Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

*Σημείωση: Καθώς τα ψηφιακά παιχνίδια είναι εξ ολοκλήρου επινόηση και κατασκευή ανθρώπων από πολλές ξένες χώρες, αλλά και επειδή είναι τα κατεξοχήν δημιουργήματα της Παγκοσμιοποίησης, η ορολογία τους δεν μπορεί παρά να ανήκει στη λίγκουα φράνκα της εποχής μας, την αγγλική γλώσσα. Αυτό συμβαίνει ακόμα και με τα παιχνίδια, τα οποία είναι ελληνικού σχεδιασμού και ιδιοκτησίας.

Στιγμιότυπο από την έβδομη επέκταση του ψηφιακού MMO παιχνιδιού World of Warcraft, Battle of Azeroth.

 

Δημιουργήσαμε μόλις λογαριασμό σε ένα online ψηφιακό παιχνίδι! Αυτό σημαίνει ότι, είτε μόνοι είτε με την ομάδα μας, θα έρθουμε σε επαφή με άλλους χρήστες, πιθανότατα από όλον τον κόσμο. Θα τους αντιμετωπίσουμε ως αντιπάλους ή, ενδεχομένως, θα συνεργαστούμε μαζί τους. Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί να επικοινωνήσουμε μαζί τους, με σύντομο και σαφή τρόπο και, φυσικά, με όρους κατανοητούς και αποδεχτούς από τη διεθνή κοινότητα των online παικτών. Η ενότητα αυτή του λεξικού μας για το ψηφιακό παιχνίδι αφορά ακριβώς σε αυτή την διαδεδομένη στους χώρους συνομιλίας (διεθνώς forum και chat room) των online παιχνιδιών και, ομολογουμένως, πολύ ενδιαφέρουσα ορολογία, που χρησιμοποιούν οι παίκτες για να επικοινωνούν μεταξύ τους.

 

Οι όροι

Cheese Χρησιμοποιούμε τον όρο, είτε ως ρήμα είτε ως ουσιαστικό, για να δείξουμε ότι κάποιος ακολουθεί ύπουλη ή κρυφή στρατηγική στο παιχνίδι.
Co-op Cooperation. Το ακρώνυμο αυτό δηλώνει τη συνεργασία δύο ή περισσότερων παικτών.
DC Disconnect. Ο παίκτης που γράφει το ακρώνυμο αυτό σε μια συνομιλία, δηλώνει ότι α) αποσυνδέθηκε/θα αποσυνδεθεί από το παιχνίδι με τη θέλησή του ή β) αποσυνδέθηκε χωρίς τη θέλησή του.
EZ Easy. Γράφοντας το σε μια συνομιλία, δείχνουμε ότι η νίκη μας ήταν εύκολη και ο αντίπαλος δεν ήταν υπολογίσιμος.
Feeder/Feeding/Fed «Feeder» ονομάζουμε τον παίκτη μιας ομάδας, που συστηματικά ηττάται ή πεθαίνει κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Οποιοσδήποτε παίκτης επωφελείται/»τρέφεται» από την ήττα, χαρακτηρίζεται «fed»(«χορτάτος»).
FF Friendly Fire ή Forfeit. Το FF μπορεί, σε μια συζήτηση μεταξύ παικτών, να δηλώνει τα «φιλικά πυρά», που δέχεται κάποιος από έναν συμπαίκτη του. Ίσως, όμως, σηματοδοτεί και την υποχώρηση της ομάδας, όταν τα πράγματα δυσκολέψουν.
FTW For The Win. Συνήθως, το χρησιμοποιούμε στο τέλος των σχολίων μας, σε μια συνομιλία, για να δείξουμε τη θετική έκβαση, π.χ. τη νίκη μας απέναντι σε έναν δύσκολο αντίπαλο.
Griefer Χαρακτηρίζουμε «griefer» το άτομο που προκαλεί ή παρενοχλεί εσκεμμένα άλλους παίκτες, ώστε να τους χαλάσει τη διάθεση.
GG/BG Good Game/Bad Game. Τα ακρώνυμα αυτά κλείνουν τις συνομιλίες ενός παιχνιδιού. Το GG δείχνει συνήθως την ευγενή άμιλλα ενός παίκτη. Το BG γράφεται από παίκτες, που έχουν αναστατωθεί ή απογοητευτεί από την ήττα τους.
GG no re Good Game, no remake/replay. Δηλώνει ευγενή άμιλλα, αλλά και ότι δεν θα επακολουθήσει άλλος γύρος/άλλη μάχη με τον ίδιο παίκτη/την ίδια ομάδα.
Hacks/Hackz/Hax Ο όρος αυτός αναφέρεται σε ζαβολιά, είτε απέναντι σε άλλους παίκτες είτε σε σχέση με το ίδιο το λογισμικό του παιχνιδιού.
HF Have Fun. Φιλικός όρος, που τον χρησιμοποιούμε στην αρχή ενός παιχνιδιού, για να ευχηθούμε στους παίκτες να περάσουν καλά.
IGN In-Game Name. Το όνομα που επιλέγουμε να έχουμε στο παιχνίδι. Συνήθως, περιλαμβάνει και αριθμούς, καθώς μπορεί το όνομα, που θέλαμε αρχικά, να είναι «πιασμένο» από άλλον παίκτη (π.χ. «stormrider_97»).
INC Incoming. Το ακρώνυμο αυτό αποτελεί προειδοποίηση για επερχόμενο κίνδυνο, π.χ. εχθρό ή τέρας.
LEET/1337 «elite».  Αν συναντήσουμε τον όρο αυτόν σε μια συνομιλία, ξέρουμε ότι μιλάμε για κάτι/κάποιον εκλεκτό (π.χ. όπλο, ιδιότητα κ.ά.).
LFG/LFM/LFP Looking for Group/More/Party. Το ακρώνυμο αυτό χρησιμοποιείται κυρίως σε παιχνίδια πολλαπλών παικτών. Δηλώνει την ανάγκη ενός παίκτη ή μιας ομάδας για ενισχύσεις. Συνήθως, περιλαμβάνει κι έναν αριθμό, που δείχνει πόσοι παίκτες χρειάζονται. (π.χ. LF4M/looking for 4 more)
Noob/n00b/newb Με τον όρο αυτόν αναφερόμαστε σε καινούριο παίκτη στο παιχνίδι. Κάποιες φορές, βέβαια, το «noobaki»/ο «noobas» (όπως γράφεται στα ελληνικά forum) χρησιμοποιείται μειωτικά στις συνομιλίες και αφορά σε παίκτες, που δεν αποδίδουν, ασχέτως του επιπέδου εμπειρίας τους.
OHKO One-Hit Knock-Out. Πρόκειται για ακρώνυμο των παιχνιδιών μάχης. Το γράφουμε για μια επίθεση που καταλήγει απευθείας σε θάνατο ενός χαρακτήρα/παίκτη.
OOM/OOR Out of Mana/Resource. Πληκτρολογούμε αυτό το ακρώνυμο, όταν βρισκόμαστε σε μάχη με την ομάδα μας και η ενέργειά/ικανότητά μας έχει εξαντληθεί.
OP/Imba Over Powered/Imbalanced. Οι όροι αυτοί αναφέρονται σε αντικείμενα ή χαρακτήρες με υπερβολική ισχύ, σε σύγκριση πάντα με άλλα αντικείμενα ή χαρακτήρες στο παιχνίδι.
OTW On The Way. Μας βοηθά να κερδίσουμε χρόνο στην πληκτρολόγηση και ταυτόχρονα να ενημερώσουμε τους συμπαίκτες μας ότι η βοήθεια καταφθάνει.
PK Player Kill. Χρησιμοποιείται ως ρήμα και αφορά στην ενέργειά μας να εξολοθρεύσουμε τον χαρακτήρα ενός άλλου παίκτη.
PUG Pick-Up Group. Μια ομάδα από τυχαίους, ξένους μεταξύ τους, παίκτες, που έχουν κοινό στόχο την εκπλήρωση μιας αποστολής.
QQ Στην περίπτωση αυτή δεν μιλάμε για ακρώνυμο, αλλά για μια αναπαράσταση δακρυσμένου προσώπου, που εκφράζει τη στενοχώρια.
Rekt/Owned/Pwned «Wrecked». Γράφεται όταν θέλουμε να υπερηφανευτούμε, επειδή κερδίσαμε έναν αντίπαλο παίκτη.
Rez «Resurrect». Σε μια συνομιλία, μπορούμε να ζητήσουμε από τον παίκτη-«θεραπευτή» της ομάδας να «αναστήσει» τον χαρακτήρα μας, που έχει πεθάνει.
Salty Δηλώνει τον αναστατωμένο ή απογοητευμένο παίκτη, που, επειδή χάνει, παραπονιέται στις συνομιλίες, καθ’όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Smurf Πρόκειται για έναν έμπειρο παίκτη, ο οποίος δημιουργεί καινούριο χαρακτήρα ή λογαριασμό, ώστε να παίξει με παίκτες χαμηλότερου επιπέδου.
Toxic Ο όρος περιγράφει τη στάση και τη συμπεριφορά ενός παίκτη, που παραπονιέται έντονα, κακολογεί και βρίζει τους άλλους παίκτες.
WTB/WTT/WTS Want to Buy/Trade/Sell. Τα ακρώνυμα αυτά δηλώνουν την πρόθεση των χρηστών να προσφέρουν ή να αποκτήσουν κάποιο αντικείμενο ή ικανότητα.
Xpac Expansion Pack. Πρόκειται για πακέτο επέκτασης, με νέο περιεχόμενο για το παιχνίδι, το οποίο δεν υπάρχει στην αρχική έκδοση. Συνήθως, χρεώνεται επιπλέον η απόκτησή του. Πολλά γνωστά online παιχνίδια έχουν κυκλοφορήσει περισσότερα από ένα τέτοια πακέτα.

 

Στο άρθρο αυτό παρουσιάσαμε τους κυριότερους όρους επικοινωνίας μεταξύ των παικτών, που επιλέγουν τα online ψηφιακά παιχνίδια ως μέσο αναψυχής. Στο λεξικό μας για το ψηφιακό παιχνίδι θα επανέλθουμε σε προσεχές άρθρο, με την ενότητα που αφορά σε βασικούς όρους γενικής χρήσης, τους οποίους είναι απαραίτητο να γνωρίζουν μικροί και μεγάλοι παίκτες.

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!

 

*λίγκουα φράνκα: μία διεθνής γλώσσα συνεννόησης και συναλλαγών μεταξύ των κρατών

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο