Σύνταξη άρθρου: Ευμορφία Δήμζα

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Οι μικροί ήρωες της καθημερινότητάς μας σαφώς και θέλουν να είναι απίθανα και όμορφα ντυμένοι. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι αν αυτό πρέπει να γίνεται εις βάρος της ελευθερίας των κινήσεών του και ίσως και της υγείας του.

Η απάντηση είναι φυσικά πως ΟΧΙ! Μας ενδιαφέρει το παιδί να είναι άνετο και υγιές μέσα στα ρούχα του, και αυτά που φορά, μ’ έναν τρόπο, να το εκφράζουν και να του αρέσουν. Μην ξεχνάμε πως τα παιδιά κοινωνικοποιούνται στο σχολείο και το να δέχονται θετικά σχόλια για τα ρούχα τους συντελεί αποφασιστικά σε αυτό!

Αμάνικο γιλέκο για την άνοιξη
Αμάνικο γιλέκο για την άνοιξη

Όμως, κάθε μητέρα πέρα από τα πολύ σημαντικά παραπάνω, έχει και τον καθημερινό πονοκέφαλο του να καλύψει τις ανάγκες ένδυσης των παιδιών. Το πρόβλημα εντείνεται πολύ κατά τις μεταβατικές περιόδους από το κρύο στη ζέστη και αντίστροφα. Καθώς οι εποχές έχουν αλλάξει, η πλειοψηφία των μαμάδων στήνεται να ακούσει τα δελτία καιρού κι ύστερα να φτιάξει την αλλαξιά της ημέρας. Και φυσικά ενδιαφέρεται πλέον να ντύνει τους μικρούς μας φίλους με όμορφα και ποιοτικά ρούχα, που όμως έχουν και στυλ.

Κι εδώ ερχόμαστε στο σημείο του πώς συνδυάζεται το πρακτικό με το ωραίο. Τι γίνεται δηλαδή με την άνεση του ρούχου των παιδιών μας; Συνδυάζεται με το στυλ;

   Και φυσικά η απάντηση είναι καταφατική!!! Και για τον χειμώνα και για τον ήλιο με δόντια και στις μεγάλες ζέστες! Και όταν ακόμα τα παιδιά είναι με ιώσεις!!!

Σαφώς και πολλοί γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι όμορφα ντυμένα. Ωστόσο, χάρη στην πληθώρα των επιλογών που υπάρχει στην αγορά του παιδικού ρούχου, είναι εφικτό το στυλ να συνδυάζεται με την άνεση και την πρακτικότητα.

Άνεση και κομψότητα
Άνεση και κομψότητα

Ο παράγοντας άνεση περιλαμβάνει τις εξής παραμέτρους:

  1. Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν τα ρούχα λαβαίνοντας υπόψη τις συνθήκες του καιρού και στο σπίτι και στο σχολείο. Δηλαδή αν κάνει κρύο, έχει πολλή ζέστη, έχει μεγάλες διαφορές θερμοκρασίας από το πρωί μέχρι το βράδυ, υπάρχει υγρασία κ.λ.π. . Μάλιστα, καλό θα ήταν να συζητούν με το παιδί για τις επιλογές των ρούχων, καθώς ποιος γνωρίζει καλύτερα το σώμα και τις ανάγκες του, αν όχι το ίδιο το παιδί;
  2. Οι δραστηριότητες και οι βιολογικές ανάγκες του παιδιού καθορίζουν την επιλογή του ρούχου. Για παράδειγμα,  η ηλικία του, ιδρώνει πολύ εύκολα, κρυώνει πολύ, αισθάνεται δυσφορίες, του αρέσουν τα όμορφα ρούχα, αθλείται, δεν αθλείται και ούτω καθεξής.
  3. Το σωστό μέγεθος είναι, επίσης, πολύ σημαντική παράμετρος. Τόσο τα μεγαλύτερα όσο και τα μικρότερα μεγέθη ρούχων από το κανονικό του παιδιού, δημιουργούν προβλήματα. Εμποδίζουν την εφίδρωση, τις κινήσεις και κάνουν το παιδί να αισθάνεται αμήχανα.

Εφόσον λοιπόν καλυφθούν οι παραπάνω παράμετροι, οι γονείς έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ρούχα που προσδίδουν, εκτός από άνεση, και ωραίο στυλ σε κάθε σύγχρονη δραστηριότητα, όπως στο σχολείο, στο φροντιστήριο, στις αθλητικές δραστηριότητες, στα πάρτυ, στις εκδρομές κ.λ.π. Μην ξεχνάμε όμως πως δεν χρειάζονται υπερβολές, διότι έτσι δημιουργούνται άλλου είδους σοβαρότατα προβλήματα.

Βολικό και πρακτικό
Βολικό και πρακτικό

Όλες αυτές οι διαδικασίες έχουν, βεβαίως, κι ένα οικονομικό κόστος. Έξυπνο είναι να είναι και αυτό ένα θέμα συζήτησης με τα παιδιά μας και μάλιστα να γίνεται αναλυτικά και τα παιδιά να συμμετέχουν, εν μέρει τουλάχιστον,  στην κατάρτιση του οικογενειακού προϋπολογισμού. Συνεπώς, οι παραπάνω επιλογές συνιστούν  ταυτοχρόνως και μάθημα οικιακής οικονομίας κι εκπαίδευση στο καλό γούστο!

 

Φανείτε έξυπνοι, εντυπωσιάστε με τις επιλογές σας!!!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ευμορφία Δήμζα

Δασκάλα – Ερευνήτρια της μόδας