Σύνταξη άρθρου: Σοφία Δρακάκη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

Μετά τους υπολογιστές και τις τεχνολογίες της Πληροφορίας, οι οποίες είναι πια αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής, στην καθημερινότητά μας μπαίνουν σιγά – σιγά και τα ρομπότ. Ο αντίκτυπος της παρουσίας τους σε πολλούς τομείς της ζωής μας είναι ήδη μεγάλος και αναμένεται να γίνει ακόμα μεγαλύτερος στα χρόνια που θα έρθουν. Στο παρόν άρθρο θα ασχοληθούμε με απορίες που αφορούν στο πώς επηρεάζεται η ψυχοσύνθεσή μας και στο ποια πρέπει να είναι η στάση μας απέναντι στους νέους μας «φίλους». Μία από τις συνηθέστερες λοιπόν ερωτήσεις, που γίνονται από τους μικρούς αλλά και τους λιγότερο μικρούς μας φίλους, αφορά στη σχέση των ανθρώπων με τα ρομπότ. Η πολλή μεγάλη εξέλιξη στον τομέα αυτό έχει προκαλέσει πολλές σχετικές συζητήσεις και ερωτήματα όπως: είναι τα ρομπότ φίλοι μας ή απλά βοηθητικά εργαλεία απαραίτητα για ορισμένες εργασίες; Πολλές φορές οι προβληματισμοί συνεχίζονται με το φόβο για πιο δυσάρεστα σενάρια όπου τα ρομπότ αρχικά εκτοπίζουν τους ανθρώπους από τις εργασίες τους και στη συνέχεια υπερτερούν σε νοημοσύνη και ικανότητες των ανθρώπων με τελικό αποτέλεσμα την υποδούλωση της Ανθρωπότητας στην τεχνητή νοημοσύνη, που η ίδια δημιούργησε. Σε κάποιες ταινίες έχουμε δει ακόμα και την καταστροφή του κόσμου και την πλήρη επικράτηση των μηχανών.

Η Φωτογραφία είναι από το διαδίκτυο

Ας το σκεφτούμε όμως λίγο καλύτερα. Έχουν πραγματικά νοημοσύνη τα ρομπότ ή μήπως έχουν όση δεξιότητα τους δίνουμε εμείς, για να μας κάνουν τις δουλειές; Η απάντηση είναι πως, από αρχαιοτάτων χρόνων, μηχάνημα και εργαλείο έχει πάντα δύο όψεις. Η θετική ή η αρνητική πλευρά του αναδεικνύεται από τη χρήση που εμείς επιλέγουμε για αυτά. Για παράδειγμα η χρήση του διαδικτύου μπορεί να είναι πολύτιμη για την ενημέρωσή μας σε διάφορα θέματα, αλλά πολύ κακή αν τη χρησιμοποιούμε για να παρενοχλούμε ή να βλάψουμε τους άλλους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των ρομπότ. Είναι στο χέρι μας το πώς θα τα χρησιμοποιήσουμε, αν δηλαδή θα το κάνουμε με ωριμότητα και παιδεία.

Ας οραματιστούμε λοιπόν ένα κόσμο όπου τα ρομπότ καταρχήν θα απαλλάξουν τους ανθρώπους από τις βαρετές και επικίνδυνες εργασίες, θα βοηθήσουν την βιομηχανική παραγωγή, να εξελιχθεί, ώστε να υπάρχουν άφθονα αγαθά για όλους τους ανθρώπους. Ακόμα θα γίνουν πολύτιμοι προσωπικοί βοηθοί για τον καθένα μας  και θα ψυχαγωγούν ανθρώπους που είναι μόνοι τους. Σε πιο σοβαρό επίπεδο θα προσφέρουν σε τομείς όπως η ιατρική επιστήμη, η εκπαίδευση,  η εξερεύνηση του διαστήματος και ό,τι άλλο μπορεί η φαντασία σας να προσθέσει.

Σε αυτό τον κόσμο που έρχεται και που οι άνθρωποι θα έχουν επιλέξει για να ζουν, είναι σίγουρο ότι τα ρομπότ θα είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής. Άψυχα εργαλεία λοιπόν ή φίλοι μας, τα ρομπότ θα είναι οικείες παρουσίες στη ρουτίνα όλων. Και τότε θα ανοίξουν καινούρια κεφάλαια στην Οικονομία, στις Τέχνες καθώς και στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον ίδιο μας τον εαυτό.

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Σοφία Δρακάκη

Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, M. Sc. Computer Engineering