Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Στις μέρες μας η ψυχαγωγία είναι σε μεγάλο βαθμό υπόθεση ψηφιακή. Το λεξιλόγιο των ψηφιακών παιχνιδιών έχει βρει τη θέση του στην καθημερινή μας γλώσσα επικοινωνίας. Είναι, λοιπόν, καιρός, να βρει τη θέση του και σ’ ένα λεξικό για μικρούς και μεγάλους παίκτες, αναγνώστες και χρήστες του Αθηνοδρομίου.

Η πρώτη ομάδα ακρωνύμων, που σας παρουσιάζουμε, καλύπτει τους όρους του Συστήματος Αξιολόγησης ESRB. Τα ακρώνυμα αυτά αντιπροσωπεύουν την αξιολόγηση που έχει λάβει το ψηφιακό παιχνίδι στο συγκεκριμένο σύστημα ηλικιακής διαβάθμισης. Εφιστούν δε την προσοχή στους παίκτες, αναφορικά με το κοινό-στόχο του κάθε παιχνιδιού. Βρίσκονται πάντα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας του ψηφιακού παιχνιδιού, μαζί με το λογότυπο του ESRB. Ας τα δούμε μαζί στον παρακάτω πίνακα:

EC Ακρώνυμο για το «Early Childhood». Πρόκειται για παιχνίδι που απευθύνεται σε παιδιά μικρής ηλικίας.
E Συντόμως το «Everyone», καθώς όλες οι ηλικίες παικτών μπορούν να απολαύσουν το παιχνίδι.
E 10+ «Everyone 10+», για παιχνίδια κατάλληλα για παιδιά άνω των 10 ετών.
T Η συντομογραφία αυτή, από το «Teen», αφορά στα παιχνίδια που προορίζονται για το εφηβικό κοινό.
M Τα παιχνίδια με την ένδειξη «Mature» απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας άνω των 17 ετών.
AO Το ακρώνυμο αυτό αντιστοιχεί στη φράση «Adult Only». Εντοπίζεται σε παιχνίδια για άτομα άνω των 18 ετών.
RP «Rating Pending», αναγράφεται στα παιχνίδια που δεν έχουν λάβει ακόμη τελική αξιολόγηση από το ESRB.

Ας στρέψουμε τώρα την προσοχή μας στα διάφορα είδη των ψηφιακών παιχνιδιών. Τα γνωστότερα ακρώνυμα, που αφορούν σε αυτήν την κατηγορία, τα έχουμε συγκεντρώσει για εσάς παρακάτω:

FPS «First Person Shooter»/Παιχνίδια σκοπευτή πρώτου προσώπου, με μεγάλη απήχηση. Σκεφτείτε τα Battlefield, Call of Duty, Halo, CounterStrike κ.ά. .
3PS/TPS/OTS «Third-Person Shooter/Over The Shoulder»/Παιχνίδια σκοπευτή τρίτου προσώπου, όπως τα Gears of War, Mass Effect κ.ά. .
4X «eXplore, eXpand, eXploit, eXterminate»/Πρόκειται για παιχνίδια στρατηγικής, που αναμένουν από τους παίκτες να εξερευνήσουν, να επεκτείνουν την κυριαρχία τους, να επωφεληθούν από τις καταστάσεις και να εξολοθρεύσουν τους αντιπάλους τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι η σειρά Civilization.
CCG «Collectible Card Game»/Παιχνίδια, όπως το Hearthstone, στα οποία οι παίκτες συλλέγουν κάρτες και αντιμετωπίζουν αντιπάλους στον ψηφιακό κόσμο.
RPG «Role-Playing Game»/Τα Skyrim, The Witcher, Fallout είναι παιχνίδια ρόλων. Επιτρέπουν στον παίκτη να δημιουργήσει τον δικό του χαρακτήρα και να βελτιώσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
RTS «Real Time Strategy»/Στα παιχνίδια αυτά εφαρμόζεις τη στρατηγική σου χωρίς παύση. Χτίζεις οχυρά και εξαπολύεις τον στρατό σου, για να κατατροπώσεις τον εχθρό, πριν προλάβει εκείνος να το κάνει. Τρανταχτό παράδειγμα το Age of Empires III.
RTT «Real Time Tactics»/Η τακτική που θα ακολουθήσεις στο πεδίο της μάχης είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα σε παιχνίδια, όπως τα Command & Conquer, Ground Control II και Men of War.
MMO «Massively Multiplayed Online»/Πρόκειται για διαδικτυακά παιχνίδια με μεγάλη βάση παικτών από όλον τον κόσμο, τα οποία μπορεί να ανήκουν σε διάφορα είδη. Το γνωστότερο από αυτά είναι το World of Warcraft.
MOBA «Multiplayer Online Battle Arena»/Αυτά τα διαδικτυακά παιχνίδια, όπου ο παίκτης χειρίζεται έναν ήρωα/πρωταθλητή και μέλος μιας ομάδας, κατακτούν καθημερινά τις καρδιές και το ενδιαφέρον των παικτών. Τέτοια είναι τα League of Legends και Dota 2.
SIM «Simulation»/Τα γνωστά σε όλους μας παιχνίδια προσομοίωσης, όπως π.χ. τα Farming Simulator, Flight Simulator κ.ά.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο πρώτο αυτό μέρος του λεξικού μας για το ψηφιακό παιχνίδι, καλύψαμε δύο βασικές κατηγορίες όρων, τις οποίες οι παίκτες βρίσκουμε χρήσιμες, όταν επιλέγουμε το παιχνίδι που επιθυμούμε. Ποιους όρους, όμως, θα συναντήσουμε, αφού ολοκληρώσουμε την εγκατάσταση του παιχνιδιού στον υπολογιστή μας ή εφόσον το εισάγουμε στην παιχνιδομηχανή μας; Θα τους ανακαλύψουμε μαζί σε επόμενο άρθρο μας!

Μέχρι την επόμενη φορά,

Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – ΜΔΕ Ειδική Αγωγή: Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική