Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: η ενημέρωση σώζει!
Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
Ο κόσμος του διαδικτύου και της τεχνολογίας παρουσιάζει αρκετές διαφορές, αλλά και πολλές ομοιότητες με τον πραγματικό. Μία από τις ομοιότητές τους είναι ότι στον διαδικτυακό κόσμο, όπως και στον πραγματικό, υπάρχουν τόσο ασφαλή μέρη και έμπιστα άτομα, όσο και επικίνδυνοι άνθρωποι και κακοτοπιές. Μία από τις διαφορές τους είναι ότι, σε αντίθεση με τον πραγματικό, στον διαδικτυακό κόσμο τα πράγματα γίνονται ίσως λιγότερο ξεκάθαρα, αφού μπορούμε να έχουμε ευκολότερα το όνομα και την εικόνα που θέλουμε, πίσω από μια οθόνη.
Τι γίνεται όμως όταν κάποιοι εκμεταλλεύονται την παραπάνω συνθήκη για να δημιουργήσουν προβλήματα ή και να διαπράξουν εγκλήματα ακόμα σε βάρος όσων χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να μάθουν, να εργαστούν ή να ψυχαγωγηθούν; Μπορούμε να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στο διαδίκτυο και για το πώς να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με ασφάλεια; Αν έχουμε ήδη συναντήσει κάποιον που μας έχει βλάψει με οποιοδήποτε τρόπο μέσω της τεχνολογίας, έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις αρμόδιες υπηρεσίες της αστυνομίας, ώστε να δικαιωθούμε; Σε περίπτωση που θεωρούμε ότι οι ενέργειες κάποιου στο διαδίκτυο δεν είναι θετικές ή είναι απειλητικές απέναντί μας, μπορούμε να ζητήσουμε προστασία; Φυσικά! Μπορούμε σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις να απευθυνθούμε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (από εδώ και στο εξής ΔΗΕ, για συντομία).
Η ΔΗΕ είναι μια κεντρική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αναφέρει, δηλαδή, για την πορεία του έργου της απευθείας στον κ. Αρχηγό του Σώματος. Έχει ως αποστολή της να προλαμβάνει, να ερευνά και να εξιχνιάζει εγκλήματα ή αντικοινωνικές και αντικανονικές συμπεριφορές που διαπράττονται μέσα από το διαδίκτυο ή άλλα μέσα ηλεκτρονικής επικοινωνίας (π.χ. το τηλέφωνο). Επίσης, καθήκον έχει να προστατεύει τους χρήστες του διαδικτύου και να κρατά τον Κυβερνοχώρο ασφαλή.
Πέρα από τα ενημερωτικά φυλλάδια και το έντυπο υλικό που μοιράζει, μεταξύ άλλων και σε σχολεία, πέρα από τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές διαφημίσεις που επιμελείται και προωθεί, η ΔΗΕ διοργανώνει από το 2011 και έπειτα Ημερίδες Ασφαλούς Πλοήγησης στο διαδίκτυο και από το 2012 και έπειτα Συνέδρια με το ίδιο θέμα, σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Τα συνέδρια αυτά, μάλιστα, μεταδίδονται από την ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας απευθείας μέσω εφαρμογών live-streaming. Ακόμα, αστυνομικοί και αξιωματικοί της ΔΗΕ πραγματοποιούν τηλεδιασκέψεις και επισκέψεις στα σχολεία όλης της χώρας για να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν μαθητές, δασκάλους, καθηγητές και γονείς για την ασφαλή χρήση και τους κινδύνους του διαδικτύου. Υλικό από τις παραπάνω δράσεις (διαφημιστικά σποτ, πρακτικά από τα συνέδρια κ.λπ.) μπορούμε να βρούμε και να κατεβάσουμε στην ιστοσελίδα της ΔΗΕ.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι να γνωρίζουμε για τον ιστότοπο Cyberkid.gr, ο οποίος είναι χρήσιμος για όλα τα παιδιά και τους γονείς, καθώς παρέχει πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς για τους τρόπους που όλη η οικογένεια μπορεί να αξιοποιήσει τα θετικά του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Στην ενότητα «CyberAlert» του ιστοτόπου αυτού μπορούμε να ενημερωθούμε για τους κινδύνους που συναντούμε συχνότερα στο διαδίκτυο και στην ενότητα «Νέα» για τις πρόσφατες ανακοινώσεις που εκδίδει η ΔΗΕ. Διαθέσιμη, τέλος, είναι και η εφαρμογή Cyberkid για κινητά και φορητές συσκευές, η οποία, πέρα από πρόσβαση στις παραπάνω χρήσιμες πληροφορίες, δίνει τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας με τη ΔΗΕ μέσω της γραμμής Cyber Alert ή μέσω αποστολής άμεσου ηλεκτρονικού μηνύματος e-mail πατώντας μόνο ένα κουμπί.
Μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τη ΔΗΕ:
– Τηλέφωνο : 11188 ή 210-6476959
– Fax: 210–6991471
– Email
– Facebook
– Twitter: @cyberalertGR
– Ιστότοποι: Cyberkid & Feelsafe – Cyber Alert
– Μέσω της εφαρμογής CyberKid & Feelsafe για φορητές συσκευές και
– Ταχυδρομική διεύθυνση: Λ. Αλεξάνδρας 173, Τ.Κ. 11522, Αθήνα
Ας θυμόμαστε ότι η ΔΗΕ, με την ενημέρωση και την προστασία που παρέχει είναι απολύτως απαραίτητη! Μας σώζει από τους κινδύνους και τις κακοτοπιές του διαδικτύου! Αν ανατρέξει κανείς στο ιστορικό της, θα διαπιστώσει του λόγου το αληθές!
Μέχρι την επόμενη φορά,
Καλή διαδικτυακή περιήγηση!
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Αγάθη Πατσιούδη
Δασκάλα – ΜΔΕ Ειδική Αγωγή: Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική