Διατροφή για μυαλό ξυράφι!
Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλλα Λαδοπούλου
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Ποιος είπε ότι η διατροφή δε συμβάλει στην καλύτερη απόδοση των παιδιών στο σχολείο; Όλο και περισσότερες μελέτες (The American Journal of CLINICAL NUTRITION) αποδεικνύουν ότι πολλά θρεπτικά συστατικά έχουν μεγάλη σημασία για την πνευματική απόδοση και ότι αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο, ώστε να πετύχουν τα παιδιά υψηλές επιδόσεις στις εξετάσεις!
Η διατροφή αυτή περιλαμβάνει:
Πλήρες πρωινό
Μετά από την πολύωρη νηστεία του ύπνου, τα καύσιμα του οργανισμού έχουν σχεδόν εξαντληθεί και ένα πλήρες πρωινό θα του δώσει όλη την ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει δυναμικά η μέρα. Η ενέργεια αυτή είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Πρόσθετο κέρδος από το πλήρες πρωινό είναι τα παιδιά να αισθάνονται λιγότερη υπνηλία, να βρίσκονται σε εγρήγορση και άρα να έχουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο!
Ένα πλήρες πρωινό ιδανικά περιλαμβάνει τρόφιμα από την ομάδα του αμύλου (όπως ψωμί, φρυγανιά, δημητριακά), από την ομάδα της πρωτεΐνης (όπως αυγό, γάλα, γιαούρτι, γαλοπούλα) και φρούτα ή λαχανικά.
Πρέπει να σημειωθεί πως τα παιδιά που δεν τρώνε πρωινό έχει παρατηρηθεί ότι εμφανίζουν συχνά ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά και έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα ή παχύσαρκα.
Μικρά και επαναλαμβανόμενα γεύματα
Τα συχνά αυτά γεύματα είναι ο καλύτερος τρόπος να παρέχουμε στον εγκέφαλο συνεχή ροή από καύσιμα, δηλαδή γλυκόζη. Η γλυκόζη με αυτόν τον τρόπο θα παραμένει στα επιθυμητά επίπεδα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης τα μικρά γεύματα βοηθούν τα παιδιά να παραμένουμε χορτάτα και να μην αφήνουν το στομάχι τους άδειο για πολλές ώρες, πράγμα το οποίο θα τα αποσπούσε, θα τα έκανε να νιώθουν κούραση, εξάντληση, ατονία και αδυναμία συγκέντρωσης. Άρα ενδιάμεσα γεύματα (σνακ) ή γεύμα κάθε 3-4 ώρες.
Πλήρες γεύμα
Ένα πλήρες γεύμα περιλαμβάνει τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφίμων έτσι ώστε να αποδίδει και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται. Ας εξετάσουμε πιο αναλυτικά κάποια τρόφιμα που δεν θα πρέπει να λείπουν από τη διατροφή του παιδιού και του εφήβου για υψηλές σχολικές επιδόσεις:
Ενδεικτικές τροφές για υψηλές επιδόσεις:
Συκώτι: Περιέχει υψηλές ποσότητες σιδήρου και χολίνης που βοηθούν στην καλή οξυγόνωση του εγκεφάλου και στη διατήρηση της ενέργειάς του σε υψηλά επίπεδα.
Αυγό: Είναι φυσική πηγή βιταμινών B2, B12, βιταμίνης D καθώς και βιταμίνης Α, φυλλικού οξέως, χολίνης και περιέχει μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Κόκκινο κρέας: Περιέχει μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, ψευδάργυρο, σελήνιο και πολλές βιταμίνες (Β1,Β12) που παίζουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος.
Ψάρι: Ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, γαύρος, σολομός) περιέχουν τα λεγόμενα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία είναι γνωστό πόσο ωφέλιμα για την ανάπτυξη των παιδιών είναι. Τα λιπίδια αυτά ενισχύουν τη συγκέντρωση, τη μνήμη και την ικανότητα συλλογισμών. Σημαντικές ακόμη πηγές για τα ευεργετικά αυτά λιπίδια είναι οι διάφοροι καρποί και σπόροι (όπως καρύδια, ηλιόσποροι, σουσάμι) και φυσικά το παρθένο ελαιόλαδο.
Σοκολάτα: Έχει δειχθεί ότι η μέτρια κατανάλωσή της διεγείρει τα μονοπάτια ευχαρίστησης του εγκεφάλου και μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση ενδορφινών. Οι ενδορφίνες είναι μικρές ομάδες πρωτεϊνών που παράγονται στον εγκέφαλο. Η δράση τους είναι ιδιαιτέρως ευεργετική. Μας φτιάχνουν τη διάθεση και ενισχύουν τις εγκεφαλικές λειτουργίες.
Τα παιδιά μας είναι πολύ σκληρά εργαζόμενοι και χρειάζονται από εμάς κάθε δυνατή βοήθεια. Η σωστή διατροφή είναι ένα πολύ δυνατό όπλο που μπορούμε πολύ εύκολα να τους παρέχουμε!
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Δρ Μαρία Ιωάννα Καραγκούνη
Μοριακή βιολόγος διατροφολόγος
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευγενία Γεωργακοπούλου
Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής
Αναστασία Γερογιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης