Άγνωστοι στο διαδίκτυο: συμβουλές προς τα παιδιά
Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός
*Το παρόν άρθρο απευθύνεται σε μικρά και μεγάλα παιδιά. Τα όσα πραγματεύεται, βέβαια, είναι σημαντικό να γνωρίζουν και να λαμβάνουν υπόψη και οι ενήλικες, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί.
Ο καθένας μπορεί, αν έχει τα μέσα και θέλει, να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο. Σε αυτό έχουν καθημερινά τη δυνατότητα να περιηγηθούν παιδιά, έφηβοι, νέοι και ηλικιωμένοι. Κάτι τέτοιο είναι καλό, δημιουργικό και παραγωγικό καθώς σημαίνει ότι o καθένας έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τον μαγικό κόσμο του διαδικτύου, δηλαδή να ενημερωθεί, να ψυχαγωγηθεί, να επικοινωνήσει, να μάθει. Μπορεί, όμως, να γίνει και κακό και ζημιογόνο, αν δεν χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο και τις εφαρμογές της τεχνολογίας με σωστό και ασφαλή τρόπο.
Κάθε λεπτό, το διαδίκτυο το επισκέπτονται κάθε λογής άνθρωποι, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν πολυσύχναστο, εμπορικό δρόμο κατά την παραμονή μεγάλων γιορτών. Και, όπως σε έναν πολυσύχναστο δρόμο, έτσι και στο διαδίκτυο έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε! Καλός ή κακός, δίκαιος ή άδικος, ειλικρινής ή ψεύτης, άνθρωπος με καλές ή με κακές προθέσεις… Καθημερινά πλοηγούνται στον παγκόσμιο ιστό εκατομμύρια άνθρωποι, ο καθένας με τη δική του διαφορετική προσωπικότητα, ο καθένας με το δικό του διαφορετικό σκοπό. Στον πολυσύχναστο δρόμο του διαδικτύου συναντούμε αγνώστους, των οποίων τους σκοπούς και τις προθέσεις δεν γνωρίζουμε. Για να προφυλαχθούμε, λοιπόν, από τους κινδύνους που επιφυλάσσει αυτός ο δρόμος…
Είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με τους αγνώστους που μας προσεγγίζουν στο διαδίκτυο, όπως ακριβώς είμαστε προσεκτικοί με τους αγνώστους που μας πλησιάζουν στον πραγματικό κόσμο!
- Συμβουλευόμαστε πάντα τους γονείς μας, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας ή κάποια εφαρμογή στο κινητό μας τηλέφωνο. Σεβόμαστε, ακόμα, τα όρια χρόνου που μας δίνει ο μπαμπάς και η μαμά. Φροντίζουμε να μην μένουμε μπροστά στην οθόνη παραπάνω ώρα απ’ όση μας επιτρέπουν.
- Αποφεύγουμε να μπαίνουμε κρυφά από τους γονείς μας στο διαδίκτυο και ακούμε πάντα τις συμβουλές τους. Ας μην ξεχνάμε πως ό,τι λένε είναι για την ασφάλειά μας!
- Ρωτάμε πάντα τους γονείς μας, όταν θέλουμε να δημιουργήσουμε λογαριασμό σε κάποιο διαδικτυακό παιχνίδι ή σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, δεν επιτρέπουν να έχει κάποιος λογαριασμό-προφίλ πριν κλείσει τα δεκατρία (13) του χρόνια. Τα όρια ηλικίας υπάρχουν για έναν πολύ σημαντικό λόγο σε αυτά τα μέσα. Μπορεί να βρεθούμε σε μια δύσκολη κατάσταση που, λόγω της ηλικίας μας, να μην καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε! Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε δημιουργούμε κρυφά λογαριασμό! Ζητούμε πάντα την άδεια των γονιών μας για να κάνουμε κάτι τέτοιο!
- Είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε! Αν συναντήσουμε ιστοσελίδες που μας κάνουν να αισθανόμαστε άβολα ή άσχημα, δε διστάζουμε να ενημερώσουμε τους γονείς μας. Ακόμα, αν, κατά την περιήγησή μας στο διαδίκτυο, δούμε κάτι που μας φαίνεται παράξενο ή μας τρομάζει, ζητάμε τη βοήθεια του μπαμπά και της μαμάς.
- Όταν λαμβάνουμε ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) και δεν γνωρίζουμε ποιος τα έχει στείλει, αποφεύγουμε να τα ανοίξουμε και συμβουλευόμαστε αμέσως τους γονείς μας. Προσέχουμε πάντα πριν ανοίξουμε ένα μήνυμα, ακόμα και αν το έχει στείλει κάποιος φίλος ή φίλη μας.
- Αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε εφαρμογές στον υπολογιστή ή στο κινητό μας τηλέφωνο στις οποίες συνομιλούμε με αγνώστους.
- Διαλέγουμε με προσοχή το ψευδώνυμό μας, όταν παίζουμε κάποιο παιχνίδι στο διαδίκτυο. Προτιμούμε ένα άγνωστο ψευδώνυμο, για να μην καταλαβαίνουν οι άγνωστοι πόσων χρόνων είμαστε ή αν είμαστε αγόρι ή κορίτσι (π.χ. always_happy αντί για maria_11 ή nikolas_2007). Ακόμα, δεν ανοίγουμε μηνύματα που μας στέλνουν άγνωστοι, όταν παίζουμε διαδικτυακά παιχνίδια.
- Προσέχουμε πάρα πολύ με όσα δημοσιεύουμε στο διαδίκτυο! Δεν μοιραζόμαστε στοιχεία δικά μας, της οικογένειάς μας ή των φίλων μας (π.χ. πώς μας λένε, πού μένουμε, σε ποιο σχολείο πάμε, ποιες ώρες είμαστε μόνοι στο σπίτι) με κανέναν άγνωστο! Αποφεύγουμε να ανεβάζουμε φωτογραφίες που δείχνουν το σπίτι μας, το σχολείο μας ή τα μέρη που συχνάζουμε! Είναι πιθανό με αυτόν τον τρόπο να μας βρει κάποιος, ο οποίος θέλει να μας βλάψει. Τέλος, δεν ανεβάζουμε ποτέ φωτογραφίες άλλων (π.χ. φίλων, συγγενών, δασκάλων), αν δεν έχουν πρώτα συμφωνήσει σ’αυτό!
- Οι φίλοι που γνωρίζουμε μέσα από ένα παιχνίδι ή ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης στο διαδίκτυο (π.χ. facebook) μπορεί να μην είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι είναι. Είμαστε, λοιπόν, πάντα προσεκτικοί απέναντί τους! Αν μας πουν ότι είναι φίλοι των γονιών μας, κάποιου συγγενή ή φίλου μας, ρωτούμε πάντα τους γονείς, τους συγγενείς ή τους φίλους μας, για να μάθουμε αν ισχύει κάτι τέτοιο. Αν ζητούν από εμάς προσωπικά μας στοιχεία (π.χ. ονόματα, διεύθυνση σπιτιού, τηλέφωνο, κωδικούς που χρησιμοποιούμε σε e-mail, προφίλ ή παιχνίδια), σταματάμε αμέσως την επικοινωνία μαζί τους και ζητάμε τη βοήθεια των γονιών μας!
- Εάν λάβουμε προσωπικό μήνυμα από άγνωστο στον υπολογιστή ή σε εφαρμογή του κινητού μας τηλεφώνου, σταματούμε την επικοινωνία μαζί του αμέσως και ειδοποιούμε τους γονείς μας! Το ίδιο κάνουμε και αν άγνωστος μας μιλήσει άσχημα σε μήνυμα ή μας στείλει κάποια φωτογραφία στον υπολογιστή ή στο κινητό μας!
- Εάν κάποιος άγνωστος μας προσεγγίσει μέσω διαδικτύου με το πρόσχημα να συμμετάσχουμε σε κάποιο διαγωνισμό ή να κερδίσουμε κάποιο δώρο, ενημερώνουμε αμέσως τους γονείς μας!
- Σε περίπτωση που κάποιος άγνωστος μας ζητήσει να ανοίξουμε την κάμερα του υπολογιστή μας για να συνομιλήσουμε μαζί του, δεν το κάνουμε ποτέ και το λέμε κατευθείαν στους γονείς μας!
- Τέλος, αν κάποιος μας ζητήσει μέσω διαδικτύου να βγάλουμε φωτογραφία εμάς ή το σώμα μας και να τη στείλουμε, δεν το κάνουμε σε καμία περίπτωση! Ειδοποιούμε αμέσως τους γονείς μας!!!
Αν, παρόλα όσα είπαμε παραπάνω, δεν προσέξουμε και χειριστούμε λάθος την κατάσταση… Αν τυχόν δώσουμε στοιχεία ή πληροφορίες που δεν έπρεπε, τότε ένα πράγμα κάνουμε αμέσως: ενημερώνουμε τους γονείς μας! Εκείνοι θα μας βοηθήσουν να καταλάβουμε τι ακριβώς έχουμε κάνει και να πάρουμε τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να είμαστε ασφαλείς, που είναι ό,τι πιο σημαντικό! Καλύτερα είναι, λοιπόν, να παραδεχτούμε ένα λάθος που κάναμε και να μάθουμε απ’ αυτό, παρά να κάνουμε το επίσης σοβαρότατο σφάλμα να το κρατήσουμε μυστικό και να κινδυνεύσουμε περισσότερο!
Ας θυμόμαστε πάντα τον χρυσό κανόνα:
Πριν κάνεις κάτι στο διαδίκτυο, αναρωτήσου… θα το έκανες ποτέ στον πραγματικό κόσμο;
Μέχρι την επόμενη φορά,
Καλή και ασφαλή διαδικτυακή περιήγηση!
Πηγές
Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Αγάθη Πατσιούδη
Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο
Ελευθερία Κρασσά
Απόφοιτη του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.