Γιατί να μάθει κανείς τη γερμανική γλώσσα, τα ωφέλη
Σύνταξη άρθρου: Μελίνα Θεοδωρή
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Στις μέρες μας, πολλοί είναι αυτοί που θα αναρωτηθούν: «Γιατί να μάθω τη γερμανική γλώσσα σε μια εποχή που οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, μπορούν να συνεννοηθούν στα αγγλικά;». Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία συμμετοχής στις εξετάσεις του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας (Κ.Π.γ.) το Νοέμβριο του 2023 πάνω από 4.000 υποψήφιοι επέλεξαν να εξεταστούν στη Γερμανική Γλώσσα, ακολουθουμένης της Γαλλικής. Στις επόμενες θέσεις βρίσκεται η Ιταλική και η Ισπανική Γλώσσα. Μιλάμε, φυσικά για τις «μεγάλες γλώσσες» καθώς πολλοί συμπατριώτες μας μαθαίνουν για διάφορους λόγους και άλλες πέραν αυτών που προαναφέραμε. Σε κάθε περίπτωση, η Γερμανική είναι η δεύτερη ξένη γλώσσα στην Ελλάδα. Έτσι, η Γερμανική, μετά την Αγγλική Γλώσσα, αποτελεί τη δεύτερη επιλογή για σπουδές στα Τμήματα Ξένων Γλωσσών στα ελληνικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τον αριθμό των υποψηφίων στα Ειδικά Μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
Πού μιλιέται η Γερμανική Γλώσσα
Η γερμανική γλώσσα μιλιέται σε πάνω από 9 χώρες στην Ευρώπη καθώς είναι η επίσημη γλώσσα στη Γερμανία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, στο Λιχτενστάιν, στο Λουξεμβούργο. Επίσης, στη γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου, στην αυτόνομη επαρχία του Μπολτσάνο στην Ιταλία, στη Σιλεσία της Πολωνίας αλλά και στο Βατικανό, όπου είναι η κύρια γλώσσα της εκεί Ελβετικής Φρουράς. Επιπλέον είναι μειονοτική γλώσσα στην Τσεχία, στη Ρουμανία, στην Ουγγαρία, στη Ρωσία, στη Γαλλία (συγκεκριμένα στην Αλσατία), όπως επίσης και στη Δανία όπου μάλιστα θεωρείται και επίσημη γλώσσα σε ορισμένα χωριά κοντά στα Δανογερμανικά σύνορα. Ακόμη, μαζί με τα ιταλικά, είναι επίσημη γλώσσα στο Νότιο Τιρόλο της Ιταλίας, όπου τα μιλά η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων.
Εκτός Ευρώπης, είναι μειονοτική γλώσσα στη Ναμίμπια της Νοτίου Αφρικής και στην Ασία στο Καζακστάν (τη μιλούν 400.000 άνθρωποι). Αλλά όχι μόνο. Καθώς υπήρξε, μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο κυρίως αλλά και πριν, μεγάλο μεταναστευτικό κύμα Γερμανών στην Αργεντινή, στη Βραζιλία, στην Ουρουγουάη, στην Παραγουάη, αλλά πρωτίστως στη Χιλή, ομιλούνται τα γερμανικά από μεγάλες ομάδες πληθυσμών και στις χώρες αυτές. Η Χιλή υποδεχόταν Γερμανούς μετανάστες στον νότο της ήδη από το 1850 και μάλιστα αποτελεί την επίσημη γλώσσα σε εννέα δήμους της χώρας. Τέλος, μην ξεχνάμε τους Γερμανοεβραίους, οι οποίοι μετανάστευσαν μαζικά από τη Γερμανία στο Ισραήλ μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου, με αποτέλεσμα πολλοί κάτοικοι της χώρας σήμερα να είναι δίγλωσσοι (εβραϊκά και γερμανικά). Αθροιστικά, οι γερμανόφωνοι εκτιμώνται σε 185 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως!
Η οικονομία, τα μεγέθη της γερμανικής οικονομίας
Η Γερμανική γλώσσα είναι η γλώσσα εργασίας των θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς συγκαταλέγεται στις κύριες μητρικές γλώσσες των κατοίκων της Ε.Ε. Σημαντικό ρόλο σε παίζει και το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία αποτελεί θεμέλιο λίθο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού, άλλωστε ακόμα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εδρεύει στην Φρανκφούρτη. Αναμφισβήτητα, η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας καθώς είναι η χώρα με τις περισσότερες και σημαντικότερες εξαγωγές παγκοσμίως με μερικά μόνο παραδείγματα να είναι η αυτοκινητοβιομηχανία και η βιομηχανία οχημάτων, η πολεμική βιομηχανία, η φαρμακοβιομηχανία και η χημική βιομηχανία αλλά και η βιομηχανία αθλητικών ειδών. Σε παγκόσμιο επίπεδο τα μεγέθη της γερμανικής οικονομίας θεωρούνται και είναι τεράστια καθώς είναι, για το 2024 η 3η οικονομία στον κόσμο!
Οι Έλληνες στη Γερμανία
Σημαντικό επακόλουθο της ευρωστίας της γερμανικής οικονομίας είναι το ότι περισσότεροι από 800.000 Έλληνες έχουν ζήσει ή ζουν ακόμα σε κάποια από τις γερμανόφωνες χώρες με σκοπό την ανεύρεση εργασίας και καλύτερης ποιότητας ζωής. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2022 ζούσαν στη Γερμανία 796.565 Έλληνες πολίτες, είτε με ελληνικό μεταναστευτικό υπόβαθρο είτε χωρίς, με τον αριθμό να αυξάνεται από την προηγούμενη χρονιά. Αρκεί άλλωστε να αναλογιστεί κανείς πως όχι μόνο στις μέρες μας, αλλά από την δεκαετία του 1960 η Γερμανία ήταν δημοφιλής προορισμός χιλιάδων Ελλήνων οικονομικών μεταναστών. Μην ξεχνάμε τα τόσα λαϊκά τραγούδια της εποχής εκείνης για τον Έλληνα μετανάστη στη Γερμανία και το Βέλγιο.
Αποτελεί λοιπόν τεράστιο πλεονέκτημα των υποψηφίων εργαζόμενων στις γερμανόφωνες χώρες η γνώση της γερμανικής γλώσσας καθώς πολλοί είναι οι Γερμανοί που δεν έχουν επαρκείς γνώσεις Αγγλικών. Από την άλλη, ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς πόρους της Ελλάδας είναι ο τουρισμός και καθώς μια από τις μεγαλύτερες ροές τουριστών που επισκέπτονται κάθε χρόνο την χώρα μας προέρχονται από γερμανόφωνες χώρες είναι σίγουρα ωφέλιμο και αναγκαίο για τους Έλληνες, που ασχολούνται με τον κλάδο του τουρισμού, να γνωρίζουν γερμανικά.
Ο γερμανικός πολιτισμός
Τέλος, ίσως από τους σημαντικότερους λόγους για να μάθει κανείς γερμανικά είναι ο σπουδαίος πολιτισμός που ξετυλίγεται μπροστά στον αναγνώστη στο πρωτότυπο καθώς πολλοί από τους σημαντικότερους συγγραφείς, φιλοσόφους και επιστήμονες μιλούσαν και δημιουργούσαν τα έργα τους στα Γερμανικά. Μερικοί μόνο από από αυτούς να είναι οι Μπρεχτ (Brecht), Γκαίτε (Goethe), Κάφκα (Kafka), Καντ (Kant), Μαρξ (Marx), Νίτσε (Nietsche), Κέπλερ (Kepler), Αϊνστάιν (Einstein), Μότσαρτ (Mozart), Μπετόβεν (Beethoven), Σοπενχάουερ (Schopenhauer), Μαρκούζε (Markuse), Σίλλερ (Schiller), Χάιντεγκερ (Heidegger) και τόσοι άλλοι πυλώνες του παγκόσμιου πολιτισμού. Ακόμα και στις μέρες μας όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Υποτροφιών) τα περισσότερα βιβλία και οι περισσότερες ερευνητικές εργασίες παγκοσμίως γράφονται στα Αγγλικά, τα Κινεζικά και τα Γερμανικά. Είναι σίγουρα ανεκτίμητο να μπορεί κανείς να κατανοήσει όλο αυτό τον πολιτιστικό πλούτο στο πρωτότυπο.
Η κοινωνία μας είναι πια βαθιά παγκοσμιοποιημένη και σαφώς αποτελεί πλεονέκτημα το να γνωρίζει κανείς την κουλτούρα των γερμανόφωνων χωρών και λαών μέσω της εκμάθησης της γλώσσας τους. Πρόκειται για μια γλώσσα πλούσια, περίπλοκη, ευέλικτη και ικανή να αποδώσει τις λεπτότερες αποχρώσεις ενός νοήματος. Πρόκειται για μια γλώσσα οικουμενική.
Πηγές
- Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας (Κ.Π.γ.)
- Τμήμα Γερμανικής Φιλολογίας Ε.Κ.Π.Α.
- Γλωσσικό Καθεστώς της Ε.Ε.
- DAAD (Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Υποτροφιών)
- Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία Statistisches Bundesamt
- Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο
- D.W.
- Arte tv
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Μελίνα Θεοδωρή
Καθηγήτρια Γερμανικής Γλώσσας, απόφοιτος Ε.Κ.Π.Α.