Σύνταξη άρθρου:  Περίανδρος Καράλης

Επιμέλεια άρθρου: Κωνσταντίνος Ουρανός

 

Στη Περιφέρεια Αττικής κάθε χρόνο διεξάγονται πολλά Φεστιβάλ ποικίλων εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, αφιερώματα κ.ά.) είτε από τους Δήμους, είτε από την Πολιτεία, είτε από την ιδιωτική πρωτοβουλία. Σκοπός είναι να συστήσουν στο κοινό νέες καλλιτεχνικές φόρμες και τάσεις. Πέραν αυτών προσφέρουν επιπλέον απλόχερα χαρά, ψυχαγωγία, διασκέδαση και πνευματική ανάταση. Τα Φεστιβάλ αυτά αποτελούν τον άυλο χάρτη της Αττικής.

Ας δούμε τα Φεστιβάλ στην Αττική:

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου παρουσιάζει και φέτος πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων από τις 1 Ιουνίου έως και τις 18 Αυγούστου. Η ποικιλία και το εύρος του προγράμματος αυτού είναι παγκοσμίου επιπέδου και ακτινοβολίας. Επιπλέον, το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου εγκαινιάζει νέους θεσμούς, συνεργασίες και ανοίγματα εντός του, όπως το Λύκειο Επιδαύρου, ένα διεθνές σχολείο αρχαίου δράματος καθώς και δράσεις με κοινωνικό χαρακτήρα στην Αθήνα και τον Πειραιά. Οι εκδηλώσεις του αποτελούν κάθε χρόνο είδηση πρώτης γραμμής, όταν ανακοινώνεται το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

 

Το Rockwave Festival είναι το μεγαλύτερο και μακροβιότερο ροκ φεστιβάλ της χώρας. Το TerraVibe Park, στη Μαλακάσα, φιλοξενεί 23 Ιουλίου αυτή τη διοργάνωση και προσφέρει μία ημέρα γεμάτη μουσική από ξένα συγκροτήματα.

 

Το EJEKT Festival είναι ένα από τα μουσικά φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο έχει φιλοξενήσει ορισμένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης μουσικής. Το Φεστιβάλ διεξάγεται στην Πλατεία Νερού την ημερομηνία 17/07.

 

Το Athens Digital Arts Festival (ADAF) είναι ένα Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών και αποτελεί μια γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού. Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον μήνα Μάιο σε διαφορετική τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας.

 

Η φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) πραγματοποιείται από τις 23 έως τις 30 Ιουνίου και συστήνεται στους επισκέπτες με την ονομασία Summer Nostos Festival.

 

Στο σύγχρονο πολιτιστικό χώρο στο Αίθριο Θέατρο, πραγματοποιείται το Φεστιβάλ του Δήμου Αμαρουσίου την Τετάρτη 26 Ιουνίου έως και τις 15 Ιουλίου. Ο Δήμος Αμαρουσίου προσφέρει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων που περιλαμβάνει πέντε συναυλίες και δύο θεατρικές παραστάσεις.

 

  • Φεστιβάλ στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού

Ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παρουσιάζει το Φεστιβάλ στο Θέατρο Κολωνού, το οποίο περιλαμβάνει μία σειρά θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων στο Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις 20 – 21 Ιουλίου.

 

Το Loutraki Festival 2018 θα πραγματοποιηθεί από την 26η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου και θα περιλαμβάνει ένα πρόγραμμα εκδηλώσεων με χορό, μουσική και θέατρο.

 

Από τις 25 Αυγούστου ως τις 28 Σεπτεμβρίου 2019 από τον Δήμο Ελευσίνας θα πραγματοποιηθούν περισσότερες ποικίλες εκδηλώσεις, ανάμεσα στις οποίες παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές εγκαταστάσεις, εκθέσεις, κινηματογραφικές προβολές, και διαλέξεις. Το μεγαλύτερο μέρος των εκδηλώσεων πραγματοποιείται στο Παλαιό Ελαιουργείο.

 

Το Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2018 στον Δήμο Πεντέλης, φιλοξενεί 55 εκδηλώσεις πολιτισμού με σημεία αναφοράς στη μουσική, στον χορό και στο θέατρο. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 4 Ιουλίου έως και τις 30 Ιουλίου 2018.

 

Ο Δήμος Γλυφάδας διοργανώνει στην ανακαινισμένη 3η Μαρίνα Γλυφάδας και σε υπαίθριους χώρους της περιοχής συναυλίες, κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 13 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου.

 

Πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις υψηλού επιπέδου διοργανώνει και φέτος το καλοκαίρι  ο Δήμος Αγίας Παρασκευής. Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες μπορούν να παρακολουθήσουν συναυλίες, ταινίες και θεατρικές παραστάσεις. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν από τις 12 Ιουλίου και συνεχίζονται έως και τις 18 Ιουλίου 2018.

 

Το Θέατρο Αλίκη Βουγιουκλάκη και το Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης στα Βριλήσσια θα φιλοξενήσουν το πρόγραμμα εκδηλώσεων του 29ου Φεστιβάλ Βριλησσίων, το οποίο διοργανώνεται από τον Δήμο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσική, θέατρο, χορό και παιδικές παραστάσεις.

 

Το Φεστιβάλ Κηφισιάς, ξεκινα στις 28 Ιουνίου και ολοκληρώνονται στις 2ο Ιουλίου , προσφέροντας στο κοινό μια πληθώρα μουσικών και θεατρικών παραστάσεων.

 

Ο Δήμος Αιγάλεω, για τέταρτη χρονιά, δίνει στο Άλσος Αιγάλεω «Μπαρουτάδικο» «άρωμα κινηματογράφου» και προσκαλεί τους σινεφίλ σε ένα κινηματογραφικό φεστιβάλ, από τις 4 Ιουλίου έως την 1 Αυγούστου.

 

Ο Δήμος Πετρούπολης διοργανώνει το Διεθνές Φεστιβάλ Πέτρας από τις 26 Μαΐου έως και τις 26 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Πέτρας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, χορευτικά δρώμενα.

 

Στο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων»,  που ξεκινά στις 7 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 22 Σεπτεμβρίου, τα Θέατρα Βράχων «Μελίνα Μερκούρη» και «Άννα Συνοδινού» φιλοξενούν συνολικά 39 εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές και μουσικοθεατρικές παραστάσεις. Το Φεστιβάλ «Στη σκιά των Βράχων» διοργανώνεται από κοινού από τους Δήμους Βύρωνα και Δάφνης-Υμηττού.

 

Το Φεστιβάλ 2017 Δήμου Γαλατσίου «Παρέα με τ’ αστέρια» διοργανώνεται από τον Δήμο Γαλατσίου από τις 24 Αυγούστου έως τις 23 Σεπτεμβρίου. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει θεματικά αφιερώματα, μουσικές βραδιές, θεατρικές παραστάσεις, βραδιές χορού, παιδικό θέατρο, ποιητικές βραδιές, δρώμενα για ήθη – έθιμα – παραδόσεις, θέατρο σκιών, παιχνίδια και ψυχαγωγία για τα παιδιά. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο θεατράκι του άλσους Βεΐκου καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο του, στο Καμίνι, στο Πνευματικό Κέντρο αλλά και στις πλατείες του Δήμου.

 

Το Φεστιβάλ του Δήμου Ηλιούπολης θα πραγματοποιηθεί από τις 5 Σεπτεμβρίου και τις 21 Σεπτεμβρίου  στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης «Δημήτρης Κιντής». Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

 

Η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Αχαρνών διοργάνωνει και φέτος τις «Νύχτες πριν… τα Σοφόκλεια 2018» στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» και στο Δημοτικό Αμφιθέατρο «Σοφοκλής» από τις 20 Ιουνίου έως και 6 Ιουλίου.

 

Το παλιό εργοστάσιο λιπασμάτων στο Κερατσίνι, που μετατράπηκε σε πολυχώρο εκδηλώσεων, φιλοξενεί από τις 20 Ιουνίου μέχρι τις 10 Αυγούστου, το μουσικό Φεστιβάλ «Λιπάσματα 2017». Το Φεστιβάλ προσφέρει στους θεατές του και θεατρικό πρόγραμμα με υψηλής καλλιτεχνικής ποιότητας θέαμα. Το Φεστιβάλ στη Θάλασσα είναι μια πρωτοβουλία του Δήμου Κερατσινίου και Δραπετσώνας.

 

Στη σκηνή του Δημοτικού Αμφιθεάτρου «Θανάσης Βέγγος» στον Κορυδαλλό, θα παρουσιάσουν το έργο τους πολλοί δημιουργοί μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Πολιτιστικός Σεπτέμβρης 2018». Ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Οργανισμός Άθλησης και Πολιτισμού του Δήμου οργανώνουν ένα πρόγραμμα με θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, παραγωγές των καλλιτεχνικών ομάδων του Δήμου.

 

Το τρίτο Φεστιβάλ Δήμου Κυθήρων (Ταξίδι στα Κύθηρα), που πραγματοποιείται στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Κυθήρων βρίσκεται εν εξελίξει από τις 7 Ιουλίου και συνέχίζεται έως και την 30 Ιουλίου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει μουσική, εικαστικά, θέατρο, κινηματογράφο καθώς και συναυλίες.

 

Πολλές και σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις προσφέρει ο Δήμος Πόρου από την αρχή του καλοκαιριού μέχρι και την αρχή του φθινοπώρου (14 Ιουλίου έως 1 Σεπτεμβρίου). Δίνονται διεθνούς επιπέδου ρεσιτάλ πιάνου και μουσικής δωματίου. Ακόμη ανεβαίνουν θεατρικές παραστάσεις και οργανώνονται φωτογραφικές, κινηματογραφικές και ιστορικές παρουσιάσεις. Τα παιδικά προγράμματα είναι αξιόλογα. Στις συναυλίες συμμετέχουν καταξιωμένοι καλλιτέχνες.

Το όγδοο Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού πραγματοποιείται το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και συγκεκριμένα από τις 1 έως τις 6 του Αυγούστου. Προσφέρει για εννέα ημέρες συναυλίες υψηλής ποιότητας στα νησιά του Αργοσαρωνικού. Το Φεστιβάλ Μουσικής Δωματίου Σαρωνικού είναι μια πρωτοβουλία του «Σωματείου για την Προώθηση της Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα».

Αυτά είναι τα καλοκαιρινά Φεστιβάλ της Αθήνας και της ευρύτερης Αττικής. Η πληθώρα των εκδηλώσεών τους, η ποικιλία τους, η τοπικότητα του χρακτήρα τους ή το διεθνές της εμβέλειας και η εξωστρέφειά τους καταδεικνύουν, αν όχι την πνευματική παραγωγή της χώρας, σίγουρα την ενεργητικότητα των δημιουργών και τη δίψα των κατοίκων της πόλης για επαφή με το Πνεύμα και την Ψυχαγωγία. Αξίζουν ευχαριστίες στους διοργανωτές.

Σε προηγούμενο άρθρο μας παρουσιάσαμε πολλές από τις τοποθεσίες διεξαγωγής αυτών των Φεστιβάλ.

 

Καράλης Περίανδρος Νικόλαος

Δάσκαλος

Ηλ. Ταχ.: [email protected]