Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

 

Ευχάριστα είναι τα νέα για όλα τα παιδιά που χρησιμοποιούν καθημερινά το διαδίκτυο και τα κινητά τηλέφωνα. Τώρα υπάρχει τρόπος να το κάνουν με ασφάλεια, ακολουθώντας απλούς κανόνες. Ευχάριστα είναι τα νέα και για τους γονείς. Πλέον μπορούν, με σωστή ενημέρωση, να υιοθετήσουν την κατάλληλη στάση για να είναι τα παιδιά τους ασφαλή, όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο ή το διαδίκτυο. Αρκεί μόνο να φτάσουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία… Και η συμφωνία αυτή έχει όνομα: «Φιλική Σύμβαση Γονέων-Παιδιών».

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (από εδώ και στο εξής Δ.Η.Ε., για συντομία). Η Δ.Η.Ε. είναι η υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας που μας προστατεύει από τους κινδύνους του διαδικτύου και μας βοηθά να χρησιμοποιούμε την τεχνολογία με ασφάλεια. Στο σημαντικό έργο της Δ.Η.Ε. θα σταθούμε σε επόμενό μας άρθρο. Η υπηρεσία αυτή, μέσα από τον ιστότοπο του Cyberkid, συστήνει τη «Φιλική Σύμβαση Γονέων-Παιδιών περί χρήσης Διαδικτύου» και την «Φιλική Σύμβαση Γονέων-Παιδιών περί χρήσης Κινητού Τηλεφώνου». Προτρέπει να τη διαβάσουν και να την υπογράψουν παιδιά όλων των ηλικιών (από 6 έως και 18 ετών) και φυσικά οι γονείς τους.

 

Τι το καινούριο φέρνει η Φιλική Σύμβαση; Για αρχή παρουσιάζει κανόνες και συμβουλές που, αν οι μικροί μας φίλοι ακολουθήσουν, θα έχουν εξασφαλίσει την προστασία τους κατά τη χρήση του διαδικτύου και της τεχνολογίας. Τέτοιοι κανόνες υπάρχουν στη σύμβαση και για τους γονείς, ώστε να βοηθήσουν με τη στάση και τη συμπεριφορά τους τα παιδιά να είναι ασφαλή.

Μια πρωτοβουλία σαν κι αυτή είναι αναγκαία, αφού παιδιά και γονείς μπορούν να γνωρίσουν τα όρια και τις υποχρεώσεις τους. Έχουν, επιπλέον, τη δυνατότητα να ξέρουν το μερίδιο της ευθύνης που φέρουν με κάθε πράξη τους κατά την πλοήγησή τους στο διαδίκτυο ή κατά τη χρήση κινητού τηλεφώνου. Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι μπορούν να υπογράψουν μια συμφωνία στη γλώσσα των παιδιών, απλή, σαφή και κατανοητή, ανάλογα με την ηλικία τους. Το σημαντικότερο είναι ότι μιλάμε για μια συμφωνία φιλική· μια συμμαχία ανάμεσα στα παιδιά και τους γονείς, όπου ο καθένας ξέρει πού, πώς και γιατί πρέπει να έχει αυτή τη συμπεριφορά, που μόνο καλό θα κάνει στα παιδιά.

Τα παιδιά 6-10 ετών και οι γονείς τους μπορούν να βρουν, να διαβάσουν και να κατεβάσουν τη Φιλική σύμβαση εδώ.

Τα παιδιά 11-14 ετών και οι γονείς τους εδώ.

Τα παιδιά 15-18 ετών και οι γονείς τους εδώ.

Ας διαβάσουμε τη Φιλική Σύμβαση με προσοχή! Σίγουρα αξίζει να πάρουμε την ασφάλεια μας στα χέρια μας! Γονείς και, κυρίως, παιδιά, ας την υπογράψουμε και ας διαδώσουμε τα νέα!

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Καλή διαδικτυακή περιήγηση!

 

Πηγή

Cyberkid

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο

 

Ελευθερία Κρασσά

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.