Δέρμα από μανιτάρια, mushroom leather
Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη, Κωνσταντίνος Μιαρίτης
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Τα τελευταία χρόνια επιτακτική έχει παρουσιαστεί η ανάγκη να βρεθεί υποκατάστατο ενός υλικού, που συχνά βρίσκεται υπό αμφισβήτηση ως ηθική στάση στη βιομηχανία. Το υλικό αυτό είναι το δέρμα. Μία πρόταση, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι το τεχνητό «δέρμα» από μανιτάρια. Ας δούμε πώς καθιερώθηκε αυτή η νέα πρώτη ύλη, που ίσως βοηθήσει αποτελεσματικά να αντιμετωπιστεί και η κλιματική αλλαγή αλλά και η στάση μας απέναντι στα ζώα.
Ο Τζων Έντβαρντ (Johan Edvard), απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών, στη Δανία δημιούργησε πρώτος ένα καινοτόμο βιοϋλικό με την ονομασία MYX, για το οποίο χρησιμοποίησε σπόρους και μέρη του μύκητα των μανιταριών. Στη συνέχεια, μία εταιρεία, η BOLT THREADS, ανέλαβε να βελτιώσεις και να κάνει το προϊόν πιο χρηστικό και προσβάσιμο για τη βιομηχανία υφάσματος.
Διαδικασία
Το κύριο προϊόν παράγεται από την ανάπτυξη ελεγχόμενων καλλιεργειών μανιταριών. Η παραγωγή γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένες και οριοθετημένες εδαφικές εκτάσεις τετράγωνου σχήματος. Αρχικά, στο εδαφικό υπόβαθρο συγκεκριμένης και ελεγχόμενης σύστασης (πριονίδια και άλλο οργανικό υλικό), τοποθετείται και αφήνεται να αναπτυχθεί ο μύκητας από όπου θα σχηματιστεί το δέρμα μανιταριού. Τα κύτταρα του μύκητα, καθώς πολλαπλασιάζονται, δημιουργούν μια επέκταση (αποικία), και μέσα στο χώμα σχηματίζουν ένα φυτικό δίκτυο ριζών προς όλες τις κατευθύνσεις, που θα μπορούσαμε να το αποκαλέσουμε «τρισδιάστατο». Αυτό είναι το μυκήλιο. Το μυκήλιο (δηλαδή τα «κλαδάκια» της «ρίζας») διακλαδίζονται και δημιουργούν ένα πλέγμα. Αυτό το πλέγμα είναι ο πυρήνας του νέου οικολογικού φυτικού δέρματος. Τα μανιτάρια, που ξέρουμε, αποτελούν τους καρπούς του μυκηλίου και την εξωτερική εμφάνισή του στην επιφάνεια του εδάφους.
Η γραμμή παραγωγής του βιοϋλικού αυτού βασίζεται σε μια ικανότητα που κατέχουν από τη φύση τους οι μύκητες. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία παραγωγής του μυκηλίου βασίζεται στην ιδιότητα των μυκήτων να δεσμεύουν άνθρακα τόσο από τον εαυτό τους, όσο και από το οργανικό υλικό του εδάφους, έτσι ώστε να αναπτυχθούν και να παραγάγουν πρωτογενώς το ριζικό σύστημα του μυκηλίου. Για τον λόγο αυτόν το ριζικό σύστημα μπορεί να απλώνεται όσο επιθυμούμε. Δηλαδή, σε ελάχιστο χώρο, λόγου χάρη λίγων χιλιοστών, αλλά και να φτάσει σε ένα πλέγμα έως και 1.000 τετραγωνικών μέτρων. Αυτό λύνει ένα πολύ παλαιό πρόβλημα της χρήσης του δέρματος στη βιομηχανία του ενδύματος καθώς τώρα μπορούμε να έχουμε μονοκόμματα τεμάχια όσης επιφάνειας επιθυμούμε! Τέρμα οι συρραφές στα δερμάτινα!
Για να παραχθεί βέβαια το «δέρμα» απαιτείται η ανάπτυξη δισεκατομμυρίων κυττάρων του μυκηλίου. Τα οργανικά εδαφικά υπολείμματα, όντας βιοδιασπώμενα, συλλέγονται στο τέλος της διαδικασίας και κομποστοποιούνται. Η όλη διαδικασία είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας μηχανικών και ειδικών επιστημόνων (τεχνολόγων τροφίμων, γεωπόνων, βιολόγων, χημικών κ.ά.).
Μάιλο (MYLO)
Από τα μανιτάρια και το μυκήλιο προέκυψε το «Mylo», ένα ύφασμα γερό, μαλακό με όψη και υφή δέρματος, καθώς και με όμορφη εμφάνιση. Η εταιρεία, Bold Threads, διατηρεί σήμερα εργοστάσια παραγωγής του οικολογικού αυτού υφάσματος στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Μεγάλες εταιρείες δε, όπως η Αdidas και η Stella McCartney, φέρ’ ειπείν, έχουν ήδη νέα προϊόντα που έχουν δημιουργηθεί από Mylo στις συλλογές τους.
Τι φτιάχνουμε από δέρμα μανιταριού
Από δέρμα μανιταριού φτιάχνονται παπούτσια, γάντια, τσάντες και αξεσουάρ όπως πορτοφόλια και θήκες κινητών τηλεφώνων.
Πηγή
Bolt Threads (boltthreads.com)
Ηλ.Ταχ.: [email protected]
Μαριάνθη Ζαχαράκη
Σχεδιάστρια Μόδας
Κωνσταντίνος Μιαρίτης
Μοντελίστ – Πατρονίστ