Αρχαιολογικοί χώροι, η ψηφιακή τους υποστήριξη
Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας, είναι τόποι απτοί, τόποι τους οποίους επισκεπτόμαστε, τόποι στους οποίους οι αρχαιολόγοι αλλά και άλλοι επιστήμονες κάνουν έρευνα και τις μελέτες τους. Πληροφορία και γνώση όμως για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα τεκταινόμενα σε αυτούς, τα οποία είναι πλούσια και πολλών ειδών (νόμοι, αποφάσεις του Κ.Α.Σ. (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), αρχαιολογικές ανακαλύψεις, δράσεις μουσείων, πολιτιστικά/εκπαιδευτικά δρώμενα και προγράμματα κ.ά.) μας παρέχει η εξαίρετη σελίδα του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ας κάνουμε μια ξενάγηση (μέσω της τόσο οικείας σε όλους μας πια πλοήγησης στο διαδίκτυο) στη σελίδα αυτή. Ωραίο και χρήσιμο θα ήταν να την κάνουμε με τα παιδιά μας (οι έφηβοι μόνοι φυσικά, αν το επιθυμούν), ώστε να διασκεδάσουν μαθαίνοντας αλλά και να αποκτήσουν μία πρώτη τριβή με σοβαρές κρατικές ιστοσελίδες. Αν μη τι άλλο η συγκεκριμένη άπτεται των ενδιαφερόντων τους!
Στη σελίδα αυτή βρίσκουμε έναν πλήρη κατάλογο των δελτίων τύπου, τα οποία έχει εκδώσει το Υπουργείο Πολιτισμού. Παρουσιάζονται ταξινομημένα με βάση την ημερομηνία έκδοσής τους και ξεκινώντας από το πιο πρόσφατο. Κάθε δελτίο τύπου, που περιλαμβάνεται στη σελίδα και που σκοπό έχει να ενημερώσει τους πολίτες για τα τεκταινόμενα στους χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, είναι εύκολα προσπελάσιμο από όλους. Το μόνο που χρειάζεται, για να το διαβάσουμε, είναι ένα απλό «κλικ» στον τίτλο του ή στην εικόνα-μικρογραφία, που το συνοδεύει. Οι εικόνες αυτές, μάλιστα, σηματοδοτούν κάθε φορά και τη φύση της ανακοίνωσης-πρότασης (διοικητική, υπουργική, έκθεση, δρώμενο κ.ά.).
Για να διευκολυνθεί περαιτέρω η πλοήγησή μας, υπάρχει στα δεξιά της σελίδας, εκτός από το καθιερωμένο και χρησιμότατο πεδίο αναζήτησης, ένα πολιτιστικό ημερολόγιο, που επιτρέπει τη διάδραση με τους χρήστες. Με ένα «κλικ» στην επιθυμητή ημερομηνία μεταφερόμαστε στη λίστα με τις εκδηλώσεις-δράσεις-δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα τη συγκεκριμένη ημέρα.
Τις εκδηλώσεις αυτές μπορούμε να δούμε και σε μικρότερο παράθυρο, εάν δεν θέλουμε να φύγουμε από τη σελίδα του καταλόγου. Αρκεί ένα πέρασμα του ποντικιού μας πάνω από την επιθυμητή ημερομηνία, ώστε το εν λόγω παράθυρο να εμφανιστεί. Φυσικά, οποιονδήποτε από τους δύο τρόπους κι αν διαλέξουμε, προκειμένου να περιηγηθούμε στο πρόγραμμα μιας συγκεκριμένης ημέρας, επιλέγοντας και πάλι με το ποντίκι μας, μπορούμε να μάθουμε περισσότερα για την εκάστοτε επιθυμητή εκδήλωση.
Κάτω από το πολιτιστικό ημερολόγιο και πάλι δεξιά του καταλόγου, υπάρχουν υπερσυνδέσεις, οι οποίες μας οδηγούν σε σελίδες με πλούσιο υλικό και πληροφορίες για σπουδαία μουσεία, μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας, καθώς επίσης και ένας πολιτιστικός οδηγός με τα σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της χώρας μας σημειωμένα στον χάρτη της. Περί ποιων πρόκειται μπορούμε να μάθουμε πατώντας επάνω στις κόκκινες κουκίδες.
Τέλος, βέβαια, δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ο εξαιρετικά σημαντικός κόμβος διασύνδεσης πολλών και ποικίλων ιστοσελίδων. Κάποιες από αυτές άπτονται δράσεων παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όπως λόγου χάρη «Η Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα», το «Μουσείο της Ακρόπολης» και άλλα πάρα πάρα πολλά.
Στο άρθρο αυτό, λοιπόν, γίνεται λόγος για μία σημαντική ιστοσελίδα, που συγκεντρώνει οτιδήποτε αφορά στους αρχαιολογικούς χώρους και στα όσα συνέβησαν, συμβαίνουν και πρόκειται να συμβούν σε αυτούς. Εύκολα προσβάσιμη και προσπελάσιμη, προσφέρει πλήθος πληροφοριών και γνώσεων σε μικρούς και μεγάλους χρήστες του διαδικτύου, πολίτες του φυσικού και του ψηφιακού κόσμου εξίσου. Αναμφίβολα αξίζει μια θέση στη γραμμή σελιδοδεικτών παιδιών, γονέων και εκπαιδευτικών. Για τον λόγο αυτό και εμείς, στο ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ, σας την προτείνουμε! Επισκεφθείτε την εδώ!
Μέχρι την επόμενη φορά,
Καλή και ασφαλή διαδικτυακή περιήγηση!
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Αγάθη Πατσιούδη
Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο