Σύνταξη άρθρου: Στέλλα Κυρίκου
Επιμέλεια άρθρο: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Κάθε πολιτισμένο και οργανωμένο κράτος διαθέτει κρατική τηλεόραση καθώς και ραδιοφωνία, μέσω των οποίων το κοινό ενημερώνεται και ψυχαγωγείται, προάγοντας αφ’ ενός την έννοια της ενημέρωσης και της κουλτούρας και αφ’ ετέρου τις τέχνες και τα γράμματα υπό κάθε έννοια. Στη δική μας χώρα, όλοι γνωρίζουμε την Ε.Ρ.Τ. (Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση), η οποία παρ’όλες τις δυσκολίες εξακολουθεί να παρουσιάζει πολύ σοβαρό έργο και να θέτει τον πήχη της ποιότητας ψηλά.

Λογότυπο Τρίτου προγράμματος της Ε.Ρ.Τ. 

Το Τρίτο Πρόγραμμα της Ε.Ρ.Τ. ιδρύθηκε το 1954 και γνώρισε μεγάλη αίγλη την περίοδο που ανέλαβε ο πολύ γνωστός μουσικοσυνθέτης Μάνος Χατζηδάκης. Σε αντίθεση με το Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα, τα οποία σαφώς διαθέτουν έναν ευρύτερο χαρακτήρα, το Τρίτο πρόγραμμα προωθεί κυρίως την κλασική ή καλύτερα «δυτική» μουσική καθώς και τα διάφορα σχετικά πολιτιστικά δρώμενα. Μέσα λοιπόν από τις δύο συχνότητες, στις οποίες εκπέμπει (90.0 και 95.6 FM) και το WEB radio (ζωντανό ραδιόφωνο), το Τρίτο Πρόγραμμα μέσα από μία σειρά εκπομπών, που λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση (εβδομαδιαίο πρόγραμμα) φέρνει το κοινό σε επαφή με υπέροχες μουσικές εκτελέσεις, πολλές φορές ιστορικές, έργων ποικίλων συνθετών της ιστορίας της δυτικής μουσικής, δίνοντας ταυτόχρονα λεπτομερείς και εξειδικευμένες πληροφορίες τόσο για τη ζωή του συνθέτη όσο και για την περίοδο στην οποία γράφτηκε το εκάστοτε έργο. Επιπροσθέτως υπάρχουν και διάφορες εκπομπές λόγου και στοχασμού, συνεντεύξεις και ζωντανές συνδέσεις με συναυλίες και παραστάσεις τραγουδιού και μουσικής.

 

Οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος

Ας σημειώσουμε ότι οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί του Τρίτου Προγράμματος είναι είτε διακεκριμένοι μουσικοί είτε μουσικολόγοι και επομένως οι πληροφορίες που παρέχουν στο κοινό έχουν πολύ μεγάλη αξία ιδιαίτερα για τους εις βάθος γνώστες. Σαφώς αυτό ισχύει και για όλους τους σπουδαστές ωδείων και μουσικών σχολών, ανεξαρτήτως του επιπέδου σπουδών τους αλλά και ακόμη για τους απλούς ακροατές. Επίσης, μεγάλος αριθμός επιφανών ερμηνευτών και συνθετών φιλοξενούνται από το Τρίτο Πρόγραμμα, για να μοιραστούν με το κοινό πολύτιμες εμπειρίες, βιώματα και σκέψεις για τη μουσική. 

 

Το περιεχόμενο του Τρίτου Προγράμματος 

Το περιεχόμενο του Τρίτου περιλαμβάνει ηχογραφήσεις αλλά και συναυλίες διακεκριμένων ερμηνευτών σε απευθείας αναμετάδοση από το Ραδιομέγαρο της Ε.Ρ.Τ., οι οποίοι πολλές φορές συμπράττουν με τα διάφορα Μουσικά Σύνολα της Ε.Ρ.Τ. . Αναντίρρητα, αυτές οι ζωντανές αναμεταδόσεις αποτελούν ένα πολύ θετικό στοιχείο ιδιαίτερα για πολίτες που δεν κατοικούν στην Αθήνα και δεν έχουν την ευκαιρία να απολαμβάνουν συχνά ζωντανές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Αφιερώματα επίσης, που γίνονται σε διάφορους συνθέτες μέσα από την εκπομπή «Ο συνθέτης της εβδομάδας» εμπλουτίζουν τις γνώσεις του κοινού τόσο με βιογραφικά στοιχεία για τον συνθέτη, τις επιρροές και τα ερεθίσματά του, την περίοδο που έδρασε καθώς και το στίγμα του συνολικού του έργου στην ιστορία της μουσικής. Εκτός από την κλασική μουσική σημαντική αναφορά γίνεται και στη Τζαζ μέσα από την εκπομπή «Οι κλασικοί της Τζαζ», όπου δίνονται συνεντεύξεις σημαντικών Ελλήνων μουσουργών με πολύ μεγάλη δράση στο εξωτερικό καθώς και αναφορές ιστορικών γεγονότων στην ιστορία της Τζαζ μουσικής και ενημέρωση για τις τρέχουσες συναυλίες.

Τέλος, το Τρίτο πρόγραμμα προάγει και τον γλωσσικό πολιτισμό. Μέσα από την εκπομπή «Μονάχη έγνοια μου η γλώσσα» μια πεντάλεπτη ενότητα, κάνει σχόλια πάνω στην Ελληνική γλώσσα δύο φορές κάθε μέρα. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επίσης εκπομπές για την παρουσίαση νέων ποιητών συνοδευόμενες από απαγγελίες ποιημάτων, εκπομπές για το βιβλίο και τη μουσική, εκπομπές για το θέατρο και τη μουσική και εκπομπές για τον κινηματογράφο και τη μουσική του. Υπάρχουν φυσικά και εκπομπές για την Ελληνική μας παράδοση.

Για όλα αυτά που μόλις αναφέρθηκαν, όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε ότι αξίζει να συντονιζόμαστε στις συχνότητες του Τρίτου Προγράμματος, ενός ραδιοφώνου που άλλο του είδους του δεν υπάρχει, δυστυχώς, στην Ελλάδα και το οποίο προωθεί όχι μόνο τον Ελληνικό αλλά και τον Ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πολιτισμό. Άλλωστε καλό είναι να ακούμε και κάτι πέραν του εμπορικού ραδιοφώνου, που κυριαρχεί στους δέκτες μας…

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου
Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός