Η βραδιά του Ερευνητή
Σύνταξη άρθρου: Ευθύμης Κυρίκος
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Η Βραδιά του Ερευνητή είναι ένας θεσμός που διεξάγεται εδώ και πολλά χρόνια σε ένα ευρύ δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων (φέτος έχουν φτάσει τις 370!) και πραγματοποιείται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτεμβρίου. Η στοχοθεσία της δράσης αυτής είναι ευρεία και πολλαπλή. Πρώτος και βασικός στόχος της «Η Βραδιά του Ερευνητή» είναι η εξοικείωση των μαθητών όλων των ηλικιών με την πρακτική της έρευνας αλλά και την τεχνολογία εργαστηρίου. Φυσικά αυτό είναι ένα μόνο μέρος αυτών που έχει να αποκομίσει ένας μαθητής ή ενήλικας επισκεπτόμενος τη βραδιά του ερευνητή και συμμετέχοντας στις δράσεις της. Δεν είναι λίγο για ένα παιδί ή έναν έφηβο να παραβρεθεί και να συμμετάσχει σε δράσεις αιχμής!
Πού γίνεται
Πέρα από τις ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες διεξάγεται, στην Ελλάδα χώρα λαμβάνει η Βραδιά του Ερευνητή πλην της Αθήνας (Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο), στη Θεσσαλονίκη (Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης), στην Πάτρα (ερευνητικό κέντρο «Αθηνά»), στη Λάρισα (πλατεία Ταχυδρομείου), στο Ηράκλειο (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), στο Ρέθυμνο (Παλαιοντολογικό Μουσείο Ρεθύμνου), στην Ξάνθη (Πανεπιστημιούπολη Κιμμερίων), στην Καλαμάτα (Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος) και στην Κόρινθο (Αστρονομικός Σταθμός Κρυονερίου).
Οι διοργανωτές
Ο διοργανωτής αυτής της πρωτοβουλίας δεν είναι ένας και πώς θα μπορούσε άλλωστε, αφού είναι τόσο ευρεία η παράθεση των επιστημονικών, τεχνολογικών, ερευνητικών αντικειμένων και δράσεων, που εξ’ ορισμού συμμετέχουν ως συνδιοργανωτές τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της χώρας.
- Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης
- Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
- Πανεπιστήμιο Πατρών
- Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
- Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Ορισμένοι από τους διοργανωτές παρουσιάζουν δράσεις μια εβδομάδα πριν την κεντρική δράση στα πλαίσια της προεβδομάδας του Ερευνητή με σκοπό να έρθει διεξοδικότερα το κοινό σε επαφή με το ερευνητικό και επιστημονικό τους αντικείμενο.
- Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ε.Α.Α.)
- Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Ε.Ι.Ε.)
- Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (Ε.Ι.Π.)
- Ερευνητικό Κέντρο «Αθηνά»
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
- Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.)
Οι δράσεις της Βραδιάς του Ερευνητή
Στη φετινή δράση της βραδιάς του ερευνητή το βασικό θέμα παρουσίασης είναι «Αθλητισμός: Κληρονομιά, Καινοτομία» με την παρουσίαση πολλών καινοτόμων τεχνολογιών στον αθλητισμό.
Στον χώρο της εκδήλωσης πραγματοποιούνται αρκετές και διαφορετικές δράσεις, από ερευνητικά εργαστήρια, καλλιτεχνικά δρώμενα διαγωνισμούς και παιχνίδια για μικρούς και μεγάλους. Οι φετινές δράσεις της αθηναϊκής βραδιάς του ερευνητή είναι:
-
- Εναρκτήρια εκδήλωση.
- Τα Μουσεία πάνε Πολυτεχνείο.
Εκδήλωση των μουσείων των πανεπιστημίων της Αθήνας και του Μουσείου Πειραμάτων, όπου ετοιμάστηκαν πειράματα προσαρμοσμένα στις δεξιότητες των μαθητών. - Γίνε και εσύ ερευνητής.
Εκδήλωση με παρουσιάσεις μαθητικών πειραμάτων και εκπαιδευτικών επιστημονικών πειραμάτων. - Ζωντανές Συνδέσεις.
Ζωντανή σύνδεση με το κέντρο ερευνών CERN στη Γενεύη, όπου οι επιστήμονες είχαν ανοικτό διάλογο με μικρούς και μεγάλους. - Επαγγελματικός προσανατολισμός.
Εκδήλωση όπου οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί συζήτησαν με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς (Τεχνικό Επαγγελματικό Επιμελητήριο, Γραφείο διασύνδεσης Ε.Μ.Π., Ίδρυμα Υποτροφιών κ.ά.) το θέμα του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων επιστημόνων στην αγορά εργασίας. - Η διεπιστημονική συμβολή του Ε.Μ.Π. στην κοινωνία και τον πολιτισμό.
Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο παρουσίασε τη μελέτη για την αναστήλωση του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας καθώς και το έργο αποκατάστασης του Ιερού Κουβουκλίου του Παναγίου Τάφου στα Ιεροσόλυμα, το οποίο και έχει ήδη ολοκληρωθεί.
Θεματικές γωνίες
- Ευρωπαϊκή Γωνιά – Πρόγραμμα Marie Skłodowska Curie.
- Γωνιά Έρευνας και Εκπαίδευσης.
- Γωνιά Απασχόλησης και Καινοτομίας.
- Γωνιά Αθλητισμού.
Φυσικά στον χώρο διεξήχθησαν επιπλέον δράσεις εκτός των επιστημονικών, που περιελάμβαναν καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως μουσικές εκδηλώσεις, θέατρο σκιών καθώς και διαγωνισμούς ζωγραφικής και κυνήγι θησαυρού.
Τα οφέλη της Βραδιάς του Ερευνητή
Τα οφέλη της Βραδιάς του Ερευνητή είναι προφανή, είναι και αμφίδρομα. Εξάπτεται η περιέργεια των μαθητών αλλά και γονέων, λειτουργεί ως ένας πρώτος επαγγελματικός προσανατολισμός, ενημερώνει για το επιστημονικό και ερευνητικό δυναμικό της χώρας σε επίπεδο πανεπιστημιακής δράσης. Ταυτόχρονα το δε Πολυτεχνείο, καθώς και οι άλλοι φορείς που συμμετέχουν, «ανοίγεται» προς τη κοινωνία, πέραν της επιστημονικής – ερευνητικής κοινότητας. Είναι ένας σοβαρός, αποτελεσματικός και άρτιος τρόπος λοιπόν να επιδεικνύεται στο γενικό κοινό το τι σχεδιάζεται από τους νέους επιστήμονες και καθηγητές στα εργαστήρια των ιδρυμάτων αυτών. Πρέπει κάθε χρόνο, σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας που συμμετέχουν, να είστε εκεί!
Πηγές
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Ευθύμης Κυρίκος