Σύνταξη άρθρου : Αναστασία Γερογιάννη

Επιμέλεια άρθρου : Κωνσταντίνος Ουρανός

Πολύ συχνά και ιδιαίτερα στις μέρες μας οι γονείς δεν διαθέτουν τον απαραίτητο χρόνο, για να παρασκευάσουν στο σπίτι το φαγητό και το δεκατιανό, που θα πάρει μαζί του το παιδί τους στο σχολείο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τι θα καταναλώσει ένα παιδί, όταν βρίσκεται στο σχολείο, να εξαρτάται από τις επιλογές, που του δίνει το κυλικείο του σχολείου του. Οι επιλογές αυτές όμως, δεν είναι πάντα οι καλύτερες και οι πιο υγιεινές. Με λίγα λόγια συχνά οι εναλλακτικές που υπάρχουν σε ένα κυλικείο δεν προωθούν αυτό που ονομάζουμε σωστή διατροφή. Μην ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να έχει ο μαθητής την απαραίτητη ενέργεια, ώστε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του σχολείου, στο διάβασμα και στο παιχνίδι. Πρέπει λοιπόν να προσλαμβάνει από όλα τα γεύματά του, συμπεριλαμβανομένου και του κολατσιού, τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη και λειτουργεία του οργανισμού του.

Σε μια βόλτα σε κάποιο κυλικείο εύκολα κανείς καταλαβαίνει πως οι επιλογές που υπάρχουν αποτελούνται κυρίως από σφολιατοειδή, γλυκά και αναψυκτικά, τρόφιμα που δεν είναι σε καμία περίπτωση κατάλληλα για ένα παιδί. Αντιθέτως δεν βλέπουμε φρούτα και φρέσκα λαχανικά, γιατί δεν θεωρούνται δελεαστικά τρόφιμα για το παιδί. Να επισημάνουμε πως η νομοθεσία πλέον θέτει συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές στα τρόφιμα που πωλούνται σε ένα κυλικείο και απαγορεύει ρητά τις ανθυγιεινές τροφές και ροφήματα στις προθήκες των κυλικείων.

Τι μπορεί λοιπόν να διαθέτει ένα σωστό και άρτιο κυλικείο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, όπως αυτή είναι δημοσιευμένη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως;

1. ΦΡΟΥΤΑ−ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Φρέσκα φρούτα−λαχανικά ανάλογα με την εποχή, καλά πλυμένα.
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Φυσικό χυμό φρούτων ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς τη προσθήκη σακχάρων.
  • Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων.
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού.
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης.

2. ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο σε ατομική συσκευασία.
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά σε ατομική συσκευασία.
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο, χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Απαγορεύεται η διάθεση άλλων τυποποιημένων ανάλογων ροφημάτων καθώς και η χρήση έτοιμης σκόνης για την παρασκευή τους.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά.

3. ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ Ή ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Κουλούρι σουσαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό.
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά.
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης πλούσιες ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50 γρ.
  • Κράκερ ολικής άλεσης ή λευκά.

4. ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Μουστοκούλουρα.
  • Σταφιδόψωμο.
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης.
  • Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας − πίτας λαχανικών με απαραίτητη προϋπόθεση η λιπαρή ύλη για τη ζύμη − φύλλο να είναι ζυμωμένη αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας.
  • Πίτσα με τις εξής προδιαγραφές: Η βάση να αποτελείται από αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Για τη γέμιση συνίστανται:  τυρί, ντομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Αντιθέτως ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

5. ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

  • Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στο χώρο του κυλικείου αυθημερόν.
  • Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, εκτός από το μπριός, το κρουασάν ή το πιροσκί.
  • Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, πλην από βραστή γαλοπούλα.
  • Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιόλαδου.
  • Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερθέντων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.

6. ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ (σε ατομικές μερίδες)

  • Κρέμα και ρυζόγαλο.
  • Χαλβάς.
  • Παστέλι.
  • Μέλι.
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος.
  • Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

7. ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης.

8. ΥΓΡΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

  • Εμφιαλωμένο νερό.
  • Αφεψήματα όπως το χαμομήλι, το φασκόμηλο, το τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
  • Απαγορεύεται η διάθεση αναψυκτικών.

Ο καφές επιτρέπεται μόνο για το προσωπικό.

Φυσικά δεν αρκεί μόνο οι επιλογές του κυλικείου να είναι υγιεινές αλλά θα πρέπει πάνω από όλα οι γονείς και οι δάσκαλοι να εκπαιδεύσουν τα παιδιά να επιλέγουν σωστά και υγιεινά το δεκατιανό και τα γεύματά τους.  Έτσι θα αναπτύξουν το κριτήριο για καλό και υγιεινό φαγητό. Οι βάσεις για μια υγιεινή διατροφή τοποθετούνται στην μικρή ηλικία και η κριτική σκέψη για την αξία των τροφίμων ακολουθεί το παιδί σε όλη του ζωή. Εμείς είμαστε υπεύθυνοι να το διδάξουμε!

 

Πήγες :

ΦΕΚ/2135/Β 2013

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia@athinodromio.gr

Γερογιάννη Αναστασία

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia2@athinodromio.gr

Λαδοπούλου Ιζαμπέλα

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

 

Ηλ. Ταχυδρομείο : ygeia3@athinodromio.gr

Γραμβούλη Μαιρίτα

Νοσηλεύτρια Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, Κλινική Μεταπτυχιακή Ειδικός Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων

 

Θεοχαρίδου Ναταλία

Τεχνολόγος Τροφίμων