Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ζούμε στην εποχή όπου η αναψυχή στην ψηφιακή της μορφή έχει φτάσει στο απόγειο της εξέλιξής της και της ποικιλομορφίας της. Ο λόγος για το ψηφιακό παιχνίδι, το οποίο, χάρη στην αλματώδη τεχνολογική πρόοδο, αναβαθμίζει συνεχώς την ποιότητά του, αλλά και την εμπειρία των παιδιών, των εφήβων και των ενηλίκων παικτών, που το επιλέγουν. Πλέον, έχουμε περάσει από το οικιακό ψηφιακό παιχνίδι στο παιχνίδι εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (virtual & augmented reality gaming). Αφήνουμε, ακόμα, σιγά-σιγά πίσω μας το στατικό ψηφιακό παιχνίδι, με το ενσύρματο ή ασύρματο χειριστήριο ή πληκτρολόγιο, και περνάμε στο ψηφιακό παιχνίδι με ανίχνευση κίνησης (motion gaming). Χιλιάδες παίκτες ανά την υφήλιο αναμένουν από το ψηφιακό παιχνίδι να τους εκπλήξει καθημερινά, φέρνοντάς τους ένα βήμα πιο κοντά στην εμπειρία που μιμείται την πραγματικότητα!

Παρόλα αυτά, οι άνθρωποι, που αγαπούν το ψηφιακό παιχνίδι, αγαπούν και την ιστορία του. Υπάρχουν, λοιπόν, παιχνίδια, τα οποία, όσο παλιά και απλοϊκά και αν φαντάζουν σήμερα, οι παίκτες λατρεύουν ακόμα να θυμούνται, να νοσταλγούν, αλλά και να παίζουν, όταν τους δίνεται η ευκαιρία. Δέκα τέτοια παιχνίδια θα παρουσιάσουμε στο σημερινό άρθρο μας. Η σειρά δε με την οποία τα έχουμε ταξινομήσει δεν έχει καμία απολύτως πρόθεση να διακρίνει ή να βαθμολογήσει τα παιχνίδια αυτά. Υπάρχει απλά και μόνο χάριν ταξιθεσίας. Άλλωστε, διαβάζοντας, θα συνειδητοποιήσετε ότι όλα αυτά τα παιχνίδια μοιράζονται την ίδια θέση στις καρδιές των απανταχού παικτών, ανεξαρτήτως ηλικίας. Η θέση αυτή δεν είναι άλλη από την πρώτη! Ξεκινάμε, λοιπόν; Τι λέτε;

1. Ms Pac Man

Ποιος αλήθεια δεν γνωρίζει το Pac Man; Σαρώνει τις παιχνιδομηχανές των μαγαζιών τη δεκαετία του ’80. Οι νεότεροι παίκτες το απολαμβάνουν σε φορητές παιχνιδομηχανές το ’90. Μεγάλοι και παιδιά παίζουν σήμερα Pac Man στις ταμπλέτες και στα κινητά τους. Και, φυσικά, «η κυρία του κυρίου» δεν απογοητεύει! Το Ms Pac Mac, με τα ακόμα πιο έντονα χρώματά του, τους αυξημένης δυσκολίας λαβυρίνθους του και τον χαρακτηριστικό κόκκινο φιόγκο του, κάνει μικρούς και μεγάλους να ψάχνουν για κέρματα στις τσέπες τους ή, αν θέλετε, να πατούν χωρίς δεύτερη σκέψη το κουμπί του «κατεβάσματος» στην αγορά εφαρμογών του κινητού τους!

2. Space Invaders

Τι να γράψει κανείς για το κλασσικό και αγαπημένο παιχνίδι σκοποβολής! Από το 1978, προσπαθούμε να αποφύγουμε την «εξωγήινη εισβολή», έχοντας πάντα τα ίδια αποτελέσματα… Τους παλμούς της καρδιάς μας να επιταχύνουν, μαζί με τη μουσική, καθώς οι εξωγήινοι πλησιάζουν όλο και πιο κοντά! Η ανατίναξη δε του ιπτάμενου δίσκου, και η ολοκλήρωση της αποστολής μας είναι εξίσου ικανοποιητική με ένα «heads-up» στο Call of Duty του 21ου αιώνα!

3. Tetris

Το 1984 ο μαθηματικός Αλεξέι Παζίτνοβ δημιουργεί ένα παιχνίδι, όπου ο παίκτης καλείται να οργανώσει με τον καλύτερο τρόπο μια ομάδα ποικιλόμορφων, χρωματιστών σχημάτων. Από τότε το Tetris κατακτά όλο και περισσότερες καρδιές παικτών παγκοσμίως, οι οποίοι καταφεύγουν σε αυτό, είτε στη νεότερη μορφή του είτε σε παλαιότερες.

4. Donkey Kong 

Το παιχνίδι που έκανε διάσημο όχι μόνο τον ομώνυμο πίθηκο «Donkey Kong», αλλά και τον αντίπαλό του, έναν υδραυλικό, που πρωτοεμφανίστηκε στις οθόνες των παιχνιδομηχανών με το όνομα «Jumpman». Το παιχνίδι αγαπήθηκε τόσο πολύ, ώστε επανακυκλοφόρησε αρκετές φορές, με πιο πρόσφατη αυτή του 2007 για το Wii. Και η ιστορία δεν τελειώνει εδώ… ο υδραυλικός μετονομάστηκε σε «Mario» (όνομα που οφείλει στον τότε σπιτονοικοκύρη του επί κεφαλής προγραμματιστή) και απέκτησε το δικό του παιχνίδι.

5. Sensible Soccer

Σήμερα οι φίλοι του ψηφιακού ποδοσφαιρικού παιχνιδιού διχάζονται ανάμεσα στο FIFA και το Pro Evolution Soccer. Παλαιότερα, διχάζονταν ανάμεσα στον έντονο ρυθμό και τα εναλλασσόμενα πλάνα του Kick Off και στο έξυπνο και στρατηγικό παιχνίδι του Sensible Soccer. Το αγαπημένο παιχνίδι, μάλιστα, δίδαξε σε πολλούς ποδοσφαιρόφιλους την τεχνική του «tiki-taka», πολύ πριν η ομάδα της Μπαρτσελόνα τη φέρει στο προσκήνιο!

6. Wonder Boy in Monster Land

Ένα παιχνίδι που το συναντάμε ακόμα στα μαγαζιά εκείνα, τα οποία διατηρούν ρετρό χαρακτήρα και, βεβαίως, τις κλασσικές παιχνιδομηχανές. Ένας ήρωας, ο οποίος ξεκινά ως κοινός θνητός, αντιμετωπίζει τα κάθε λογής «τέρατα» του ψηφιακού κόσμου του, κερδίζει ανταμοιβές και μετατρέπεται σταδιακά σε τρομερό πολεμιστή. Όλα αυτά σ’ ένα παιχνίδι χωρίς δυνατότητα αποθήκευσης της προόδου (save), επομένως… ας κερδίσει αυτός που διαθέτει τα περισσότερα κέρματα, ώστε να ανανεώνει τον χρόνο παραμονής του στο παιχνίδι!

7. Sonic the Hedgehog

Ο αεικίνητος σκαντζόχοιρος Sonic είναι από τους γνωστότερους και πιο αγαπημένους ήρωες ψηφιακών παιχνιδιών και όχι άδικα. Τα χρωματιστά γραφικά, οι έξυπνες πίστες, οι ευρηματικές, προβληματικές καταστάσεις και η γνώριμη μορφή του συνεργάτη του, του Tails, προσελκύουν τους παίκτες κάθε ηλικίας και κάνουν τα παιχνίδια με πρωταγωνιστή τον Sonic ανάρπαστα. Το κοινό του παιχνιδιού είναι τόσο φανατικό όσο και του αντιπάλου δέους του… Ποιο είναι αυτό; Διαβάστε αμέσως παρακάτω!

8. Super Mario Bros 

Ο Mario μαζί με τον αδερφό του, τον Luigi, παλεύουν ασταμάτητα να σώσουν το μανιταροβασίλειο και την πριγκίπισσα από τον αδίστακτο Κούπα. Ως υδραυλικοί, μετακινούνται με άνεση σ’ ένα ψηφιακό δίκτυο σωληνώσεων κερδίζοντας 1-up και αντιμετωπίζοντας αντιπάλους, με προσοχή πάντα, αφού, όπως όλοι ξέρουμε… δεν προχωράμε προς τ΄αριστερά… ποτέ!

9. Street Fighter

Πόσοι δεν παρακαλέσαμε τους γονείς μας να μας αφήσουν να μείνουμε ξύπνιοι για λίγα λεπτά ακόμα, ώστε να νικήσουμε τον Ken… Πόσοι δεν μάθαμε πώς να εκτελούμε την τέλεια «γροθιά του Δράκου» ή την ηλεκτρική επίθεση της Blanka… Πόσοι δεν ξεκλειδώσαμε τον Akuma και στη συνέχεια χάσαμε τη μισή μας μπάρα ζωής μέσα σε ένα δευτερόλεπτο… Πόσοι δεν έχουμε παρόμοιες αναμνήσεις, παίζοντας Street Fighter!

10. The Legend of Zelda: A Link to the Past

Ένα παιχνίδι που, από την πρώτη κυκλοφορία του, κάνει την εξερεύνηση στο ψηφιακό άγνωστο συναρπαστική! Πρόκειται για ένα από εκείνα τα παιχνίδια, που τη μία στιγμή σε ενθαρρύνουν να προχωρήσεις, έχοντας στα χέρια σου τα στοιχεία που χρειάζεσαι, μόνο και μόνο για να βρεθείς, λίγα λεπτά αργότερα, πάλι στο σημείο μηδέν… Και να περάσεις, παράλληλα, καταπληκτικά κάθε στιγμή της πορείας σου στο παιχνίδι!

 

Κάπου εδώ το άρθρο μας έφτασε στο τέλος του. Η διασκέδαση, όμως, μέσα από το ψηφιακό παιχνίδι δεν έχει τέλος. Τα παραπάνω παιχνίδια δε ανήκουν στα διαχρονικά διαμάντια του gaming και, πλέον, χάρη στην εξέλιξη της τεχνολογίας, μπορούμε να τα απολαύσουμε σε νέες εκδόσεις και, φυσικά, στις νέες μας παιχνιδομηχανές, στους υπολογιστές, στις ταμπλέτες και στα κινητά τηλέφωνά μας. Αν, λοιπόν, ψάχνετε μια οικονομική αλλά κεφάτη εμπειρία ψηφιακού παιχνιδιού, κατάλληλη για όλη την οικογένεια, προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα, αλλά, ταυτόχρονα, με μια ιδέα νοσταλγίας από τα παλιά… δοκιμάστε τα παραπάνω παιχνίδια! Θα σας εκπλήξουν ευχάριστα, πιστέψτε μας!

Μέχρι την επόμενη φορά,

Επιλέξτε και παίξτε με ασφάλεια!

 

Ηλ. Ταχ.:  [email protected]

Ελευθερία Κρασσά

Φοιτήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης & Τεχνολογίας, Ο.Π.Α.

 

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – Ειδικός επί των Διαταραχών Λόγου – Ειδικευμένη σε θέματα Ασφάλειας στο Διαδίκτυο