Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Kωνσταντίνος Ουρανός

Πού καταλήγουν τα αποφόρια μας, τα ρούχα που πετάμε; Πόσα είναι;

Αλήθεια, ποια είναι η ποσότητα ενδυμάτων και υποδημάτων που καταλήγουν σήμερα στα σκουπίδια; Υπολογίζεται πως στην Ευρώπη το ποσοστό του συνόλου των αστικών στερεών αποβλήτων, που αφορούν σε υφάσματα, είναι γύρω στο 4%. Το ποσοστό αυτό στις Η.Π.Α. μεγαλώνει και προσεγγίζει το 10%. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πόσο σημαντική είναι η διαδικασία ανάκτησης, ανακύκλωσης και η επαναχρησιμοποίησης των ενδυμάτων που δεν χρειαζόμαστε πια και τα οποία θα στέλναμε στον κάδο των απορριμμάτων.

Ποιες δράσεις λύνουν το πρόβλημα

  • Η Οικιακή Οικονομία

Η πρώτη-πρώτη δράση που μπορεί να αναλάβει κανείς είναι να μην πετά τόσο εύκολα ρουχισμό, επειδή απλώς πέρασε η μόδα ή επειδή κάποια ρούχα του έπαθαν μία μικρή ζημιά ή λερώθηκαν ανεξίτηλα. Αν μπει κανείς στο διαδίκτυο, μπορεί να βρει πληθώρα βίντεο, τα οποία προσφέρουν άπειρες λύσεις μεταποίησης, επιδιόρθωσης ή καθαρισμού. Ούτως ή άλλως βέβαια κάθε νοικοκυρά και νοικοκύρης, σύγχρονου τύπου ή παλαιού, έχει τη γνώση πως αυτό συνιστά Οικιακή Οικονομία και πράττει αναλόγως. Επίσης κάποιο ένδυμα ή υπόδημα, που δεν το χρειαζόμαστε πια μπορεί πάντα να χαριστεί σε συγγενείς, φίλους και γνωστούς. Επιπλέον υπάρχουν πάρα πολλές εκδηλώσεις συγκέντρωσης ρουχισμού για ανθρώπους, που έχουν ανάγκη.

  • Τι γίνεται, όταν δεν έχουμε σε ποιον να δωρίσουμε τα παλιά μας ρούχα

Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα πια γίνονται σοβαρές κινήσεις ως προς την ανακύκλωση ενδυμάτων και υποδημάτων. Αυτό εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Μια εύκολη πρακτική είναι αυτή που υιοθέτησαν μεγάλες εταιρείες ένδυσης. Με κουτιά που τοποθετούν εντός των καταστημάτων τους, προτρέπουν τους πελάτες τους μαζί με την αγορά νέων ρούχων να σκεφτούν τι δεν χρειάζονται από τα παλιά τους και να τα τοποθετήσουν στους κάδους ανακύκλωσης. Κάποιες από αυτές τις αλυσίδες καταστημάτων, για να δώσουν μεγαλύτερο κίνητρο στους πελάτες, που θα θελήσουν να ανακυκλώσουν, προσφέρουν, με κάθε τσάντα με αποφόρια που παραδίδουμε, εκπτωτικά κουπόνια για μελλοντική μας αγορά.

Το φορτηγό που συλλέγει τα ρούχα από τους κάδους ανακύκλωσης ρούχων και υποδημάτων

Επιπλέον στην Ελλάδα ιδιωτικές εταιρίες όπως η Recycom, η οποία δραστηριοποιείται στον νομό Αττικής και περιοχές της Νοτίου Ελλάδος και η East west Greece, που δραστηριοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, ανακυκλώνουν ρούχα, υφάσματα και υποδήματα. Σε στενή συνεργασία με τους Δήμους έχουν τοποθετήσει ειδικούς καλαίσθητους κάδους με μηχανισμούς, ώστε να μην είναι εφικτή η κλοπή των ρούχων. Εκεί μπορούμε να ρίχνουμε τα περισσότερο ή λιγότερο φθαρμένα ενδύματα και υποδήματα. Πάνω στους κάδους, οι εταιρείες ενημερώνουν ότι τα υποδήματα θα πρέπει να είναι πάντα ζευγαρωμένα και τα ενδύματα στεγνά και καθαρά. Στη συνέχεια γίνεται η διαλογή τους και αυτά που είναι σε καλύτερη κατάσταση προσφέρονται σε απόρους που τα έχουν ανάγκη με την πολύτιμη πάντα βοήθεια των κοινοτικών και δημοτικών αρχών, ενώ τα πιο παλιά δίνονται σε εταιρείες στο εξωτερικό προκειμένου να ανακυκλωθούν.

Τι προκύπτει από την ανακύκλωση των παλιών μας ενδυμάτων και υποδημάτων

Από τα ανακυκλωμένα ενδύματα και υποδήματα παράγονται πανιά καθαρισμού, που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανικές μονάδες, μονωτικά υλικά για αυτοκίνητα, γέμιση για στρώματα και έπιπλα καθώς και επαναχρησιμοποιούμενη ίνα από βαμβάκι και μαλλί, η οποία είναι χαμηλής ποιότητας και δεν μπορεί να ξαναχρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υφάσματος. Σίγουρα περιμένουμε στο άμεσο μέλλον να υπάρξει χρηματοδότηση για την ανάπτυξη και την έρευνα σχετικά με την παραγωγή ανακυκλωμένου υφάσματος καθώς τα οφέλη θα ήταν τεράστια. Υπάρχουν ήδη συζητήσεις σχετικά με την υποχρέωση που έχουν οι κολοσσοί της βιομηχανίας μόδας και ένδυσης να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα έρευνας καθώς είναι υπεύθυνοι για τα τεράστια μεγέθη μαζικής παραγωγής πρώτων υλών σε παγκόσμιο επίπεδο με τη συνεπακόλουθη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Τα οφέλη της ανακύκλωσης ρουχισμού και υποδημάτων

Τα οφέλη της ανακύκλωσης είναι σίγουρα πολλά και σημαντικά και για το περιβάλλον και ατομικά για τον καθένα από εμάς.

  • Εξοικονομούνται καταρχάς τεράστια ποσά ενέργειας με το να μην παράγονται στα εργοστάσια καινούργια υφάσματα. Ακόμη συνιστά μεγάλο όφελος το να μη δεσμεύονται τόσες εκτάσεις γης για την καλλιέργεια ινοφόρων φυτών ή για την εκτροφή ζώων για το μαλλί τους ή το δέρμα τους. Αυτά όλα έχουν το μειονέκτημα να απαιτούν και να δεσμεύουν σημαντικό μέρος των παγκόσμιων αποθεμάτων πόσιμου νερού.
  • Η ανακύκλωση συντελεί καθοριστικά και στη μείωση των τοξικών βαφών, των βαρέων μετάλλων και των χημικών ουσιών, που εισέρχονται στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα, λόγω της επεξεργασίας των πρώτων υλών και της διαμόρφωσης του υφάσματος.
  • Μειώνεται με αυτόν τον τρόπο μεγάλος όγκος απορριμμάτων στους χώρους υγειονομικής ταφής ή οπουδήποτε αλλού αυτά αποτίθενται. Μην ξεχνάμε πως υπάρχει πάντα πολύ μεγάλο πρόβλημα στο να βρίσκονται και να οριοθετούνται τέτοιοι χώροι, που συνιστούν ακραία επιβάρυνση για κατοικημένες, και όχι μόνο, περιοχές.
  • Τέλος, πολύ σημαντικό είναι πως κάποιοι άνθρωποι, που έχουν πραγματικά ανάγκη και δεν έχουν τη δυνατότητα αγοράς νέων ρούχων, καλύπτουν αυτήν τους την ανάγκη με κάποια ελαφρώς μεταχειρισμένα δικά μας. Αυτό απέχει πολύ από την καθιερωμένη νοοτροπία του άκρατου καταναλωτισμού, όπως αυτός επικρατεί ακόμη και μέσα στην κρίση και δίνει ίσως το έναυσμα για μία ουσιαστική αλλαγή στις αντιλήψεις μας.

‘Oταν έρθει λοιπόν η ώρα να κάνετε εκκαθάριση στην ντουλάπα σας, θυμηθείτε όσα μάθαμε σε αυτό το άρθρο και ανακυκλώστε. Ακόμη καλύτερα, μοιραστείτε το θέμα με ανθρώπους που δεν το γνωρίζουν και είμαι σίγουρη ότι κάποιοι θα το βρούνε ενδιαφέρον και θα ξέρουν τι να τα κάνουν την επόμενη φορά τα παλιά τους ρούχα…

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας

 

Κώστας  Μιαρίτης

Μοντελίστ – Πατρονίστ