Η 49η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο
Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Φέτος τον Σεπτέμβριο, από τις 3 έως τις 19 του μηνός, πραγματοποιείται στους χώρους του Ζαππείου, για τεσσαρακοστή ένατη χρονιά, η μεγάλη έκθεση βιβλίου της πρωτεύουσας. Επισημαίνεται πως η 49η Έκθεση Βιβλίου έπρεπε να είχε γίνει πέρυσι. Δεν πραγματοποιήθηκε όμως, ελέω πανδημίας, και μετατέθηκε για εφέτος.
Η 49η Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο είναι αφιερωμένη στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, στα διακόσια χρόνια της Παλιγγενεσίας εξ’ ου και η αφίσσα της Έκθεσης, την οποία μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει στην είσοδο της Βασιλίσσης Σοφίας αλλά και ο καθένας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και την οποία έχει φιλοτεχνήσει ο εικαστικός Χρήστος Αντωναρόπουλος.
Όπως και στις προηγούμενες χρονιές η Έκθεση δεν περιλαμβάνει μόνο τα περίπτερα με τους εκδότες και τα βιβλία τους. Υπάρχουν τρεις Σκηνές (Σκηνή «Ρήγας Φερραίος», Σκηνή «Αδαμάντιος Κοραής» και η κεντρική Σκηνή «Ιωάννης Καποδίστριας») με συζητήσεις για την Επανάσταση, τις εκδόσεις βιβλίων γύρω από τα θέματα του Αγώνα, με προβληματισμούς και αναλύσεις της πολύ σημαντικής αυτής σελίδας της παγκόσμιας Ιστορίας και την οποία εμείς, σήμερα, πρέπει να κατανοήσουμε εις βάθος αν θέλουμε να αποκτήσουμε ιστορική αυτογνωσία. Οι εκδοτικοί οίκοι της χώρας θα έχουν συγκεντρωμένο στον χώρο της Έκθεσης όλο το υλικό τους γύρω από την Επανάσταση.
Το γεγονός των εορτασμών των διακοσίων ετών του ‘21 δεν περιορίζεται μόνο στον Ελληνισμό αλλά αφορά και σε πάρα πολλούς ερευνητές, μελετητές, συγγραφείς και ιστορικούς άλλων χωρών με ποικίλες και πολύ ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις, των οποίων το έργο είναι μια καλή ευκαιρία να συναντήσει και να γνωρίσει ο επισκέπτης στα πλαίσια των παρουσιάσεων βιβλίων, των συζητήσεων στις Σκηνές, και των πωλητηρίων των βιβλίων. Το αυτό ισχύει και για το έργο των Ελλήνων ιστορικών και ερευνητών.
Τη διοργάνωση της Έκθεσης έχει αναλάβει, όπως κάθε χρόνο ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, ο Δήμος Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων-Ζάππειο Μέγαρο.
Επίλογος
Μετά από τη διετή περιπέτεια της πανδημίας στην πατρίδα μας αλλά και σε όλον τον πλανήτη, καιρός είναι να απαλλάξουμε εαυτούς αλλά και τα παιδιά και τους εφήβους από τη «νομιμοποίηση» της προσκόλλησης στις οθόνες των υπολογιστών. Ναι, η εξ αποστάσεως εργασία/εκπαίδευση έσωσε θέσεις εργασίας και δύο σχολικές/ακαδημαϊκές χρονιές. Η ζωή όμως είναι αλλού, στις δια ζώσης σχέσεις, στους περιπάτους, στο θέατρο, στο βιβλίο. Ας επαναφέρουμε λοιπόν τα παιδιά στην τόσο κρίσιμη για την ψυχική και πνευματική τους υγεία κανονικότητα. (Πάντοτε με προσοχή, διότι η πανδημία δεν έχει σε καμμία περίπτωση τελειώσει). Μία επίσκεψη στο Ζάππειο, στην Έκθεση Βιβλίου είναι ένας καλός τρόπος για να το πετύχει μια οικογένεια.