Σύνταξη άρθρου: Σύλβια Mάρκο
Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Το 1999 η Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς με την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, έχοντας ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, μέσω της σωστής ενημέρωσης, σχετικά με ο,τιδήποτε αφορά στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η καρδιά, ο μεγάλος άγνωστος. Ας τη γνωρίσουμε

Η καρδιά είναι μυς με ειδικά χαρακτηριστικά και συνιστά το κέντρο της κυκλοφορίας του αίματος. Σε γενικές γραμμές η δομή της αποτελείται από μία κεντρική αντλία, η οποία βρίσκεται στην αριστερή κοιλία της καρδιάς. Η αντλία αυτή διοχετεύει αίμα σε όλα τα σημεία του σώματος και από κοιλότητες, οι οποίες υποδέχονται από τις φλέβες το αίμα που έχει χρησιμοποιηθεί. Ύστερα το προωθεί στους πνεύμονες, όπου το αίμα καθαρίζει και επανοξυγονώνεται, για να φτάσει ξανά στην κεντρική αντλία. Σε κάθε συστολή της αριστερής κοιλίας της καρδιάς προωθείται μέρος του αίματος που περιέχεται στην αορτή, την κεντρική δηλαδή αρτηρία του σώματος. Κάθε συστολή της καρδιάς γίνεται αντιληπτή στις μεγάλες αρτηρίες ως σφυγμός. Συνήθως έχουμε γύρω στις 70 τέτοιες συστολές της αριστερής κοιλίας κάθε λεπτό. Είναι αυτό που λέμε, «η καρδιά μας χτυπάει».

Η ενημέρωση για ζητήματα καρδιάς

Πάνω από όλα όμως είναι απαραίτητο όλοι μικροί και μεγάλοι να ενημερώνονται για το πώς κρατείται η καρδιά μας υγιής. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν πολλοί τρόποι (σχολείο, σεμινάρια, η επίσκεψη στον καρδιολόγο, το διάβασμα και η προσωπική πληροφόρηση και άλλοι πολλοί). Ένας τρόπος όμως που βοηθά πολύ και περισσότερους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν είναι οι εκστρατείες και οι δράσεις ενημέρωσης μεγάλων οργανισμών, όπως ο Π.Ο.Υ. που είναι ο βραχίονας υγείας του Ο.Η.Ε. . Ας δούμε τι κερδίζουμε όλοι από τις δράσεις αυτές.

  • Προωθείται η πρόληψη και ο έλεγχος των παθήσεων της καρδιάς,
  • προάγεται η ανταλλαγή πληροφοριών, που αφορούν στις διάφορες επιστημονικές εξελίξεις, μεταξύ των ατόμων που ασχολούνται με θέματα που αφορούν στην καρδιαγγειακή περίθαλψη,
  • προωθείται η υγιεινή διατροφή και γενικότερα ένας υγιεινός τρόπος ζωής τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Πολύ σημαντικό ζήτημα θεωρείται ο τρόπος ζωής που ακολουθεί ο καθένας από εμάς. Είναι γνωστό πως πολλά καρδιαγγειακά νοσήματα και παθήσεις μπορούν να αποφευχθούν εάν υπάρχει η πρόληψη στη ζωή μας. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως το έμφραγμα του μυοκαρδίου, το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, η καρδιακή ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές αρρυθμίας, αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου παγκοσμίως και οδηγούν σε 17,3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο.

Κάτι σημαντικό, που μπορεί να μας σώσει τη ζωή: το να γνωρίζει ένα άτομο ότι πάσχει από καρδιαγγειακό νόσημα ή κάποια συγγενή καρδιοπάθεια, είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο προγεννητικής συμβουλής και οικογενειακού προγραμματισμού, καθώς έγκαιρα του επιβάλλει και του επιτρέπει να ακολουθήσει την κατάλληλη θεραπεία ή επιλογή θεραπείας. Ο προγεννητικός έλεγχος σώζει ζωές.

Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις είναι:

  • το κάπνισμα,
  • η αρτηριακή υπέρταση,
  • η υψηλή χοληστερόλη,
  • το υψηλό σάκχαρο αίματος,
  • η παχυσαρκία,
  • η καθιστική ζωή,
  • η κακή διατροφή,
  • η κληρονομικότητα.

Στατιστικά Στοιχεία

  • Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας μεταξύ 50 και 59 ετών κινδυνεύει από έμφραγμα χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα. Αντίθετα, οι γυναίκες στέκονται περισσότερο τυχερές στη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς το έμφραγμα τις περισσότερες φορές «προειδοποιεί» με οξύ πόνο στο στήθος.
  • Ο κίνδυνος εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου είναι πιθανόν να μειωθεί κατά 20-25% στην περίπτωση που κάποιος ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή. Αξίζει να σημειωθεί πως η ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους, που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
  • Αξίζει να σημειωθεί πως η καρδιαγγειακή νόσος παραμένει η κύρια αιτία θανάτου στον κόσμο. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται είτε σε κάποια καρδιακή νόσο, είτε αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
  • Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας καφέ σε καθημερινή βάση τείνει να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε αντίθεση με όσους καταναλώνουν 1-2 φλιτζάνια καφέ ημερησίως.
  • Η χώρα μας έχει υψηλό ποσοστό στα κρούσματα από καρδιαγγειακά νοσήματα. Κάθε χρόνο παγκοσμίως 20 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από αυτά. Μέχρι το 2025 οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θάνατοι από τις παθήσεις της καρδιάς θα ξεπερνούν τα 25 εκατομμύρια ετησίως!
  • Η χώρα μας βρίσκεται πρώτη στα περιστατικά στεφανιαίας νόσου καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται περισσότερα από 15.000, πολλά από τα οποία αποβαίνουν μοιραία για τον ασθενή.
  • Σύμφωνα με τις στατιστικές, σε παγκόσμιο επίπεδο, σημειώνεται μία καρδιακή προσβολή κάθε 4 δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε 5 δευτερόλεπτα.


Πηγές

 

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊσταμένη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης