Σύνταξη άρθρου: Μαριάνθη Ζαχαράκη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία της μόδας, τόσο στο ανδρικό και γυναικείο όσο και στο παιδικό ένδυμα, έχει τη δυνατότητα να επιλέξει υφάσματα, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από ένα μεγάλο εύρος νημάτων, από διάφορα υλικά και με τεράστια ποικιλία πλέξεων. Αρκεί να κοιτάξει κανείς την ετικέτα που έχει κάθε ρούχο, για να ενημερωθεί για την ταυτότητα του υφάσματος του ρούχου αυτού. Η ύπαρξη αυτής της ετικέτας είναι υποχρεωτική από τον νόμο για τις εταιρείες ρούχων και δίνουν και πληροφορίες για το μέγεθος, την προέλευσή του και άλλα πολλά.

Τα υφάσματα λοιπόν παράγονται από δύο κατηγορίες πρώτων υλών. Τις φυσικές πρώτες ύλες και τις τεχνητές πρώτες ύλες. Στην πρώτη κατηγορία ανήκει το βαμβάκι, το λινάρι, το μετάξι, η κάνναβη, το μαλλί, η σόγια κ.ά. . Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει πλαστικές και άλλες πρώτες ύλες, όπως ο πολυεστέρας, το νάυλον, το ακρυλικό, η λύκρα και η πολυαμίδη. Οι ίνες και από τις δύο κατηγορίες μπορούν να συνθέτουν ένα ύφασμα από μόνες τους ή σε προσμείξεις μεταξύ τους φυσικές και τεχνητές, σε όποια αναλογία απαιτείται από τον «χαρακτήρα» και τη συμπεριφορά, που θέλουμε να έχει το ύφασμα.

Ένα τυπικό χρωματολόγιο για τις ίνες

Τα ρούχα καλύπτουν το σώμα μας σε αρκετές στοιβάδες. Από το παλτό μας έως τα εσώρουχα, τα φοράμε σχεδόν σε ολόκληρη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και τη νύχτα. Για τον λόγο αυτόν, οφείλουμε να γνωρίζουμε πώς επιδρά επάνω σε εμάς και στα παιδιά μας το κάθε ύφασμα.

Υφάσματα από φυσικές ίνες επιτρέπουν στο δέρμα να αναπνέει, απορροφούν τον ιδρώτα, έχουν πιο ωραία αίσθηση στο δέρμα μας, ενώ επιπλέον παρέχουν και την πολύ σημαντική λειτουργία του να ρυθμίζουν και τη θερμοκρασία. Μας κρατούν δηλαδή ζεστούς τον χειμώνα και δροσερούς το καλοκαίρι. Τα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν παλιά οι άνθρωποι ήταν ανέκαθεν από φυσικά υλικά. Δυστυχώς αυτό έχει πάψει να συμβαίνει τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Καθώς όμως οι καταναλωτές, και ιδιαίτερα οι γονείς, γίνονται όλο και πιο συνειδητοποιημένοι, παρατηρείται, ευτυχώς, στροφή σε υφάσματα που αποτελούνται από φυσικές ίνες και υλικά. Μεγάλη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια υπάρχει στη βιολογική καλλιέργεια φυτών ύφανσης (βαμβάκι, λινάρι κ.ά.) καθώς με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνεται το απόλυτα ασφαλές ύφασμα. Αυτό οφείλεται στην αποφυγή ψεκασμού τους με χημικά κατά την καλλιέργειά τους, καθώς και στη μη χλωρίωσή τους κατά το στάδιο της επεξεργασίας τους. Τα υφάσματα που αποτελούνται από τις πλαστικές πρώτες ύλες, που έχουμε ονοματίσει παραπάνω, είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι μπορούν να προκαλέσουν ποικίλα προβλήματα στον άνθρωπο. Κνησμοί, αλλεργίες, παρεμπόδιση δερματικής αναπνοής, μη απορρόφηση του ιδρώτα και δημιουργία κακοσμίας. Ιδιαιτέρως στα παιδιά που η δραστηριότητά τους είναι εντονότερη των ενηλίκων, η εφίδρωσή τους είναι μεγαλύτερη και η μη απορρόφηση του ιδρώτα από το συνθετικό ρούχο που φορούν, μπορεί να οδηγήσει ευκολότερα στο να αρρωστήσουν, όπως λ.χ. να πάθουν κρυολόγημα.

Αντιλαμβανόμαστε, λοιπόν, ότι όταν πρόκειται να κάνουμε τις αγορές μας σε ρουχισμό και ειδικά όταν επιλέγουμε τα παιδικά ρούχα, θα πρέπει να επιλέγουμε όχι μόνο βάσει σχεδίου ή βάσει τιμής ή φίρμας. Ο προϋπολογισμός μας μπορεί να παραμείνει στα επίπεδα που επιθυμούμε αγοράζοντας λιγότερα ρούχα, επιλέγοντας όμως ποιοτικά και φυσικά υφάσματα, ασφαλή για την υγεία μας, τα οποία εκτός του ότι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, είναι ένα αληθινό δώρο, που, μην ξεχνάμε, το κάνουμε στον εαυτό μας και όσους αγαπάμε.

Τελειώνοντας, θα θέλαμε να προσθέσουμε και μια πολύ σημαντική παράμετρο όσον αφορά στη βιομηχανία του υφάσματος και του ρούχου. Σε όλον τον πλανήτη, όλοι έχουμε από μία ντουλάπα γεμάτη ρούχα. Επίσης, εκατομμύρια είναι τα καταστήματα ρούχων. Από αυτά αντιλαμβάνεται εύκολα κανείς το μέγεθος της βιομηχανίας αυτής, το ενεργειακό της αποτύπωμα καθώς τις ανάγκες της σε πρώτες ύλες. Το ίδιο εύκολα, αντιλαμβανόμαστε όλοι το πόσο ρυπαίνει το περιβάλλον, ώστε να έχουμε εμείς τα ρούχα που χρειαζόμαστε. Η καλλιέργεια βιολογικών φυτών ύφανσης περιορίζει κατά πολύ τη ρύπανση αυτή. Ας το έχουμε λοιπόν στον νου μας, όταν θα κοιτάξουμε την ετικέτα του ρούχου που θέλουμε να αγοράσουμε.

Ετικέτα με τυπικές οδηγίες φροντίδας του υφάσματος

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Μαριάνθη Ζαχαράκη

Σχεδιάστρια Μόδας, ιδιοκτήτρια της «ARJUNA KNITWEAR»

 

Kωνσταντίνος Μιαρίτης

Μοντελίστ Πατρονίστ