Σύνταξη άρθρου: Μελίνα Θεοδωρή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τι είναι η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών

Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 26 Σεπτεμβρίου. Καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 2001. Σκοπός της είναι να προάγει την εκμάθηση γλωσσών και να στηρίξει την πολιτιστική πολυμορφία στην Ευρώπη. Στόχο έχει επίσης να ενθαρρύνει τους Ευρωπαίους πολίτες να μάθουν ξένες γλώσσες αλλά και να εκτιμήσουν την γλωσσική τους κληρονομιά. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις, εργαστήρια, δραστηριότητες και προγράμματα που αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της γλωσσικής εκπαίδευσης και της πολυγλωσσίας.

Η γιορτή αυτή προωθεί τον σεβασμό προς τις γλώσσες και τις κουλτούρες των άλλων, καθώς και την ανάγκη για επικοινωνία και κατανόηση μεταξύ των λαών της Ευρώπης με την τόσο πλούσια κληρονομιά.

Τα οφέλη της πολυγλωσσίας (polyglot)

Η πολυγλωσσία (ο διεθνής όρος είναι: polyglot) είναι ένα θεμελιώδες στοιχείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. αναγνωρίζει την αξία των γλωσσών και την ανάγκη για την προστασία και προώθηση της γλωσσικής ποικιλίας, καθώς οι γλώσσες δεν είναι απλώς μέσα επικοινωνίας, αλλά και φορείς πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας αλλά και της ικανότητάς μας για περαιτέρω εξέλιξη.

Η Ε.Ε. προωθεί τη διδασκαλία ξένων γλωσσών, τη χρήση τους σε δημόσιες υπηρεσίες και την υποστήριξη των γλωσσικών μειονοτήτων και αυτό το επιτυγχάνει μέσω δράσεων και πρωτοβουλιών, που υποστηρίζουν ένα ευρύ πλαίσιο προγραμμάτων γύρω από την πολυγλωσσία. Επιπλέον, οι θεσμοί της Ε.Ε., όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, λειτουργούν σε πολλές από τις επίσημες γλώσσες της Ε.Ε. για να διασφαλίσουν ότι οι πολίτες μπορούν να συμμετέχουν πλήρως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η Ε.Ε. έχει 24 επίσημες γλώσσες (αγγλικά, βουλγαρικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ιρλανδικά, ισπανικά, ιταλικά, κροατικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, ρουμανικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φινλανδικά). Βεβαίως αξιοσημείωτο είναι ότι στο σύνολο ομιλούνται πάνω από 200 γλώσσες σε όλη την έκτασή της.

Η στήριξη της πολυγλωσσίας δεν είναι μόνο ζήτημα γλωσσικού πλουτισμού, αλλά είναι επίσης σημαντική για την ενίσχυση της ενσωμάτωσης και της επικοινωνίας μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., προωθώντας τη συνεργασία και την κατανόηση ανάμεσά τους.

 

Πηγές

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μελίνα Θεοδωρή

Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας, απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α.