Προλογικό σημείωμα: Στέλλα Κυρίκου
Επιμέλεια δίσκου: Περίανδρος Καράλης

 

Ο Χάινριχ Σουτζ ή Συτς (Heinrich Schütz) ήταν Γερμανός μουσικός και συνθέτης του μπαρόκ, κατά τον 17ο αιώνα και έζησε και δημιούργησε στη Δρέσδη. Έζησε πριν από τον Μπαχ και έγραψε πάνω από 500 έργα. Θεωρείται από τους ειδικούς ο πιο σημαντικός μουσικός του Μπαρόκ στη Γερμανία, πριν από την εμφάνιση αυτού του τεραστίου μεγέθους, του Μπαχ. Δική του είναι η πρώτη γερμανική όπερα με τίτλο «Δάφνη» (Dafne).
Ο Χάινριχ Σουτζ ανάμεσα στα πολλά έργα, που συνέθεσε, έγραψε και Πάθη. Τα Κατά Ιωάννην, τα Κατά Λουκάν και τα Κατά Ματθαίον. Ο παρόντας δίσκος περιλαμβάνει τα Κατά Ματθαίον με το εξαιρετικό και περίφημο σύνολο Capella Augustana.
Το σύνολο Capella Augustana είναι ένα σπουδαίο, στο είδος του σύνολο, το οποίο ειδικεύεται σε έργα Παλαιάς Μουσικής από την όψιμη Αναγέννηση και το Μπαρόκ έως και τη Ρομαντική περίοδο και ιδιαίτερα σε έργα, που καταδεικνύουν την αλληλεπίδραση των μουσικών απόψεων και τάσεων της νότιας Ευρώπης με τη βόρεια, τις τόσο σπουδαίες για τη μουσική εποχές εκείνες. Ο ήχος του είναι καθαρός, υπέροχος, μας μεταφέρει ξεκάθαρα στο Μπαρόκ. Απολαύστε τον.

  1. 1.Τα κατά Ματθαίον Πάθη του Χριστού Μουσική: Χάινριχ Σουτζ. Απόδοση: Cappella Augustana 34:36

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ίρις – Φιόνα Νικολάου

Μουσικός Μουσικολόγος Μονωδός