Σύνταξη άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Επιμέλεια: Περίανδρος Καράλης

 

Το παρόν άρθρο μας παρουσιάζει μία ακόμη δράση που γίνεται κάθε χρόνο για το βιβλίο. Έχουμε ήδη παρουσιάσει την Έκθεση Βιβλίου στο Ζάππειο, ως πρωταρχική γιορτή του βιβλίου στην Αθήνα. Φέτος μάλιστα, που η Αθήνα είναι Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του Βιβλίου, ό,τι το αφορά αποκτά μεγάλη και ιδιαίτερη βαρύτητα.

Ο Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α. λοιπόν φιλοξενεί και υποστηρίζει κάθε χρόνο μια πολύ ιδιαίτερη εκδήλωση/δράση, η οποία παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στην πλατεία μπροστά από το δημαρχείο της Αθήνας, στην οδό Αθηνάς αλλά και αλλού. Η πλατεία αυτή είναι γνωστή στους Αθηναίους με το όνομα του παλιού δημάρχου της πόλης, Κώστα Κοτζιά.

Το παζάρι βιβλίου στην πλατεία Κοτζιά

Το παζάρι συνδιοργανώνεται από τον Σ.Εκ.Β. (Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου) και την Π.Ο.Ε.Β. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών – Βιβλιοχαρτοπωλών). Η ιδιαιτερότητα της εκδήλωσης αυτής, που κρατά κάτι λιγότερο από μήνα, είναι πως τα βιβλία που προσφέρονται κοστίζουν πραγματικά ελάχιστα και είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους βιβλιοφάγους να προμηθευτούν βιβλία σε ποσότητα. Για περισσότερες πληροφορίες για το παζάρι, που λαμβάνει χώρα συνήθως τον χειμώνα, ο αναγνώστης μπορεί να διατρέξει την ιστοσελίδα, που έχει δημιουργήσει στο διαδίκτυο για αυτόν τον σκοπό ο Σ.Εκ.Β.: Παζάρι Βιβλίου.

Μερικές παρατηρήσεις

Ένα παζάρι βιβλίου είναι απαραίτητο και πάντα καλοδεχούμενο, ιδιαιτέρως από εμάς, εδώ στο ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ. Αυτό που πρέπει να σημειωθεί και που παρατηρείται από πολλούς επισκέπτες του είναι πως στο Παζάρι της πλατείας Κοτζιά δεν πωλούνται βιβλία αλλά γίνεται εκποίηση στοκ παλιών (αλλά δυστυχώς όχι παλαιών) βιβλίων στη λιανική. Εξαιρέσεις φυσικά υπάρχουν αλλά είναι ελάχιστες. Είναι κρίμα να βρίσκει κανείς κυρίως παρωχημένα ή δύσκολο να πουληθούν βιβλία και τίποτα άλλο.

Ο νέος αναγνώστης για να κερδηθεί, πρέπει να δημιουργηθεί. Δεν αρκούν οι δράσεις φιλαναγνωσίας στα σχολεία ή τα σποτάκια στα Μέσα. Θα πρέπει το φρέσκο και καλό βιβλίο, που αναγκαστικά είναι ακριβό, να μπορεί να γίνεται μία φορά τον χρόνο προσιτό και σε αυτούς που δεν έχουν αλλά και σε αυτούς που δεν έχουν μάθει να ξοδεύουν για να το αποκτήσουν. Ωραίο θα ήταν το παζάρι να διαρκούσε λίγες ημέρες αλλά με ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥΣ τίτλους και σε αυτές τις τιμές τις τόσο κάτω του κόστους. Οι νέοι, ο κόσμος της εκπαίδευσης, οι βιβλιόφιλοι θα το κατέκλυζαν. Έτσι δημιουργείται το αναγνωστικό κοινό. Το διάβασμα είναι μια έξη και ο φιλαναγνώστης πιστός καταναλωτής.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Κωνσταντίνος Ουρανός

Δάσκαλος