Σύνταξη άρθρου: Αναστασία Γερογιάννη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Το καλοκαίρι στο μυαλό όλων είναι συνδεδεμένο με ένα μόνο πράγμα, το παγωτό! Ποιος δε θυμάται τον εαυτό του άραγε να μετρά έστω και μια φορά στην παιδική του ηλικία το πόσα παγωτά έφαγε το καλοκαίρι, ώστε να αναδειχτεί ο νικητής ανάμεσα στους φίλους του; Το παγωτό λοιπόν αποτελεί ένα γλύκισμα το οποίο για τα παιδιά καλύπτει την ανάγκη τους για γλυκιά γεύση και παράλληλα δροσίζει και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού.

Πλέον στην αγορά υπάρχουν αμέτρητες επιλογές για τον καταναλωτή. Οι γεύσεις είναι περισσότερες από όσες μπορεί κάποιος να φανταστεί. Υπάρχουν γρανίτες, σορμπέ, κλασικά παγωτά και παγωτό γιαούρτι. Παγωτό χύμα, σε ξυλάκι, σε κυπελάκι. Με κομμάτια σοκολάτας, φρούτων, ξηρών καρπών και ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους. Και οι επιλογές δεν τελειώνουν…

Το παγωτό, εκτός από το να δροσίζει και να γλυκαίνει, μπορεί να καλύψει περίπου το 5 -10% των ημερήσιων αναγκών μας σε θερμίδες (75-250 θερμίδες/100 γρ.) και περίπου το 10% των ημερήσιων αναγκών σε πρωτεΐνη (πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας). Επιπλέον περιέχει υδατάνθρακες (20-25 γρ./100 γρ.) λόγω των γλυκαντικών ουσιών και της λακτόζης του γάλακτος καθώς και λίπος (0-15 γρ./100 γρ.) λόγω του λίπους του γάλακτος ή συστατικών όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος και τα αυγά, που πιθανόν να περιέχει. Επιπλέον περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, βιταμίνη Α, Β1, Β2, Β6, Β12 αλλά είναι φτωχό σε σίδηρο και βιταμίνες D και C.

Οι γρανίτες και τα σορμπέ αποτελούν τις επιλογές που περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες και σχεδόν μηδενικό λίπος καθώς κύριο συστατικό τους είναι ο χυμός ή ο πουρές φρούτων.

Το ξυλάκι παγωτό έχει και αυτό λίγες θερμίδες, όταν δεν έχει επικάλυψη σοκολάτας αλλά και σε σύγκριση με τα παγωτά σε «κυπελάκι» και ιδιαίτερα τα παρφέ, τα οποία είναι πλούσια σε κορεσμένο λίπος και χοληστερίνη.
Το παγωτό γιαούρτι, όταν καταναλώνεται χωρίς συνοδευτικά, όπως σιρόπι, λιωμένη σοκολάτα, κομμάτια σοκολάτας, μπισκότα κ.λπ., αποτελεί καλύτερη επιλογή από ένα παγωτό σε «κυπελάκι» καθώς έχει ως πρώτη ύλη το γιαούρτι και μπορεί να συνδυαστεί ιδανικά με φρούτα και ξηρούς καρπούς.

Τα παγωτά τύπου λάιτ (light) που συναντάμε συχνά στην αγορά, περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης όπως ασπαρτάμη ή στέβια και σχεδόν μηδενικό λίπος. Αυτά αποτελούν ιδιαίτερα καλές επιλογές για άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη καθώς έχουν μικρή επίδραση στα επίπεδα ζακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στα παγωτά τύπου λάιτ (light), που διαθέτουν επικάλυψη σοκολάτας, τα οποία είναι πλούσια σε λιπαρά και μπορεί να εμπεριέχουν έως και 200 θερμίδες ανά ξυλάκι.

Τέλος το σπιτικό παγωτό αποτελεί και αυτό μια πολύ καλή επιλογή καθώς δεν περιέχει συντηρητικά και πρόσθετα και μπορούμε εμείς να ρυθμίσουμε, κατά την παρασκευή του, τις θερμίδες και τα λιπαρά που αυτό μπορεί να περιέχει. Φυσικά η διάρκεια ζωής του είναι πολύ μικρότερη από τα παγωτά του εμπορίου.

Η θερμιδική αξία 100 γραμμαρίων των κυριότερων τύπων παγωτού είναι για το παγωτό σοκολάτα 235 θερμίδες, για το παρφέ 220 θερμίδες, για τη βανίλια 180 θερμίδες, για το σορμπέ 130 θερμίδες, για το παγωτό τύπου λάιτ (light) 125 θερμίδες και για τη γρανίτα 100 θερμίδες.

Για να «ξοδέψουμε» τις 200 θερμίδες, που κατά μέσο όρο προσλαμβάνουμε από την κατανάλωση ενός παγωτού, θα πρέπει να ποδηλατούμε (10 χλμ/ώρα) για 30 λεπτά ή να περπατάμε (3 χλμ/ώρα) για 1 ώρα ή να τρέχουμε (5 χλμ/ώρα) για 30 λεπτά ή να κολυμπάμε με γρήγορο ρυθμό για 30 λεπτά.

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν υπάρχουν τροφές που παχαίνουν ή δεν παχαίνουν. Η κατανάλωση εκτός του μέτρου είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει στην αύξηση των ημερήσιων προσλαμβανόμενων θερμίδων και τελικά σε αύξηση του σωματικού βάρους. Έτσι η κατανάλωση παγωτών σε φυσιολογική συχνότητα, της τάξης των ενός με δύο παγωτών την εβδομάδα, όχι μόνο δεν «απειλεί» τη γραμμή (σιλουέτα) μας αλλά θα μας προσφέρει την απόλαυση και τη δροσιά που συνοδεύει πάντα την κατανάλωση ενός τόσο αγαπημένου εδέσματος, όπως είναι ένα γευστικό παγωτό. Ρωτήστε τα παιδιά!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ιζαμπέλα Λαδοπούλου

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης