Διάφορα τρόφιμα και οι θερμίδες τους, άρθρο 2ο. Πώς να τις κάψουμε!
Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Γερογιάννη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Με το παρόν άρθρο εγκαινιάζουμε στην σελίδα ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ μια σειρά καλοκαιρινών, και όχι μόνο, άρθρων με σκοπό να ενημερώνονται οι αναγνώστες μας για το πόσες θερμίδες περιέχουν τρόφιμα που καταναλώνουμε συνήθως. Επιπλέον θα σημειώνεται και ο τρόπος με τον οποίο αυτές οι θερμίδες μπορούν να «καούν», ώστε να ελέγχεται το σωματικό βάρος.
Σημείωση: Δεν είναι απαραίτητο να θεωρήσει ο αναγνώστης μας υποχρεωτικό να «κάψει» τις θερμίδες ενός τροφίμου, μόλις το καταναλώσει. Το να διατηρεί κανείς τη γραμμή του είναι σημαντικό. Μην ξεχνάμε όμως πως χρειαζόμαστε την ενέργεια που μας δίνει το φαγητό, για να εργαστούμε, να περπατήσουμε, να αναπνεύσουμε, να σκεφτούμε…
Ας δούμε τα παρακάτω τρόφιμα:
1 φλιτζάνι τσάι (πράσινο, του βουνού, χαμομήλι, κ.λπ.): 0 θερμίδες
12 μεγάλα κεράσια: 60 θερμίδες (8 λεπτά χαλαρό τρέξιμο)∗
2 μικρά βερύκοκα: 30 θερμίδες (4 λεπτά χαλαρό τρέξιμο)∗
150 γρ. μαγειρεμένο ρύζι: 120 θερμίδες (15 λεπτά χαλαρό τρέξιμο)∗
120 γρ. μοσχάρι μαγειρεμένο: 300 θερμίδες (38 λεπτά χαλαρό τρέξιμο)∗
200 γρ. ζυμαρικά βρασμένα: 180 θερμίδες (23 λεπτά χαλαρό τρέξιμο)∗
∗ Τα παραπάνω αφορούν σε τρέξιμο για έναν μέσο ενήλικα βάρους 60 κιλών.
Στο επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις θερμίδες που έχουν το παγωτό, το μήλο, το καρπούζι, το μαγειρεμένο κοτόπουλο, οι τηγανητές πατάτες και η σοκολάτα.
Προηγούμενο συναφές άρθρο: Διάφορα τρόφιμα και οι θερμίδες τους από την κυρία Ιζαμπέλα Λαδοπούλου.
Πηγή
Τιμές για τρέξιμο και «κάψιμο» θερμίδων: Πανεπιστήμιο Βόρειας Καρολίνας, Arnolds School of Public Health.
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Δρ Μαρία Ιωάννα Καραγκούνη
Μοριακή Βιολόγος – Διατροφολόγος
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευγενία Γεωργακοπούλου
Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής
Αναστασία Γερογιάννη
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης