Προλογικό σημείωμα: Στέλλα Κυρίκου

Επιμέλεια δίσκου: Περίανδρος Καράλης

 

Ο Σεργκέι Προκόφιεφ έζησε στη Ρωσία στα τέλη του 19ου αιώνα και πέθανε το 1953. Ο Προκόφιεφ υπήρξε παιδί-θαύμα και σε ηλικία 12 ετών είχε ήδη γράψει δύο όπερες. Τα έργα του γενικώς θεωρούνται και είναι εξαιρετικά δεξιοτεχνικά. Ο συνθέτης αυτός είναι από τους πολύ μεγάλους και εντάσσεται στο ρεύμα της σύγχρονης συμφωνικής, κι όχι μόνο, μουσικής.

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για αυτό το θαυμάσιο έργο του Προκόφιεφ. Στη χώρα μας έγινε πολύ γνωστό αυτό το μουσικό παραμύθι από τη φωνή του Δημήτρη Χορν. Πρόκειται για ρωσικό λαϊκό παραμύθι.

Στο έργο αυτό ο συνθέτης συνδυάζει, με μια ικανότητα πέρα από τα συνήθη, τις οικίες τονικότητες της κλασικής μουσικής με το νέο πνεύμα της ατονικότητας που έφερε ο εικοστός αιώνας και του οποίου δημιουργός, μεταξύ άλλων πολλών, είναι και ο Προκόφιεφ. Χαρακτηριστικά, η μελωδία της αρχής του έργου είναι συμβατική και πεπατημένη. Ξαφνικά όμως υπεισέρχονται όλα τα νέα στοιχεία της σύγχρονης μουσικής, η μελωδία αλλάζει, το αυτί ξαφνιάζεται και προσπαθεί να προσαρμοστεί στο νέο άκουσμα. Τη στιγμή ακριβώς αυτή το έργο επιστρέφει στην πρώτη μελωδία και ο ακροατής βρίσκεται να επεξεργάζεται μία μουσική, που εντέλει πρόκειται ξεκάθαρα για πνευματική διεργασία αφομοίωσης του νέου στο παλιό ή ίσως και το αντίστροφο.

Η παιδευτική αξία του «Ο Πέτρος και ο Λύκος» είναι μεγάλη περί τα μουσικά πράγματα καθώς ο Προκόφιεφ εισάγει τα παιδιά στο να αναγνωρίζουν τα μουσικά όργανα, να συνδέουν συγκεκριμένους ήχους με συναισθήματα και καταστάσεις. Έτσι, τα έγχορδα κάνουν τον Πέτρο, το κλαρινέτο τη γάτα, το όμποε τον αυστηρό παππού, το φλάουτο το πουλί, τα τύμπανα και η γκραν κάσα τους κυνηγούς, τα τρία κόρνα τον λύκο…

Η παρούσα εκτέλεση προλογίζεται από τον Διονύση Σαββόπουλο. Η διεύθυνση είναι του Μ. Οικονόμου με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της Ε.Ρ.Τ. και η αφήγηση του Πέτρου Κανελλόπουλου.

  1. Ο Πέτρος και ο Λύκος - Ά μέρος Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ (S. Prokofiev). Αφήγηση: Πέτρος Κανελλόπουλος. 2:55
  2. Ο Πέτρος και ο Λύκος - ΄Β μέρος Μουσική: Σεργκέι Προκόφιεφ (S. Prokofiev). Αφήγηση: Δ. Σαββόπουλος. Μουσική Διεύθυνση: Μ. Οικονόμου, Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ 30:24

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Στέλλα Κυρίκου

Πιανίστα, Σύμβουλος σε θέματα Κλασσικής Μουσικής