Σύνταξη άρθρου: Ιζαμπέλλα Λαδοπούλου

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

Ήρθε η ώρα για βιταμίνη D!

Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για τον οργανισμό. Η πιο βασική της λειτουργία είναι η ανάπτυξη του ανθρώπινου σκελετού, καθώς με τη βοήθεια της βιταμίνης D απορροφάται το ασβέστιο, το οποίο και αποτελεί το δομικό υλικό για τα οστά. Επιπλέον γνωστές της λειτουργίες είναι η μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και η χρήση της ως στεροειδής ορμόνη.

Διατροφικές πηγές βιταμίνης D

Περίπου το 50% της βιταμίνης D, που θα προέλθει από την τροφή, θα απορροφηθεί από τον οργανισμό. Βρίσκεται κυρίως:

  • Σε ζωικές τροφές (συκώτι, μοσχάρι, αυγά, γαλακτοκομικά)
  • Ψάρια (ρέγκα, σολομός, τόνος, σαρδέλα)

Η σημαντικότερη πηγή της βιταμίνης D είναι μέσω της επίδρασης της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα μας, για αυτό άλλωστε λέγεται και «βιταμίνη του ήλιου». Μάλιστα, η μεγαλύτερη ποσότητά της θα προσληφθεί από τον ήλιο και όχι από την τροφή. Οι ανοιξιάτικοι μήνες είναι η καλύτερη εποχή να αφήσουμε το δέρμα μας (πρόσωπο, λαιμό και χέρια) να το δει ο ήλιος, αφού δεν καίει τόσο πολύ, χωρίς αντηλιακή κρέμα. Περίπου 15 λεπτά την μέρα αρκούν για να συνθέσει ο οργανισμός την ποσότητα βιταμίνης D που χρειάζεται. Η έκθεση στον ήλιο παραμένει και τον χειμώνα η σημαντικότερη πηγή βιταμίνης D.

Ανεπάρκεια βιταμίνης D

  • H ανεπάρκεια στα παιδιά οδηγεί σε ραχίτιδα (πάθηση των οστών).
  • Στους ενήλικες η ανεπάρκεια οδηγεί σε οστεομαλάκυνση (μαλακά οστά).

Τοξικότητα βιταμίνης D

Τοξικότητα μπορεί να προκληθεί από διαιτητική πρόσληψη και όχι από τη σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο. Δόσεις πάνω από 10000 IU/ IU/ημέρα για μερικούς μήνες θα οδηγήσουν σε τοξικότητα και για αυτόν τον λόγο απαιτείται πολύ προσεκτική και όχι αδικαιολόγητη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

 

Ηλ.Ταχ.: [email protected]

Ευγενία Γεωργακοπούλου

Νοσηλεύτρια, Προϊστάμενη Πυρηνικής Ιατρικής

 

Ηλ. Ταχ.: [email protected]

Αναστασία Γερογιάννη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης