ΦΩΤΟ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ
ΦΩΤΟ : ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ

Συντάκτρια: Έλενα Νιτσιοπούλου
Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Είναι αλήθεια ότι τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας πολλοί άνθρωποι αθλούνται και μάλιστα μαζικά. Οι περισσότεροι ασχολούνται κυρίως με το τρέξιμο μεσαίων ή και μεγάλων αποστάσεων. Κάποιοι όμως, που θέλουν ν’αυξήσουν το βαθμό δυσκολίας της προσπάθειά τους και να τη συνδυάσουν με την αγάπη τους για τη φύση, επιλέγουν να τρέξουν στο βουνό. Να γίνουν δηλαδή ΟΡΕΙΝΟΙ ΔΡΟΜΕΙΣ.

Μα ας τα δούμε αναλυτικότερα. Καταρχήν το τρέξιμο στο βουνό υπάρχει στη χώρα μας εδώ κι αρκετά χρόνια. Έχει γίνει ευρέως γνωστό όμως τον τελευταίο χρόνο κι οι αθλητές του συνεχώς αυξάνονται. Ενώ όμως όλοι το έχουν υπόψη τους, στην ουσία του παραμένει άγνωστο. Εγώ προσωπικά, ως ορεινή δρομέας, καλούμαι ν’ απαντήσω στο ερώτημα: Γιατί να πάρω τα βουνά; Μου το θέτουν μεγάλοι και μικροί, γονείς και παιδιά, τους οποίους ανά καιρούς προσπαθώ να παροτρύνω να ζήσουν την εμπειρία. Μάλιστα σε συζητήσεις μου για το ορεινό τρέξιμο άλλοι με αντιμετωπίζουν με θαυμασμό και άλλοι σαν να ήρθα ουρανοκατέβατη σε μια άλλου τύπου αντίληψη για την άθληση.

Ποια είναι όμως τα εξαιρετικά ευεργετικά οφέλη αυτής της αθλητικής δραστηριότητας; Η προσωπική μου εμπειρία, ο κοινός νους αλλά και πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι εκτός από τα θεμιτά σωματικά αποτελέσματα που είναι άμεσα ορατά, το ορεινό τρέξιμο σε διεγείρει εγκεφαλικά, αλλά σου χαρίζει και την απόλαυση μιας βόλτας. Τα εναλλασσόμενα τοπία, ο συνδυασμός του πράσινου, της πέτρας, του χαλικιού και των διαφόρων ειδών φυτών και λουλουδιών »ξεκουράζουν» τα μάτια, προκαλούν ψυχική ηρεμία και διευρύνουν το πνεύμα. Τρέχοντας στο βουνό είμαστε στο φυσικό μας περιβάλλον, όπου ο άνθρωπος και το περιβάλλον, έννοιες φυσικές και αλληλένδετες, από την παλαιολιθική εποχή ακόμα που οι πρόγονοί μας κατοικούσαν στα βουνά, και έτρεχαν για να βρουν φαγητό ή να αποφύγουν κάποιο άγριο ζώο ή κίνδυνο. Έτρεχαν για να επιβιώσουν.

Τρέχοντας στα μονοπάτια του βουνού αποκτάς το αίσθημα της ελευθερίας και μία δύναμη που δεν ήξερες ότι κρύβεις μέσα σου. Ξεφεύγεις από τη μονοτονία της καθημερινότητας, και η ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με με το λαχάνιασμα και το καρδιοχτύπι σου, σου δίνουν μια ζωντάνια μοναδική και διευρύνεις τα όριά σου, με λίγα λόγια δηλαδή ΖΕΙΣ! Κάθε μονοπάτι δύσκολο ή εύκολο είναι μια καινούρια πρόκληση να ανακαλύψεις τις δυνατότητές σου. Να ανακαλύψεις τις πιο βαθιές πτυχές του εαυτού σου. Γι’ αυτό λοιπόν το βουνό σε περιμένει να ζήσεις τη δική σου περιπέτεια, σωματική αλλά και βαθιάς αυτογνωσίας.

Επιπλέον είναι μία δραστηριότητα, η οποία στοιχίζει ελάχιστα και δεν απαιτεί ιδιαίτερο εξοπλισμό, ούτε πολύπλοκη προετοιμασία, πράγμα πολύ σημαντικό για τις μέρες μας, που ο χρόνος δεν περισσεύει. Βέβαια για το πώς οργανώνουμε μια δράση ορεινού τρεξίματος θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας με πολλή λεπτομέρεια.

Φορέστε λοιπόν τ’ αθλητικά σας, το καλύτερό σας χαμόγελο και ξεκινήστε να εξερευνάτε τα ορεινά μονοπάτια σας!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Έλενα Νιτσιοπούλου

Εκπαιδεύτρια Αναρρίχησης – Ορεινή Δρομέας