Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

τι ψωνίζω από ένα νησί
ΦΩΤΟ: ΔΗΜΖΑ ΕΥΜΟΡΦΙΑ

Καλοκαίρι, θάλασσα, ήλιος… Και οι διακοπές ξεκινούν είτε σε κάποιο νησί είτε σε κάποιο παραθαλάσσιο μέρος. Ειδυλλιακά τοπία, καινούριες εικόνες, νέα ερεθίσματα και ανάβλυση θετικών συναισθημάτων, τόσο για τους μεγάλους όσο και για τους μικρούς μας φίλους. Ξεγνοιασιά!

Όλα τα μέλη της οικογένειας δένονται και διασκεδάζουν μαζί. Για να κρατηθούν, λοιπόν, όσο γίνεται πιο ζωντανές αυτές οι στιγμές ηρεμίας και γαλήνης, οι περισσότερες οικογένειες αγοράζουν από εκεί διάφορα αναμνηστικά ρούχα και αξεσουάρ, τα οποία κάνουν μεγάλο καλό στα παιδιά, καθώς σηματοδοτούν την απόκτηση κοσμοπολίτικου αέρα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν απόθεμα αναμνήσεων.

Ωστόσο, πρέπει να προσέξουμε κάποιες λεπτομέρειες κατά τις αγορές μας στο νησί. Συγκεκριμένα:

  • Πρώτα απ’ όλα, συνετό θα ήταν όλα τα απαραίτητα ρούχα και αξεσουάρ των διακοπών μας να βρίσκονται στη βαλίτσα μας. Θυμηθείτε: οι τιμές των προϊόντων στα τουριστικά μέρη είναι, συνήθως, υψηλότερες, ενώ και η ποιότητα δεν ανταποκρίνεται τις περισσότερες φορές σ’ αυτό που πληρώνουμε! Βέβαια, ένα δυο πραγματάκια, που δίνουν ένα τόνο διακοπών – ναι, και η κατανάλωση περιλαμβάνεται στις διακοπές – δεν είναι κακό να αγοραστούν. Με φειδώ!
  • Επιπρόσθετα, προσέχουμε ώστε τα ρούχα ή τα αξεσουάρ που θα αγοράσουμε, αν αγοράσουμε, να μην είναι ιδιαίτερα ακριβά, ώστε αν με τον καιρό φθαρούν να μην λυπηθούμε να τα πετάξουμε. Άλλωστε, τα παιδιά δεν νοιάζονται για τις τιμές!
  • Επίσης, καλό είναι να επιλέξουμε κάτι χρήσιμο, όπως ένα μπλουζάκι, ένα καπέλο, ένα κόσμημα. Όμως προσοχή: ο ενθουσιασμός είναι κακός σύμβουλος! Βεβαιωθείτε, ότι αυτό που σκοπεύετε να αγοράσετε έχει λόγο ύπαρξης στην γκαρνταρόμπα είτε του παιδιού είτε τη δική σας.
  • Ακόμη, φροντίστε ώστε αυτά που θα πάρετε να μην πιάνουν μεγάλο χώρο στη βαλίτσα σας. Τα μεγάλα σε μέγεθος αξεσουάρ, συνήθως είναι δύσχρηστα τόσο ως προς τη μεταφορά, όσο και ως προς τη χρήση τους. Έχετε στο νου σας τον όγκο της επιστροφής!
  • Μια άλλη καλή επιλογή είναι η αγορά κάποιου παραδοσιακού προϊόντος, όπως υφαντά, ταγάρια, παραδοσιακά ρούχα, κλπ.
  • Τέλος, δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να επιλέξουν και ίσως εκπλαγείτε. Άλλωστε, αυτά θα χαρούν περισσότερο με την αγορά. Παράλληλα, είναι και μια ευκαιρία για μάθημα οικιακής οικονομίας στις διακοπές, μακριά από τις σκοτούρες της καθημερινότητας!

Ψωνίστε, λοιπόν, έξυπνα!!!

Ηλ. Ταχ.: [email protected]
Ευμορφία Δήμζα
Δασκάλα –  Ειδική δασκάλα  – Ερευνήτρια Μόδας