ» (στα αγγλικά, The National Herald). Είναι ελληνική εφημερίδα της Αμερικής, η οποία βεβαίως έχει το δικό της ιδεολογικό και πολιτικό πρόσημο. Την αναφέρουμε όμως καθώς είναι από τις πιο παλιές και γνωστές, με μεγάλη κυκλοφορία ελληνικές εφημερίδες της Αμερικής. Ιδρύθηκε στις 2 Απριλίου 1915 στη Νέα Υόρκη από τον Πελοποννήσιο Πέτρο Π. Τατάνη, με αρχισυντάκτη τον Δημήτριο Καλλίμαχο.
Γενικά στις Η.Π.Α.
Ιστοσελίδες
Εκκλησιαστικά
Νέα Υόρκη
Εφημερίδες
Εθνικός Κήρυξ Αγγλική έκδοση NATIONAL HERALD
Ραδιόφωνα
Hellenic Public Radio-Cosmos FM 91.5
Hellas FM – International Hellenic Tribune
Greek Broadcasting Network of New York
Ιστοσελίδες / BLOG
Greekamericannewsphotoagency.blogspot.com
GREEKAMERICANNEWSAGENCY.BLOGSPOT.COM
Περιοδικά
Τηλεόραση
Σικάγο
Εφημερίδες
Τηλεόραση
Φιλαδέλφεια
Καλιφόρνια (Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο)
Εφημερίδες
Ιστοσελίδες
Μασαχουσέτη
Ραδιόφωνα
Ιστοσελίδες
Hellenic Communication Service
Ουάσιγκτον
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Καναδά
Ο Ελληνισμός του Καναδά είναι γνωστός για τον μεγάλο του αριθμό που σε κάποιες περιοχές ξεπερνάει και τον τοπικό. Επόμενο είναι ότι τα μέσα ενημέρωσης της Ομογένειας σε αυτό το σημείο του κόσμου είναι πάμπολα και αφορούν στην τοπική ενημέρωση των δρωμένων και της επικαιρότητας της εκάστοτε περιοχής έκδοσης. Αξιοσημείωτο ότι έχουμε επιρροή και βήμα και στην τηλεόραση του Καναδά.
Ραδιόφωνα
Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Κάλγκαρυ «Ελληνικές Μελωδίες»
Τηλεόραση
CANADIAN HELLENIC BROADCASTING
Ομογενειακά Μ.Μ.Ε. Αφρικής
Ο Ελληνισμός στην Αφρική είναι πολύ μεγάλος και βρίσκεται εκεί ήδη από την αρχαιότητα, διασκορπισμένος σε πολλά σημεία της ηπείρου. Για αυτόν τον λόγο υπάρχουν διάφορα μέσα ενημέρωσης ανά περιοχή που πληροφορούν για τοπικές ειδήσεις και δρώμενα του Ελληνισμού. Σε αυτά τα σημεία το έργο της εκκλησίας, επίσης, είναι πολύ σημαντικό, έτσι υπάρχουν και αρκετοί εκκλησιαστικοί ιστότοποι.
Αιθιοπία
Ιστοσελίδες / BLOG
Hellenic Community of Lubumbashi
Περιοδικά
Εκκλησιαστικά
Αλεξάνδρεια
Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας
BLOG
Νιγηρία
Ιστότοποι
Hellenic Republic Greece in South Africa
BLOG
Όλα τα παραπάνω Μ.Μ.Ε. δεν αποτελούν παρά ένα μέρος του τεράστιου δικτύου, με το οποίο συνδέεται και ενημερώνεται η Ελληνική ομογένεια στον πλανήτη. Σαφώς θα επανέλθουμε και θα παρουσιάσουμε και ό,τι άλλο αξιόλογο έχουν να επιδείξουν οι ομογενείς μας στον τομέα αυτόν.
Πηγές
BULLETIN DE L’INSTITUT D’ETUDES NEO-HELLENIQUES DE PARIS
Diaspora Grecque – Toutes les infos de la diaspora française
Info-Grèce – Actualité francophone de la Grèce et de Chypre
Πρακτορείο Ειδήσεων Ελληνικών Κοινοτήτων (NAGG)
Εθνικός Κήρυξ Αγγλική έκδοση NATIONAL HERALD
Hellenic Public Radio-Cosmos FM 91.5
Hellas FM – International Hellenic Tribune
Greek Broadcasting Network of New York
Greekamericannewsphotoagency.blogspot.com
GREEKAMERICANNEWSAGENCY.BLOGSPOT.COM
Hellenic Communication Service
Ελληνικό Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του Κάλγκαρυ «Ελληνικές Μελωδίες»
CANADIAN HELLENIC BROADCASTING
Hellenic Community of Lubumbashi
Ελληνική Κοινότητα Αλεξάνδρειας
Hellenic Republic Greece in South Africa
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Μαρία Γάλλου
Φοιτήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε., Ε.Κ.Π.Α.