Σύνταξη άρθρου: Αγάθη Πατσιούδη

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Ουρανός

ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

 

Αγαπητοί χρήστες του οδηγού πόλης ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟ και της σελίδας ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί,

Το άρθρο αυτό διαφέρει από τα υπόλοιπα που έχουμε αναρτήσει στα ΧΡΗΣΙΜΑ @ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Αυτό γιατί αφορά στην ίδια τη σελίδα και τη χρησιμότητά της, ως καινοτομία του ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟΥ. Σκοπός του άρθρου είναι να καταδείξει τους λόγους που το ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ είναι παιδαγωγικά και λειτουργικά σημαντικό για όλους εσάς τους αναγνώστες και χρήστες.

Ας ξεκινήσουμε με τον τρόπο που η σελίδα είναι δομημένη:

  • Περιλαμβάνει δύο καταλόγους, έναν με ιστοσελίδες και έναν με εφαρμογές. Κάθε κατάλογος αποτελεί μια επικαιροποιημένη λίστα, που ελέγχεται συνεχώς από τη συντάκτρια της σελίδας. Στην περίπτωση των ιστοσελίδων, η λίστα απαρτίζεται από χρήσιμους και ενδιαφέροντες ιστότοπους για παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στη λίστα των εφαρμογών, οι μικροί και μεγάλοι χρήστες μπορούν να βρουν προσεκτικά επιλεγμένες εφαρμογές, ειδικού και γενικού ενδιαφέροντος. Τέλος, στα ΧΡΗΣΙΜΑ @ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ βρίσκονται άρθρα τόσο για εφαρμογές και ιστοσελίδες που προτείνουμε στους καταλόγους, όσο και για θέματα που αφορούν την ασφαλή και σωστή χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.
  • Οι ιστοσελίδες (δικτυακοί τόποι, έγγραφα, δεδομένα) και οι εφαρμογές των καταλόγων είναι ταξινομημένες σε βασικές κατηγορίες. Στην περίπτωση των ιστοσελίδων, η κάθε κατηγορία διαθέτει υποκατηγορίες, για να διευκολύνεται ακόμα περισσότερο η αναζήτηση των χρηστών. Για να είναι οι κατάλογοι πιο εύχρηστοι, για κάθε ιστοσελίδα και εφαρμογή υπάρχει σύντομη περιγραφή. Υπάρχει, επίσης, η δυνατότητα οι χρήστες να συνδέονται με την κάθε ιστοσελίδα κάνοντας απλά κλικ στο όνομά της. Στην περίπτωση των εφαρμογών, επισημαίνεται η καταλληλότητά τους ανάλογα και με την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουν οι χρήστες.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ 2
ΕΙΚΟΝΑ: Αγάθη Πατσιούδη

Και, τώρα, λίγα λόγια για το περιεχόμενο της σελίδας και την ποιότητά του, η οποία διασφαλίζεται μέσω του συντακτικού ελέγχου:

  • Οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές αναζητούνται, επιλέγονται και ελέγχονται με μεγάλη φροντίδα και προσοχή από τη συντάκτρια της σελίδας. Τα στάδια ελέγχου, φυσικά, είναι πολλά και μπορούν να διαρκούν και μήνες. Μάλιστα, οι κατάλογοι, μετά από συνεχή έρευνα και σκόπιμα, παραμένουν απαλλαγμένοι από ανεπιθύμητες-παραπλανητικές ιστοσελίδες-διαφημίσεις. Με τον τρόπο αυτό, διασφαλίζουμε την προστασία των μικρών και μεγάλων χρηστών από τις διάφορες κακοτοπιές του διαδικτύου (κακόβουλο λογισμικό και ιοί, κερδοσκοπία, ανεπιθύμητα μηνύματα).
  • Η συντάκτρια της σελίδας ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ανήκει στο χώρο της ενεργού εκπαιδευτικής δράσης. Επιμορφώνεται, επίσης, συνεχώς και συστηματικά για θέματα ψηφιακής εκπαίδευσης και ασφάλειας. Έχει παρακολουθήσει ημερίδες και συνέδρια για την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο και τη χρήση των νέων τεχνολογιών από φορείς όπως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και η Ευρωπαϊκή δράση Insafe. Παρακολουθεί, επιπλέον, τα διαδικτυακά σεμινάρια της δράσης του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου Saferinternet για την ασφάλεια και τη σωστή συμπεριφορά του παιδιού, της οικογένειας και του εκπαιδευτικού κατά τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών. Τέλος, τόσο κατά τις προπτυχιακές όσο και κατά τις μεταπτυχιακές σπουδές της, έχει επιμορφωθεί σε θέματα Πληροφορικής στην Γενική και Ειδική Εκπαίδευση, αλλά και Μάθησης και Διδασκαλίας μέσω Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Στο πλαίσιο εργαστηριακών μαθημάτων, μάλιστα, έχει αναπτύξει εφαρμογές για τη διδασκαλία γνωστικών αντικειμένων σε μαθητές του γενικού και του ειδικού σχολείου. Ως ειδικός, λοιπόν, εξασφαλίζει για τους χρήστες του ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ πως οι ιστοσελίδες και οι εφαρμογές που αναρτούμε στους καταλόγους έχουν περιεχόμενο υψηλής ποιότητας. Συγκεκριμένα, πως είναι επιλεγμένες με κριτήριο την ασφάλεια και το κατάλληλο παιδαγωγικό, λειτουργικό και αισθητικό περιεχόμενό τους. Το ίδιο μπορούμε να εγγυηθούμε και για το περιεχόμενο των άρθρων και τις συμβουλές μας προς τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, που αναρτούμε στα ΧΡΗΣΙΜΑ @ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Όλα τα παραπάνω διασφαλίζουν συγκριτικό πλεονέκτημα των καταλόγων ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ και ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ απέναντι στους καταλόγους που δημιουργούνται αυτόματα από τις μηχανές αναζήτησης ιστοσελίδων και εφαρμογών.

Κλείνοντας, ας τονίσουμε ότι στους καταλόγους αυτούς δεν περιλαμβάνονται απλώς οι συνήθεις κατηγορίες της εκπαίδευσης και της ψυχαγωγίας με την ευρεία έννοια. Θέση στο ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ-ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ έχουν κατηγορίες που αφορούν περιοχές ουσιαστικές, ώστε τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να ενημερώνονται και να δραστηριοποιούνται, εντός και εκτός σχολικού πλαισίου. Πρόκειται για μια σύνθετη σελίδα του ΑΘΗΝΟΔΡΟΜΙΟΥ, βγαλμένη μέσα από τη σχολική ζωή και πράξη!

 

Μέχρι την επόμενη φορά,

Καλή διαδικτυακή περιήγηση!

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αγάθη Πατσιούδη

Δασκάλα – ΜΔΕ Ειδική Αγωγή: Λογοθεραπεία-Συμβουλευτική