Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλλα Λαδοπούλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Το νερό έχει πολυάριθμους ρόλους στο ανθρώπινο σώμα. Μπορεί να δρα ως δομικό υλικό, ως διαλύτης, ως φορέας για τα θρεπτικά συστατικά, στη θερμορύθμιση και ως λιπαντικό. Είναι γνωστό ότι το σώμα μας αποτελείται από 75% νερό. Οι μύες, το αίμα, οι πνεύμονες, ο εγκέφαλος, ακόμη και τα οστά, αποτελούνται κατά ένα σημαντικό ποσοστό από νερό. Λόγω όλων των παραπάνω, το νερό είναι ένα από τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

 

Ανάγκες σε νερό

Η ποσότητα του νερού που χρειαζόμαστε πραγματικά, εξαρτάται από τις λειτουργίες του νερού και των μηχανισμών ρύθμισης της ισορροπίας του στο σώμα μας καθημερινά. Οι ανάγκες σε νερό δε βασίζονται σε μια ελάχιστη πρόσληψη. Αυτό, αν ήταν κριτήριο, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αφυδάτωση καθώς είναι πολλοί οι παράγοντες που τροποποιούν τις ανάγκες σε νερό (κλίμα, σωματική δραστηριότητα, διατροφή και ούτω καθεξής). Η ρύθμιση της ισορροπίας του νερού είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας και της ζωής. Κατά μέσον όρο, ένας ενήλικας πρέπει να πίνει 1,5 λίτρα νερό την ημέρα, καθώς το νερό είναι το μόνο υγρό θρεπτικό συστατικό που είναι πραγματικά απαραίτητο για την ενυδάτωση του σώματος.

Τι είναι η αφυδάτωση

Η αφυδάτωση είναι αποτέλεσμα του διαταραγμένου ισοζυγίου υγρών, συγκεκριμένα όταν προσλαμβάνονται λιγότερα υγρά από αυτά που χρειάζεται ο οργανισμός, και είναι πολύ συχνή τους καλοκαιρινούς μήνες. Υγιείς ενήλικες ρυθμίζουν την ισορροπία του νερού με ακρίβεια, αλλά τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι άνθρωποι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αφυδάτωσης.

Τα αίτια της αφυδάτωσης

Τα συνηθέστερα αίτια αφυδάτωσης στα παιδιά είναι καταστάσεις που αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, όπως ο πυρετός και η ζέστη καθώς και καταστάσεις απώλειας υγρών, όπως ο εμετός, η διάρροια και η υπερβολική σωματική άσκηση. Φυσικά, ένα ακόμη βασικό αλλά και πολύ συνηθισμένο αίτιο είναι η μειωμένη κατανάλωση υγρών.

Τα συμπτώματα της αφυδάτωσης

Τα ήπια συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι αυξημένη δίψα και μυικές κράμπες καθώς χάνονται ηλεκτρολύτες λόγω της εφίδρωσης, ξηρός βήχας και ξηροστομία, αδυναμία, μερική έλλειψη συντονισμού, ζάλη, ρίγη, αίσθημα παλμών, νωθρότητα,περιορισμένη ανοχή στη ζέστη, πονοκέφαλος, το δέρμα γίνεται ερυθρό και, τέλος, μειωμένη παραγωγή ούρων.

Η αφυδάτωση μπορεί να επηρεάσει τις αισθήσεις και μπορεί να προκαλέσει ασυνέπεια ομιλίας, αδυναμία των άκρων, υποτονία των οφθαλμικών βολβών, ορθοστατική υπόταση και ταχυκαρδία.

Πώς αντιμετωπίζεται η αφυδάτωση

Σε κατάσταση αφυδάτωσης, θα πρέπει να καταναλώσετε επαρκή ποσότητα νερού ή κάποιου αθλητικού ποτού με ηλεκτρολύτες. Επίσης θα πρέπει να παραμείνετε σε ηρεμία (να διακόψετε δηλαδή κάθε σωματική δραστηριότητα), σε κάποιο σκιερό και δροσερό μέρος και να αφαιρέσετε τυχόν περιττά ρούχα από επάνω σας. Σε γενικές γραμμές οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 2,5 λίτρα ημερησίως, οι άνδρες πάνω από 3,5 λίτρα και τα παιδιά σίγουρα όχι λιγότερο από 1,5 λίτρα νερό.

Και να θυμάστε: Δεν είσαι μόνο ό,τι τρως, είσαι και ό,τι πίνεις…

Πηγές

The Water Cure

National Center for Biotechnology Information

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης