Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

*Σημείωση: Καθώς τα ψηφιακά παιχνίδια είναι εξ ολοκλήρου επινόηση και κατασκευή ανθρώπων από πολλές ξένες χώρες, αλλά και επειδή είναι τα κατεξοχήν δημιουργήματα της Παγκοσμιοποίησης, η ορολογία τους δεν μπορεί παρά να ανήκει στη λίγκουα φράνκα της εποχής μας, την αγγλική γλώσσα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με τα παιχνίδια, τα οποία είναι ελληνικού σχεδιασμού και ιδιοκτησίας.

 

Στιγμιότυπο από το ψηφιακό παιχνίδι περιπέτειας The Legend of Zelda: Breath of the Wild

 

Στο τελευταίο (;) μέρος του λεξικού μας για το ψηφιακό παιχνίδι, μπορείτε να ανακαλύψετε, ανάμεσα στα λήμματα, βασικούς όρους γενικής χρήσης, τους οποίους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι παίκτες.

 

Οι όροι

Triple-A (AAA) Πρόκειται για έναν-ας μας επιτραπεί η έκφραση-διεθνή χαρακτηρισμό, που αφορά στην ποιότητα ενός παιχνιδιού. Τα παιχνίδια AAA μαγνητίζουν, τόσο τους υποστηρικτές όσο και τους επικριτές τους, με την υψηλή αισθητική τους και την άψογη λειτουργία τους. Κάτι τέτοιο είναι φυσικό, καθώς για τη δημιουργία τους δαπανώνται μεγάλα χρηματικά ποσά.
Bug Τα «ζωύφια» των ψηφιακών παιχνιδιών δεν είναι παρά σφάλματα στον κώδικά τους. Τα σφάλματα αυτά στο σύστημα ενός παιχνιδιού έχουν θετικά ή αρνητικά αποτελέσματα για τους παίκτες. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα «bug» να μας επιτρέψει να διπλασιάσουμε ένα πολύτιμο όπλο ή υλικό. Μπορεί, ωστόσο, να δημιουργήσει και κάποια διακοπή ή βλάβη στο παιχνίδι. Σε καμία περίπτωση, πάντως, τα «λάθη» αυτά δεν γίνονται με τη θέληση των δημιουργών.
DLC Downloadable Content/Περιεχόμενο που μπορούμε να «κατεβάσουμε». Η  ποικιλία των προϊόντων, που είναι διαθέσιμα προς «κατέβασμα» σε ένα ψηφιακό παιχνίδι, είναι μεγάλη. Οι παίκτες μπορούν να λάβουν από μικρές, βελτιωτικές ενημερώσεις έως και νέα αντικείμενα ή πίστες. Μερικές φορές, το περιεχόμενο αυτό πωλείται στους παίκτες ως «άδεια εισόδου», που μας επιτρέπει την πρόσβαση σε περιεχόμενο του παιχνιδιού, πολύ πριν επιτραπεί η δωρεάν πρόσβαση στο σύνολο των παικτών.
DRM Digital Rights Management/Διαχείριση Ψηφιακών Δικαιωμάτων. Όταν στο παιχνίδι μας υπάρχει κάποιας μορφής DRM, αυτό σημαίνει πως διαθέτει ενσωματωμένο λογισμικό αυτού του είδους. Κάτι τέτοιο προστατεύει το περιβάλλον του παιχνιδιού από επιθέσεις ψηφιακής «πειρατείας».
Easter Egg Κάποιος από τους προγραμματιστές του παιχνιδιού, μερικές φορές αποφασίζει να γίνει «πασχαλινός λαγός»! Κρύβει, λοιπόν, χαρακτηριστικά/«αυγά» στο παιχνίδι, τα οποία οι παίκτες χρειάζεται να προσπαθήσουν για να βρουν (π.χ. ένα κρυφό επίπεδο ή πίστα).
FFA Free for All. Το ακρώνυμο αυτό χρησιμοποιείται: α)προκειμένου να περιγράψει τον τρόπο που διανέμουμε τη λεία (βλ. loot), επιτρέποντας σε κάθε παίκτη να πάρει ότι θέλει και β)ώστε να περιγράψει μάχες στο παιχνίδι, κατά τις οποίες δεν αναμένεται ή δεν γίνεται σεβαστή η επιλογή πλευράς/συμμαχίας από τους παίκτες.
F2P Free to Play. Ορισμένα παιχνίδια είναι ελεύθερα για όλους τους παίκτες. Τέτοια παιχνίδια κερδίζουν χρήματα με άλλα μέσα, όπως διαφημίσεις ή μικροσυναλλαγές (βλ. DLC).
LAN Local Area Network/Τοπικό Δίκτυο. Υπάρχουν ψηφιακά παιχνίδια, τα οποία έχουν δυνατότητα αναπαραγωγής LAN. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να παίξουμε με οποιονδήποτε έχει συνδεθεί π.χ. στο δίκτυο του σπιτιού μας.
P2P Pay to Play. Σε αντίθεση με τα παιχνίδια F2P, προκειμένου να παίξουμε P2P παιχνίδια, πρέπει να τα αγοράσουμε. Πολύ πιθανό είναι, επίσης, να περιλαμβάνουν μικροσυναλλαγές.
P2W Pay to Win. Ο όρος αναφέρεται σε παιχνίδια, τα οποία, μέσω μικροσυναλλαγών, μπορούν να μας δώσουν κάποιου είδους προβάδισμα σε σχέση με τους υπόλοιπους παίκτες (π.χ. τη δυνατότητα να αποκτήσουμε ισχυρότερα όπλα ή επιπλέον χαρακτηριστικά για τον χαρακτήρα μας κ.ά.).
VOIP Voice Over IP/Φωνή μέσω Πρωτοκόλλου Διαδικτύου. Το ακρώνυμο αυτό αναφέρεται σε ένα πρόγραμμα, που μερικά ψηφιακά παιχνίδια διαθέτουν. Ένα πρόγραμμα VOIP μας επιτρέπει να συνομιλούμε με άλλους παίκτες, μέσω απευθείας σύνδεσης. Βεβαίως, σε περίπτωση απουσίας ενός τέτοιου προγράμματος, οι παίκτες μπορούν να επιλέξουν προγράμματα όπως το Discord, το Ventrilo, το Mumble, το TeamSpeak κ.ά. .

 

Μέχρι τώρα, στο λεξικό μας για το ψηφιακό παιχνίδι έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν αρκετοί βασικοί όροι, που συναντούμε και χρησιμοποιούμε κατά την εμπειρία μας στον κόσμο της ψηφιακής αναψυχής. Είναι λογικό να γνωρίζατε κάποιους από αυτούς, ειδικά εάν είστε λάτρεις της ψηφιακής διασκέδασης. Η γλώσσα μας, ωστόσο, είναι ζωντανός οργανισμός και συνεχώς εξελίσσεται. Καινούριες λέξεις βρίσκουν τη θέση τους στη γλώσσα των σχεδιαστών, των προγραμματιστών και των τεχνικών, που ασχολούνται με την ανάπτυξη ψηφιακών παιχνιδιών. Ακόμα, νέοι όροι και ακρώνυμα κάνουν την εμφάνισή τους στις διαδικτυακές συζητήσεις μικρών και μεγάλων παικτών, στα συνέδρια και στις εκδηλώσεις, που οργανώνονται για τους φίλους του gaming. Υπάρχουν κάποιες που ήδη έρχονται στο νου, όταν διαβάζετε αυτές τις γραμμές, σωστά; Μην διστάσετε να τις μοιραστείτε με το ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ, ώστε το λεξικό του ψηφιακού παιχνιδιού να επιστρέψει για να βοηθήσει!

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!

 

*λίγκουα φράνκα: μία διεθνής γλώσσα συνεννόησης και συναλλαγών μεταξύ των κρατών

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο