Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Βρισκόμαστε εδώ και πολύ καιρό στην καρδιά του χειμώνα. Οι θερμοκρασίες κυμαίνονται από αρκετά ως πολύ χαμηλές. Αυτό τις καθιστά επώδυνες, τόσο για τη θερμοκρασία του σώματός μας όσο και για την υγεία μας γενικότερα. Δυστυχώς, αναπόφευκτα όλοι μας, και ιδίως τα παιδιά, έχουμε πέσει θύματα αυτών των απότομων αλλαγών του καιρού, αρρωσταίνοντας, καμιά φορά, και για αρκετές ημέρες.

Βέβαια, για να πούμε και τα πράγματα ως έχουν, δε φταίει μονάχα ο κρύος καιρός αλλά και οι μεγάλες αντιθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Επίσης, παρατηρούνται και μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας κατά τη διάρκεια της ίδιας μέρας, ή στην εναλλαγή της μικρής μέρας με τη μεγάλη νύχτα. Όλα αυτά απαιτούν από τους γονείς επαγρύπνηση και προγραμματισμό.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες του καιρού μάς δημιουργούν λοιπόν αρκετά προβλήματα στο ντύσιμο και στη «θωράκιση» των μικρών μας φίλων. Πολλοί γονείς, φοβούμενοι το κρυολόγημα, ντύνουν τα παιδιά τους με πολύ χοντρά και ζεστά ρούχα, ώστε να τα προφυλάξουν από το κρύο. Ωστόσο, ξεχνούν τον παράγοντα της ζεστής σχολικής αίθουσας, τις συναισθηματικές – ψυχολογικές εξάψεις, το έντονο παιχνίδι του διαλείμματος και, συνεπώς, τον ιδρώτα. Έτσι τίθεται επιτακτικό το ερώτημα του τι μπορεί να κάνει κανείς.

Η τάση "Κρεμμύδι"
Η τάση «Κρεμμύδι»

Αγαπητοί γονείς, μην απελπίζεστε! Η πρότασή μας για την αντιμετώπιση αυτών των παραμέτρων είναι η τάση που έχει κυριαρχήσει φέτος στον κόσμο της μόδας για τον χειμώνα: η τάση του »Layering». Η τάση αυτή ουσιαστικά προτείνει να φοράμε πολλά ρούχα διαφορετικών υφών το ένα πάνω από το άλλο. Η λύση αυτή είναι αρκετά πρακτική και εύκολη και μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη επιτυχία και στα παιδιά. Συγκεκριμένα, βάλτε στο παιδί μια κοντομάνικη μπλούζα, ναι. Από πάνω μπορείτε να βάλετε ένα λεπτό πουλοβεράκι ή φουτεράκι συνδυασμένο με μια ζακέτα. Τέλος, βάλτε από πάνω το μπουφάν ή το παλτό του.

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά στα αγόρια, δώστε στο παιδί να φορέσει ένα παντελόνι υφασμάτινο ή φόρμα, καθώς είναι ζεστά! Επίσης, τα κορίτσια μπορούν να φορέσουν κάποιο κολάν σε χοντρό ύφασμα, όπως βελούδο! Καλό είναι να αποφεύγετε τα τζιν παντελόνια, διότι δεν προφυλάσσουν από το κρύο! Έπειτα, δώστε να φορέσουν μια κοντομάνικη μπλούζα σε όποιο χρώμα θέλετε! Αν επιλέξετε είτε ανοιχτό είτε σκούρο χρώμα, θα ήταν προτιμότερο να συνεχίσετε τα υπόλοιπα στρώματα σε συναφείς χρωματικά τόνους! Για παράδειγμα, αν επιλέξετε λευκή κοντομάνικη μπλούζα, βάλτε ένα μπεζ πουλόβερ, μπεζ ζακέτα και μπουφάν σε όποιο χρώμα έχετε! Τέλος, για τους πιο τολμηρούς, έχουμε την εξής πρόταση: ΠΑΙΞΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ!!! Συνδυάστε έντονα χρώματα και το αποτέλεσμα θα βγει παιχνιδιάρικο και χαριτωμένο!!!

Πρόταση "Κρεμμύδι"
Πρόταση «Κρεμμύδι»

Με αυτές τις διαστρωματώσεις, το παιδί είναι ζεστό, όταν βρίσκεται έξω, ενώ, όταν βρίσκεται σε εσωτερικό χώρο, μπορεί να βγάλει όσα ρούχα του είναι περιττά και να κρατήσει αυτά με τα οποία αισθάνεται άνετα. Έτσι, και εσείς θα νιώθετε ήρεμοι, αφού θα έχετε φροντίσει όσο γίνεται καλύτερα για την υγεία του, και το παιδί θα είναι άνετο, αφού θα έχει την επιλογή να επιλέξει τη «διαστρωμάτωση» που του παρέχει ζεστασιά, χωρίς να ιδρώνει και να κινδυνεύει από ιώσεις… Όλο αυτό έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση να εξηγήσετε στο παιδί σας σε ποια περίπτωση βγάζει κάθε ρουχαλάκι – θα δυσκολευτείτε λίγο με τους εφήβους – και το πότε πρέπει να το ξαναβάλει. Ένα μικρό μάθημα Φυσικής, πάνω στο θέμα, θα βοηθούσε σίγουρα και θα το έκανε πολύ ενδιαφέρον!

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευμορφία Δήμζα

Δασκάλα –  Ειδική δασκάλα  – Ερευνήτρια Μόδας