Σύνταξη άρθρου: Δήμζα Ευμορφία

 Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Τα παιδιά σήμερα πρέπει να φορούν μόνο ροζ και μπλε, κορδελίτσες και καραβάκια, αθλητικά ή τζην; Θα          αναρωτηθεί όμως και ο γονέας: «Ε, τι άλλο μπορεί να φορέσει το παιδί;». Ερώτημα εύλογο θα λέγαμε εμείς.

Μέσα, λοιπόν, στη ροή της εξέλιξης, όσον αφορά στη μόδα του ρούχου και των συνηθειών ένδυσης των παιδιών,    έχει, εδώ και καιρό πια, τροποποιηθεί και ο κώδικας ντυσίματος των μικρών μας φίλων. Το κριτήριο βέβαια είναι  συνδυαστικό. Περνάει μέσα από τα «θέλω» των παιδιών και τα «πρέπει» των γονιών, καθώς και από τις έξωθεν    επιρροές (τηλεόραση, περιοδικά, παρέες κ.λ.π. ).

Διάφοροι συνδυασμοί ρούχων
Διάφοροι συνδυασμοί ρούχων

Οι νέοι γονείς ενημερώνονται πια ανελλιπώς για τις εκάστοτε τάσεις και πειραματίζονται με το τι θα φορέσει το παιδί τους. Του δίνουν χώρο για άνεση, δημιουργικότητα και διάθεση να εξερευνήσει τον κόσμο μέσα από το ντύσιμό του, μέσα από τη συγκρότηση της γκαρνταρόμπας του, μέσα εντέλει από τον χαρακτήρα που σου δίνει αυτό που φοράς!!!

Η εποχή όπου τα παιδιά φορούσαν ό,τι τους έδινε η μαμά και η γκαρνταρόμπα τους περιοριζόταν σε μπλε ή «αθλητικές» αποχρώσεις για τα αγόρια και ροζ και παλ πανδαισία για τα κορίτσια, έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Σήμερα, οι μικροί μας φίλοι έχουν πληθώρα επιλογών. Επιπλέον μπορούν και να αποφασίζουν μόνοι τους τι θα φορέσουν υιοθετώντας το δικό τους ύφος από πολύ μικρή ηλικία, διαμορφωμένο πάντα και επηρεασμένο με τις αξίες, την αισθητική και το γούστο των γονέων, που κι αυτό με τη σειρά του πρέπει να λαμβάνει υπόψη του συγκεκριμένες παραμέτρους. Οι παράμετροι αυτές πρέπει να είναι παιδαγωγικές, αισθητικές, ψυχολογικές και πρακτικές. Για παράδειγμα, ένα παιδί θα επιλέξει κάποιο άνετο και αέρινο σύνολο για το σχολείο, ένα άλλο πιο όμορφο και ιδιαίτερο για τη διασκέδασή του, κλπ. 

Σύνολο για την παραλία
Σύνολο για την παραλία

Με τη συμμετοχή τους στην απόφαση του «τι φοράω σήμερα» τα παιδιά εκφράζουν τις επιθυμίες τους, πειραματίζονται και σταδιακά αναπτύσσουν μια προσωπική αισθητική, δηλαδή ολοκληρώνονται. Με απλά λόγια μεγαλώνουν. Αυτός είναι ο ζητούμενος στόχος ( και ο ενδεδειγμένος τρόπος ), ώστε η ελευθερία αυτή των επιλογών να αναπτύσσει ορθά την προσωπικότητά τους!

Ωστόσο, η αγορά ενός ρούχου πρέπει να ικανοποιεί τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια και των δύο πλευρών. Αυτό σημαίνει ότι οι επιλογές των παιδιών πρέπει να ταυτίζονται και με τις απαιτήσεις των γονέων. Οι γονείς επιλέγουν ρούχα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα, το χαμηλό κόστος και την ιδιαίτερη αισθητική, ενώ τα παιδιά με γνώμονα την άνεση, την εμφάνιση του ρούχου αλλά κυρίως τη συνομάδωση με τα υπόλοιπα παιδιά της ηλικίας τους.

"Καλό" σύνολο
«Καλό» σύνολο

Πώς όμως θα συνδυαστούν και οι δύο αυτοί πόλοι της οικογένειας;

Κι όμως…

Χάρη, λοιπόν, στην πληθώρα των επιλογών που προσφέρει η αγορά του παιδικού ρούχου είναι πολύ εύκολο να συνδυαστούν και οι δύο πλευρές. Πολλά ρούχα συνδυάζουν την άνεση με την ποιότητα, τα ωραία χρώματα με τα πρωτότυπα σχέδια, το γούστο για κάθε περίσταση. Κι έτσι όλοι είναι ικανοποιημένοι! Το μόνο που χρειάζεται από τους γονείς είναι καλή διάθεση και, φυσικά, πολλή-πολλή υπομονή…

Ευμορφία Δήμζα
Δασκάλα, Ειδική Δασκάλα, Ερευνήτρια Μόδας