Σύνταξη άρθρου: Ειρήνη Ανθή

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Ινστιτούτο Cervantes της Αθήνας. Πολλοί το γνωρίζουν καλά, άλλοι λιγότερο. Είναι ιδιαίτερη χαρά, όμως, να παρουσιάζουμε αυτό το Μορφωτικό Ίδρυμα, καθώς οι δράσεις του είναι πολυπληθείς και ιδιαιτέρως αξιόλογες και η παρουσία του πολύ δυνατή στην πόλη μας.

Υπάρχει στην Αθήνα από το 1976 ως Ισπανικό Μορφωτικό Ίδρυμα «Βασίλισσα Σοφία» που αποτελούσε, όμως, Πολιτιστικό Τμήμα της Πρεσβείας της Ισπανίας. Το 1991 ιδρύθηκε στην Ισπανία, με έδρα τη Μαδρίτη, το Ινστιτούτο Θερβάντες με σκοπό τη διάδοση της ισπανικής γλώσσας και του πολιτισμού που αυτή φέρει. Έτσι, το 1992 το «Βασίλισσα Σοφία» μετονομάστηκε σε Ινστιτούτο Θερβάντες της Αθήνας παίρνοντας παράλληλα τη σημερινή του μορφή.

Ως εκπαιδευτικός οργανισμός παρέχει μαθήματα ισπανικών όλων των επιπέδων και αποτελεί επίσημο φορέα πιστοποίησης της ισπανικής γλώσσας. Επίσης, προσφέρει πλήθος ειδικών μαθημάτων για τελειοποίηση της γλώσσας μέσω της Λογοτεχνίας και του Κινηματογράφου, καθώς και εργαστήρια με αναφορά στον πολιτισμό. Υποστηρίζει τις πολιτιστικές ανάγκες και δράσεις όχι μόνο του ισπανικού αλλά και όλου του ισπανόφωνου κόσμου, στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τις πρεσβείες της Λατινικής Αμερικής. Είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα Ισπανικά Ινστιτούτα ανά τον κόσμο. Ο λόγος είναι συναρπαστικός! Έχει υπάρξει πρώτο παγκοσμίως σε διπλώματα ισπανικής γλώσσας με ποσοστό 25% και τώρα ακόμη βρίσκεται στις πρώτες θέσεις. Αναλογιστείτε, λοιπόν, πόσο μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι Έλληνες για τα ισπανικά και την ισπανική κουλτούρα.

Διαθέτει μία από τις αξιολογότερες βιβλιοθήκες Μορφωτικού Ινστιτούτου ήδη από το 1976, και με την ίδρυση του Ινστιτούτου Θερβάντες το 1991 αποτελεί τη βασικότερη πηγή πληροφόρησης στην Ελλάδα σε θέματα ισπανικής γλώσσας, πολιτισμού και ισπανόφωνων χωρών. Το 2007 μετονομάστηκε σε Juan Carlos Onetti (Χουάν Κάρλος Ονέττι) προς τιμή του Ουρουγουανού συγγραφέα, κατόχου Βραβείου Θερβάντες 1980. Σημαντικές δράσεις της βιβλιοθήκης αποτελούν:

  • η Λέσχη ανάγνωσης, όπου τα μέλη μοιράζονται αναγνώσεις και συζητήσεις ισπανικής και λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας, και
  • τα Θεατρικά Αναλόγια, όπου οι λάτρεις του θεάτρου γνωρίζουν θεατρικά κείμενα ισπανόφωνων συγγραφέων, διεισδύουν στους χαρακτήρες και την πλοκή με σκοπό την ανάγνωση μπροστά σε κοινό.

Η πολιτιστική παρουσία του Ινστιτούτου Θερβάντες είναι πολύ σπουδαία για την πόλη μας, εφόσον οι δράσεις, τις οποίες διοργανώνει ή συμμετέχει,  λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία της Αθήνας, δίνοντας έτσι μια αίγλη ισπανικού και λατινοαμερικανικού πολιτισμού, με εκδηλώσεις που αφορούν σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις καλλιτεχνικές προτιμήσεις.

Πολιτιστικά δρώμενα
  • Κινηματογραφικοί κύκλοι με προβολές ταινιών. Εκτός από τις κινηματογραφικές προβολές που διοργανώνει το ίδιο το Ινστιτούτο, υποστηρίζει και μία άλλη πολύ σημαντική πρωτοβουλία. Δρώντας μη κερδοσκοπικά, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών, παρέχει σε κινηματογραφικές λέσχες, πολιτιστικά σωματεία κ.ά. σε γειτονιές της Αθήνας, αλλά και σε όλη την Ελλάδα ταινίες, ισπανικές και ισπανόφωνες, αναλαμβάνοντας το ίδιο το κόστος αγοράς των πνευματικών δικαιωμάτων και του υποτιτλισμού. Σε πολλές περιπτώσεις οι ταινίες δεν έχουν διανομή στην Ελλάδα. Με αυτό τον τρόπο το κινηματογραφόφιλο κοινό σε όλη την ελληνική επικράτεια έρχεται σε επαφή με τον πάρα πολύ αξιόλογο ισπανόφωνο κινηματογράφο.
  • Φεστιβάλ Ισπανόφωνου Κινηματογράφου. Διαφορετική δράση στο ίδιο κλίμα. Για τέταρτο συνεχόμενο καλοκαίρι παρουσιάζονται πρεμιέρες από την πρόσφατη παραγωγή χωρών, όπως η Ισπανία, η Αργεντινή, η Χιλή, η Κολομβία, το Περού, το Μεξικό και άλλες ισπανόφωνες χώρες.
  • Φεστιβάλ ΛΕΑ-Λογοτεχνία εν Αθήναις. Για 11η χρονιά η γιορτή αυτή είναι σημαντική όχι μόνο γιατί διαδίδει τη λογοτεχνία της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής, αλλά και γιατί προβάλλει το πνεύμα της ανάγνωσης και τα πλεονεκτήματά του γενικότερα. Περιλαμβάνει εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης, θεατρικά, γαστρονομικά, μουσικά, εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, μουσικές και ποιητικές εκδηλώσεις, λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς προσκεκλημένους.  Φέτος περιλαμβάνει παρουσίαση του συγγραφέα Πέδρο Χουάν Γκουτιέρες  και του έργου του. Θα μιλήσουν για αυτό μεταφραστές, φιλόλογοι και ποιητές  με διαδραστικό πρόγραμμα στην ισπανική και την ελληνική γλώσσα. Αξίζει να σημειωθεί ότι επίτιμος πρόεδρος στο φεστιβάλ είναι ο συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης, του οποίου τα βιβλία είναι ιδιαιτέρως αγαπητά στις χώρες της Λατινικής Αμερικής.
  • Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Αναλογίων. Για οχτώ συνεχόμενα χρόνια παρουσιάζονται έργα του ισπανόφωνου θεάτρου κάθε φορά με διαφορετικό αφιέρωμα, σε συνεργασία με Έλληνες ηθοποιούς και σκηνοθέτες και με την αρωγή κορυφαίων πολιτιστικών φορέων.
  • Έκθεση 80+1 χρόνια απουσίας | Λόρκα. Πρόκειται για φετινή επετειακή εκδήλωση (10-29/6/2017) για τα 81 χρόνια από τη δολοφονία του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Σαράντα τρεις σύγχρονοι Έλληνες εικαστικοί αποτίουν φόρο τιμής, μέσα από μία ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής, στη ζωή και το έργο του μεγάλου ερωτικού ποιητή και δραματουργού που επηρέασε σημαντικά το ελληνικό κοινό μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του και τις μελοποιήσεις των ποιημάτων του.
  • Φεστιβάλ αφήγησης. Πρόκειται για μία γιορτή που γεννιέται από τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων (Ο.Π.Α.Ν.Δ.Α.) με τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη» εμπνευσμένη από την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης με διεθνείς συμμετοχές μία εκ των οποίων και της Ισπανίας. Παρουσιάζονται λαϊκά παραμύθια, ιστορίες της μυθολογίας, προφορικά έπη και συναξάρια αγίων. Στο φεστιβάλ του 2017 (19-26/3/2017) το Ινστιτούτο Θερβάντες συμμετείχε ενεργά με το παραμύθι Ο Φτερωτός Όφις, η ιστορία του θεού που σύρθηκε στο χώμα των ανθρώπων, έναν από τους τρεις βασικούς μύθους του μεξικανικού πανθέου.
  • Ευρωπαϊκός Λογοτεχνικός Περίπατος. Ακόμη μία πολιτιστική δράση πολύ σημαντική για την πόλη μας. Πρόκειται για ένα πανευρωπαϊκό γεγονός που τελείται υπό την αιγίδα του EUNIC (European Union National Institut for Culture). Συμμετέχουν όλα τα Μορφωτικά Ιδρύματα ή Πολιτιστικά τμήματα των Πρεσβειών στην Ελλάδα των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε χρόνο φιλοξενούνται συγγραφείς, προσκεκλημένοι των Ινστιτούτων, εκπροσωπώντας την κάθε γλώσσα και λογοτεχνική ιδιοσυγκρασία. Το 2017 οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Στοά του Βιβλίου, ενώ το 2018 στη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη. Ο χρόνος τέλεσης του Ευρωπαϊκού Λογοτεχνικού Περιπάτου είναι πάντα ο μήνας Σεπτέμβριος.

Το Ινστιτούτο Θερβάντες, φυσικά, ασχολείται και με πλήθος άλλων εκδηλώσεων όπως πολιτιστικές ημερίδες, ομιλίες, βιβλιοπαρουσιάσεις, συναυλίες και άλλα πολλά και ποικίλα, τα οποία βρίσκονται στη διάθεση οποιουδήποτε γοητεύεται από τον ισπανικό πολιτισμό και την ισπανόφωνη κουλτούρα, στην ιστοσελίδα του, η οποία είναι εξαιρετικά κατατοπιστική.

Η αξία και η συμβολή του Ινστιτούτου Θερβάντες στα πολιτιστικά πράγματα της πόλης μας είναι μεγάλη και σημαντική. Αυτό όμως που συνιστά κοινή παραδοχή είναι πως αποτελεί σύνδεσμο και γέφυρα ανάμεσα σε πολιτισμούς, που παρόλο που φαντάζουν μακρινοί μεταξύ τους, έχουν ομοιότητες, αλληλεπιδρούν, αναζητούν την κοινή ρίζα. Το Θερβάντες αποτελεί εμπράκτως σημείο γόνιμο αυτής της διεργασίας.

Ευχαριστούμε θερμά την κα Νάννα Παπανικολάου, Υπεύθυνη Πολιτιστικών, για την φιλοξενία και τις πληροφορίες

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Ειρήνη Ανθή

Καθηγήτρια Γαλλικών